doškolovanie sestier v odbore

Príspevok v téme: doškolovanie sestier v odbore
anonym_7051

Ma problem najsť a prihlasit sestru pracujucu v ambuklancii PAF na školiacu akciu zameranu na funkčnú diagnostiku- správne vykonávanie spirometr. vyšetrení.
NA stránke by snáď mohol byť aj vzor ako má vyzerať ziadosť o uznanie praxe v kalmetizácii k získaniu certifikátu. Pomohlo by to ambulantným pneumológom.

anonym_3020

V kontexte úpravy GOLD-u a vynechaním „0“ štádia sa pýtam, v akej disp. skupine by mali byť sledovaní pacienti s chron. simplexnou a mukopurulentnou bronchitídou v MKCH s kódmi dg od J41 – J41.8 a či vôbec, pretože podľa dokumentu „Medot. odporúč. hlavn. odborníka MZ SR pre manažment tbc ... a pre dispenzárnu starostlivosť v odbore ftizeológia“ tieto dg nemajú určenú disp. skupinu ( N4a je vyhradený pre CHOCHP a má kódy v MKCH od J44 – J44.9.) a ZP nám pri nahlasovaní pacientov s týmito dg do disp. starostlivosti nemusia akceptovať. Ak sa tieto dg majú sledovať v pneumoftizeologických ambulanciách by bolo vhodné túto otázku vyriešiť aj vzhľadom na budúcoročné štatistické hlásenia.
Takisto ma zaujíma, ako moji kolegovia praktizujú sledovanie osôb s chronickým nikotinizmom, ktorí ešte nemajú 40 rokov a ani žiadne klinické prejavy ochorenia, ale sú kandidáti na CHOCHP a teda sú rizikoví ( pravidelne sledovanie - spirometria + rtg vyš. hrudníka) a tiež ma zaujíma názor našich leadrov na riešenie tejto záležitosti.

Dagmar Bal.

Najnovšie informácie o certifikačnom procese kalmetizačných sestier sú na prvej stránke-v Odborných informáciách.

chovan

V otázke doškoľovania sestier vo funkčnej diagnostike sa obráťte na prof. Krištúfka. V otázkach kalmetizácie na doc. Brezinu