Sebavedomie- prakticke rady.......

kuk

ani nie, nezalezi..zalezi na obsahu..a to, co si dem dala iba pekne znie..ako v knihe od nejakej americkej autorky, ktorej nejde o pomoc, ale len o to, aby tie krasne prazdne slova so najlepsie predala..

jajka001

kuk, ja si to nemyslim, su to dobre rady. musis zistit aku mas cenu, a to zistis len na zaklade svojich skusenosti, a uspechov. z neuspechov sa treba poucit ale netrapit sa nimi. neponizovat sa - to je samozrejmé. treba si určit nejaky ciel, ist za svojim snom, prekonavat prekazky. komunikovať co najviac, to je tiez jasne. snazit sa stretávať s co najviac pozitivnymi ludmi, nie s tymi co ti odoberaju energiu svojim negativnym pristupom k zivotu a večnou kritikou vsetkeho. a urcite treba mysliet pozitivne, tesit sa na nieco, tesit sa z niecoho co mas, vazit si co si dosiahol.

jajka001

1. Poznajte Vašu cenu
Aby ste dosiahli vo Vašom živote všetko, čo si zaumienite, mali by ste vedieť Vašu hodnotu. Pamätajte si všetky dobré a záslužné činy, ktoré ste vykonali. Venujte určitý čas tomu, aby ste si premietli úspechy vo Vašej práci, doma, v spoločenskom živote alebo vo finančných záležitostiach. Rozumne sa ohodnoťte a mali by ste si byť vedomý toho, čo môžete bez problémov dokázať, čo Vám následne zvýši sebavedomie.

2. Minulosť odhoďte za hlavu
Netrápte sa nad Vašimi neúspechmi. To, čo sa stalo, už zmeniť nemôžete, tak sa nad tým ani netrápte. To, čo zmeniť môžete je Vaša prítomnosť a od nej odvíjajúca sa budúcnosť, tak s chuťou do toho. To, že určité veci Vám doteraz nešli neznamená, že sa Vám nevydaria nabudúce. Je to na Vás a pamätajte, že všetko sa odvíja od Vás, Vašeho myslenia a činov.

3. Neponižujte sa
Zabudnite na obmedzujúce myšlienky. Ak si myslíte, že niečo neviete alebo nedokážete, tak Vás to len brzdí vo Vašom rozvoji. Nekritizujte Váš vzhľad, vlasy, oblečenie alebo charakter. Ak si zvyknete na neustále kritizovanie samých seba, Vaše sebavedomie nemá šancu zväčšovať sa, tak s tým prestaňte. Rešpektuje sa a chváľte sa.

4. Akceptujte zodpovednosť
Rodičov si vyberať nemôžete rovnako ako ťažko môžete zmeniť ľudí okolo Vás. Vec, ktorú však máte plne vo svojich rukách je to, ako na nich zareagujete, ako sa postavíte k rôznym životným situáciám. Ak sa budete snažiť kontrolovať ľudí okolo Vás, tak si môžete narobiť zbytočné trápenie a problémy, pretože jediná vec, ktorú sme schopní 100 percentne kontrolovať je naše vlastné JA. Uvedomte si to a začnete mať zo seba lepší pocit.

5. Určte si Váš cieľ
Tento krok nezanedbávajte. Rozhodne si uvedomte, čo vlastne od života chcete a očakávate. Napíšte si ho a držte sa ho. To, že máte vo Vašom živote jasný cieľ Vám dodá energiu a určí smer, akým máte kráčať. Ak sa Vám konečne podarí zhodiť tých 20 kg alebo ak konečne splatíte hypotéku, máte zo seba úžasný pocit a tento pocit by ste si mali zapamätať.

6. Zlyhanie je Váš priateľ
Všetci sme zažili a aj zažijeme určité neúspechy, čo sa týka osobného alebo pracovného života. Môžme sa k nim postaviť tak, že och ja chudáčik, stalo sa mi to a hento, nič mi nepomôže, som troska. Alebo sa môžme vzchopiť, z chyby sa poučiť a snažiť sa ju už nezopakovať. Hlúpy nie je ten, kto chybuje ale ten, kto sa z chyby nepoučí. Chyby treba akceptovať a rátať s nimi.

