MEDIIIIIIIIIIIIK

senior

Nie, do medu sa určite cukor (myslíme repný) nepridáva. Med obsahuje, alebo má obsahovať jednoduché cukry - laktózu, maltózu a fruktózu. Včely sa síce podnecujú sirupom, alebo medocukrovým cestom a na zimu sa zakrmujú cukrovým sirupom, ale obsah repného cukru je v mede nežiaduci. Je povolené určité percento, ale je to len nutné zlo, nakoľko sa nedá zabezpečiť aby ho včely nenosili z rôznych nápojov a pod...
"Med" z repného cukru nazývame invert. Inak akýkoľvek med je zdravý,pokiaľ neobsahuje nepovolené látky, ako napríklad uvedené antibiotiká a nie je pančovaný cukrom. Je lepšie konzumovať med od miestneho včelára, nakoľko med obsahuje aj peľ. Vďaka peľu môžu exotické medy spôsobovať rôzne nepochopiteľné alergie. Peľovým alergikom konzumáciamedu môže byťpríprava na "peľovú sezónu". (Samozrejme to treba konzultovať s lekárom!)
Diskutabilný je aj BIO med, nakoľko každý včelár je povinný zo zákona ošetriť včelstvá proti Varoatóze. A nie sú to žiadne nevinné "sirupčeky". Ale sú povolené len pred, alebo po znáške medu. Jediné povolené "liečivo" je kyselina mravčia, ktorá je súčasťou medu a môže sa používať počas produkcie.
Veľkým nezmyslom je, že med "cukornatie". Takže správne med kryštalizuje a je to jeho prirodzená vlastnosť. Sú medy, napr. repkový, ktorý môže do týždňa skryštalizovať. Táto vlastnosť sa využíva pri výrobe pastovaného medu, ktorý je výborný a takmer netečie.
Pravosť medu sa dá overiť "vodným testom". Pri liatí medu do studenej vody, med má sa pekne ukladať na dno (stužkovať) a nemal by sa viditeľne "rozpúšťať". Pokiaľ sa okolo neho "vlní" ako počas horúčav nad asfaltom teplý vzduch, môžte mať pochybnosti.
Med je vhodný pri rekonvalescensii, pri veľkých fyzických záťažiach atď. V niektorých kultúrach sa využíval a aj sa využíva na liečenie otvorených rán, rôznych vriedkov, akné v súčinnosti s propolisom a materskou kašičkou.
Treba len trochu googliť. Je veľa zaujímavých stránok o mede, včelách a aj samotných včelároch.....

mojko

ahojte, super ze je tolko vcelarov. mam z vas radost ibaze vsetci akosi tapete s tym cukrom. Tak pravy med je bez umeleho cukru. Mam vcelicky co mi ho prave robia.
Ale dobru chut. Ak vam do 3 tyzdnov nezhuste, t.j. nezcukornatie, je to ....med.
majte sa.

Ivka 1

Včelia materská kašička - táto „super potrava“ je určená len pre včeliu kráľovnú ( ta kladie okolo 3000 vajíčok denne počas 6 ročného obdobia života, čo je úctyhodný výkon). Včelie robotnice žijú iba 4 až 6 týždňov.
Je kyslej reakcie (PH okolo 4,5).Zloženie: 60-70% vody, bielkoviny 18%, cukry 10-15%, tuky okolo 6%. Bielkovinové zložky sú tvorené takmer všetkými aminokyselinami (vrátane všetkých 8 esenciálnych, 10 neesenciálnych). Boli zistené minerálne látky (18 – draslík, vápnik, meď, železo, fosfor ,kremík, síra a iné), vitamíny (A,D,E,C, vo vysokej koncentrácii vitamíny skupiny B), enzýmy, cholín (potrebný k činnosti pečene), hormonálne účinné látky (androgénnej povahy -majúce účinok mužských pohlavných hormónov , estrogénnej povahy – majúce účinok jedného druhu ženských pohlavných hormónov). Ďalej obsahuje nukleové kyseliny, ktoré pomáhajú bunkám rozmnožovať sa bez prejavov starnutia alebo porúch.
Účinky - antibiotické: chronické infekčné ochorenia (bakteriálne, hubovité i vírusové): chronická bronchitída, astma bronchiale.
-imunostimulačné (imunitu posilňujúce) účinky- pri infekčných ochoreniach
-protizápalové
-anabolické – podpora novotvorby telesnej hmoty. To sa dá využiť pri vychudnutí rôzneho pôvodu.
-Regeneračné – pri potrebe podporenia obnovy telesných tkanív (problémy súvisiace so starnutím)
-Spôsobuje rozšírenie ciev – môže viesť k zníženiu vysokého krvného tlaku a k zníženiu hladiny cholesterolu v krvnej plazme, pri arterioskleróze a pri jej komplikáciách v oblasti mozgových ciev.
-Osvedčila sa u rôznych neuróz (zmiernenie symptómov stresu), s tým do určitej miery súvisí aj pozitívny účinok pri rôznych klimakterických problémoch.
-Rádioprotektívny účinok – zmiernenie negatívneho dôsledku rádioaktívneho žiarenia
-Lokálna aplikácia – bradavice, Lupus erytematodes (ľudovo kožnej tuberkulóze.)
-Pri cukrovke – keď nie je alergický na med
-Pri kožných ekzémoch
-Pri močových problémoch (napr. samovoľný únik moču) - dlhodobo
-Antioxidačné účinky (antiox. vitamíny)
Kombinácia s inými liekmi: v prípade potreby možno kombinovať s farmaceuticky vyrobenými antibiotikami –čím sa okrem iného zníži riziko negatívnych vedľajších účinkov antibiotík.

babulak

med je velmi zdravy a posobi aj ako antibiotikum. pribera sa z neho urcite meneja ako z cukru. cukor sa do medu pridava, teda aspon do toho co kupis v obchode ano.

lilith

Materská kašička obsahuje minerály, aminokyseliny proteíny, vitamíny skupiny B, vitamín A, C, D a E. Je to významný a veľký zdroj kyseliny pantoténovej (vitamínu B5).

lilith

Máš repkový med -ten je najzdravší, objavili v nom protirakovinové látky, potom kvetový ten nieje až taký kvalitný, potom je agátový ten má výbornú chut a lipový ten je bohatý na antioxidanty

imunitka

A vies o materskej kasicke nieco viac?Lebo som o nej pocula aka je uzasna pre zdravie,ale ze je hrozne vzacna.co je na tom pravdy?