dokedy sa da ist na potrat?

Andrej

Interrupčný zákon č. 73/1986 Zb.
Zákon upravuje, za akých okolností môže žena požiadať o prerušenie tehotenstva alebo za akých okolností jej prerušenie tehotenstva môže odporučiť lekár.

Ak žena nedovŕšila šestnásť rokov, možno umelo prerušiť tehotenstvo so súhlasom zákonného zástupcu, prípadne toho, komu bola zverená do výchovy.

Podľa zákona, žena môže požiadať o prerušenie tehotenstva najneskoršie do dvanásť týždňov jeho trvania. Pri vážnych psychiatrických dôvodoch sa môže urobiť výnimka, napríklad ak má pacientka samovražedné sklony, alebo je inak ohrozený život jej dieťaťa, vtedy je možné zákrok robiť do šestnásteho týždňa gravidity. Z genetických dôvodov možno umelo prerušiť tehotenstvo do dvadsaťštyri týždňov jeho trvania.

V súčasnej dobe nie je potrebné udávať dôvod - predpokladá sa, že sa žena dostala nechceným počatím do obtiažne riešiteľnej životnej situácie. O prerušenie tehotenstva požiada svojho obvodného gynekológa, ktorý so žiadateľkou spíše tzv. Žiadosť o umelé prerušenie tehotenstva. Lekár je povinný poučiť ženu o možných zdravotných dôsledkoch umelého prerušenia tehotenstva aj o spôsoboch používania antikoncepčných metód a prostriedkov. Ak žena na umelom prerušení tehotenstva trvá a ak zistí lekár, že sú splnené podmienky pre jeho výkon, určí zdravotnícke zariadenie, kde sa výkon urobí.

Ak lekár nezistí podmienky pre umelé prerušenie tehotenstva, môže žena do troch dní písomne požiadať o preskúmanie jeho záveru riaditeľa zdravotníckeho zariadenia, ktorý túto žiadosť preskúma najneskoršie do dvoch dní od jej doručenia. Na preskúmanie žiadosti si riaditeľ zdravotníckeho zariadenia prizve dvoch ďalších lekárov z odboru gynekológie a pôrodníctva, prípadne aj lekára z iného odboru. Ak zistí, že podmienky pre umelé prerušenie tehotenstva sú splnené, oznámi žene, v ktorom zdravotníckom zariadení sa umelé prerušenie tehotenstva vykoná. Ak riaditeľ zdravotníckeho zariadenia nezistil podmienky pre umelé prerušenie tehotenstva, oznámi žene písomne výsledok preskúmania, ktorý je konečný.

Podmienkou je, že v posledných 6-tich mesiacoch žena nepodstúpila umelé prerušenie tehotenstva, čiže zo zákona má žena nárok na interrupciu dvakrát do roka. Ak má viacej, ako 35 rokov a má dve žijúce deti, potom toto časové obmedzenie odpadá a ak má viacej ako 40 rokov nemusí spĺňať ani podmienku o počte porodených detí.

Po spísaní žiadosti sa žena podrobí gynekologickému vyšetreniu a ultrazvukovému vyšetreniu, ktoré overí, či je plod uložený skutočne v maternici, overí, že sa jedná o živý plod a zároveň sa spresní doba tehotenstva. Za spísanie žiadosti a prevedenie príslušných vyšetrení a samotný zákrok sa platí. Celkové náklady spojené s interrupciou sú v súčasnej dobe maximálne 7,5 tisíc Sk podľa zvoleného pracoviska.

Zákon upravuje okolnosti, za ktorých žena môže žiadať o prerušenie zo zdravotných dôvodov. Pri týchto okolnostiach, čiže pri odporúčaní zákroku odborným lekárom, je zákrok bezplatný a hradí ho poisťovňa.

www.interrupcia.estranky.cz

Hapacabanna

pre xxyz:Potrat sa da uskutocnit do 12.tyzdna gravidity.Do 8.tyzdna gravidity ide o tzv.miniinterupciu,zjednodusene z teba plod dietatka vysaju pomocou vylevky,kt.ma funkciu akokeby vysavaca,ale s 29krat silnejsim ucinkom.tato vylevka rozporcuje plod na kusocky a vysaje z tela von.Od 8.tyzdna do 12.tyzdna uz ide o tzv.kyretaz,teda interupcia.Principom interupcie je vyskrabnutie plodu z maternice.Tento sposob prerusenia tehotenstva moze mat aj trvale nasledky,pretoze plod sa vyskrabne pomocou ostreho predmetu a moze porusit steny maternice.Potrat ti moze sposobit neplodnost,alebo aspon dozivotnu traumu,psychicke problemy.Ja by som nikdy potrat nikomu nedoporucovala.Chapem vsak pripady,kedy ide o znasilnenie zeny.Je to ohavny cin a v tomto pripade to zcela chapem.

nikuska

ja som....no podla mna ano,psychika zohrava v takychto veciach velku rolu treba sa len upokojit,uvolnit a uvidis ani sa nenazdas a budes tehotna...drzim ti v tom palce :-)))

ja som.

niekto babo nechce a niekto ano...poradte mi,ako mam otehotniet? je to mozno aj tym,ze som napr.niekedy nervozna z niektorych rodinnych problemov? zohrava rolu aj psychika?

nikuska

nechapem-no mne nesibe a neboj ja nezijem v minulom storoci,len za to ze som vyjadrila svoj nazor na mna nemusis hned utocit,sa spamataj a uvedom,zijeme v demokracii a mozem si tvrdit co chcem,lenze ty asi ani nevies co to znamena....no ale chcela som len tolko,ze moja kamoska sla tiez na potrat,rozhodla sa preto,lebo ako tu uz bolo spomenute nemohla sa ani ona o seba postarat ale za toto rozhodnutie som ju neodsudzovala ,vsak kazdy rozhoduje sam za seba,ale len tolko som chcela trosku ju varovat,lebo teraz ta moja kamoska uz nikdy nebude moct mat deti a to ju velmi trapi,lebo nakoniec zistila,ze by si ju priatel aj zobral a aj rodicia by jej pomohly lenze v tedy sa citila velmi zle a nevedela sa rozhodnut a nakoniec sa rozhodla a bolo to nespravne,ale cas sa uz bohuzial neda vratit...len tolko som jej chcela povedat,ze nech si zvazi aj tu moznost,ze ake to bude mat nasledky tak prosim ta ,, nechapem ,, uz na mna neutoc ano????