7. V hlave si predstavujte situácie, kde prekypujete bohatstvom, láskou a úspechmi
Predstavte si tieto scény do najmenších detailov. Predstavte si, aká vôňa Vás očarí, aké farby okolo seba vidíte, ako sú naladení ľudia okolo Vás a snažte sa to zapamätať. Ak potrebujete rýchlo zdvihnúť náladu, tak si predstavte tieto situácie a pamätajte, že emócie majú veľký vplyv na Vaše fyzické zdravie.

8. Tešte sa na niečo
Naplánujte si výlet, návštevu, posedenie pri pivku alebo iné aktivity a tešte sa na ne. Ak ste v strese, predstavte si, že musíte vydržať už len chvíľku a neminie Vás zaslúžená odmena. Ak máte naplánovanú dovolenku, ste toho schopní spraviť a zniesť viac keď viete, že o chvíľu vypnete.

9. Pracujte na Vašich konverzačných schopnostiach
Mnoho z nás má problémy ísť na stretnutia, konverzovať a nadväzovať nové kontakty a priateľstvá. Ak Vás niekto pozve von, na pivo alebo len tak pokecať, choďte a nenechajte sa dvakrát presviedčať, samozrejme ak nemáte iný a lepší plán. Tým, že pravidelne odmietate kontakt s novými ľuďmi sa Vám Vaše sebavedomie nezväčšuje, ale môže sa dokonca zmenšovať, ak začnete o svojich konverzačných schopnostiach pochybovať. A preto komunikujte všade, kde môžete.

10. Učte sa od expertov v danom obore
Ak nie ste jedným z tých šťastlivcov, ktorým bolo odmalička do hlavy vštepovaná myšlienka, že sa môžete stať a byť čímkoľvek si zaumienite, tak by ste si mali nájsť expertov, čo sa týka zlepšovania sebavedomia. Jedným z takých expertov je Brian Tracy alebo Anthony Robbins. Kúpte si knižky na tému, ako si zlepšiť sebavedomie a neváhajte sa učiť nové veci.

11. Spojte sa s pozitívnymi ľuďmi
Snažte sa skamarátiť sa s ľuďmi, ktorí myslia pozitívne, ktorí môžu obohatiť Váš život a ktorí Vám hovoria, že dokázať sa dá všetko, len treba chcieť. Negatívni ľudia, ktorí Vás od všetkého odrádzajú a dokážu Vám vymenovať všetky dôvody, prečo by ste určitú vec nedokázali sú akurát tak na dve veci. Držte sa od nich ďalej.

12. Snažte sa vyzerať čo najlepšie
Je to jednoduché. Ak vyzeráte dobre, tak sa aj dobre cítite. Ak sa dobre cítite, vyžaruje z Vás pozitívna energia. To, ako vyzeráte veľmi zaváži pri vytváraní prvého dojmu a pri nadväzovaní kontaktov. Nezanedbávajte túto stránku vašeho života. Choďte vzpriamene a dom neopúšťajte s pocitom, že vyzeráte zle.

13. Naučte sa novú vec
Ak sa dokážete naučiť novému umeniu, reči alebo zažijete niečo nové a nepoznané, dodá Vám to pocit sebavedomia a pocit, že sa dá toho ešte veľa spoznávať. Skúste skontaktovať Vašich kamarátov, ktorí sa vyznajú v pre Vás absolútne nepoznanej veci, nech Vás čosi naučia, nech Vám povedia o mieste, kam sa vydať a nech Vás inšpirujú v spoznávaní nového.

mikro

Aj ja mam tento problem. Mam 23 rokov a cervenam sa ako male decko vzdy ked sa mam rozpravat s niekim cudzim,o babach ani nehovorim.