Právo žiaka, učiteľa

Príspevok v téme: Právo žiaka, učiteľa
jaja

Viem ze toto sem asi nepatri ale tak viem ze tato otazka moze zniet trosku detsky a ale proste ja som ziacka ktora chce vediet naco ma narok voci ucitelovi...ak napriklad ma ucitel poziada o to aby som mu predala vec ktora jje mojim vlastnictvom ale porusujem nou skolsky poriadok nevhodnym pouzitim( priklad-mobil, lopticka) ma pravo ucitel mi ju zobrat ??? nieje to nahodou nieco take ako odcudzenie majetku ?? alebo ak sa chce ziak nieco na hodine opytat k suvisiacej teme a ucitel ho odmietne vypocut ?? alebo ak ziak nerozumie starsej latke a ziada o dovysvetlenie a ucitel odmietne ho doucit ? Ak ziak dostal zlu znamku nepravom nepozornostou ucitela ?? (napr. mne sa stalo ze som dostala 5 a chybal mi bod do 1 a vsimla som si ulohy ktora bola dobra a ucitelka mi to preskrtla iked to bolo dobre...tak som to sla "reklamovat" a ucitel si zrazu zmyslel ze som to dopisala a neuzna mi to ale pritom on urobil chybu- AKO MAM POSTUPOVAT v takomto pripade ?) Ak sa ziakovi objavili nejake zdravotne tazkosti pocas zaciatku vyucovania v dany skolsky den a nevedel o nich dopredu ma pravo ucitel TV ho nutit cvicit ?? ma ziak pravo odmietnut cvicit ked sa prezlecie do uboru ?? alebo lepsie ma pravo odmietnut nejake ukony ??? Ma ziak pravo poradit sa so spolusediacim pocas hodiny ?? ma ziak pravo pit pocas hodiny ? napr v LETE ? ?????? tak naco mame pravo a naco nie ?? vsak predsa ucitel by si mal vazit ziaka nie ?? niekde sa deje ze aj ucitel ponizuje ziaka....to sa moze ????

Veva8

Ahojte,
mám otázku :) má právo učiteľ podávať aj celej triede päťky len preto, že povedal, že musíme každý za polrok mať ústnu odpoveď?

gsss

a ucitel nema pravo niekoho fyzicky napadnut, je to to iste ako by ta udrel niekto na ulici, mas pravo zavolat policiu a udat ho za napadnutie.

gsss

skolsky poriadok nie je nadradeny zakonom SR a nikde v zakone sa nepise ze ucitel ma pravo na sukromny majetok ziakov. takze ucitel ti nemoze v sulade s pravom vziat mobil, mozes mu povedat ze mu ho jednoducho nedas alebo ziadaj zavolat policiu. ale priprav sa na to, ze ucitelia sa ti v takom pripade pomstia a zariadia ti ak sa da napriklad vylucenie zo studia, alebo ti aspon zamerne budu zhorsovat znamky, alebo stazovat napriklad otazky pri ustnej skuske.

kejra

jaja máš dobré otázky a postrehy, mnohe by aj mna zaujimali aj ked uz nederiem školske lavice, ale vieš ako to je..oni tam chodia za 500€ volakde alebo za kolko, pritom študovali VŠ a je to dosť demotivujuce...ja to tak trochu aj chapem ked su neochotni lebo su zle ohodnotení ale zas..prečo by si to mali odsierať žiaci? Cele naše školstvo je postavene na hlavu, čiže je to ťažko, odpovedať na tieto otazky, snad niektore odpovede najdeš v šk. poriadku

nerieskto

Milá Jaja, prečítaj si školský poriadok. predídeš mnohým z nedorozumení... :) veď určite na každej stránke školy musí byť školský poriadok uvedený...Takisto, každý učiteľ si robí, čo chce...Tak, ako aj každý učiteľ má individuálny prístup a špecifickú komunikáciu atd. Pokiaľ dobre viem, cikať, piť, vytiahnuť v škole mobil učiteľom na oči - to musíš určite poznať, že toto už nedovoľujú. možno tak na 1.stupni s tým cikaním alebo pitím... Ďalej, tak ako som už napísala, každý učiteľ je iný. Nikde nie je pravidlo, aby hovoril niečo dvakrát. Povie to raz (pravda je taká :/ )a to, že to niekto nepochopí, je jeho problém. Stále existujú doučká, po vyučovaní sa dá za učiteľom zájsť, poprípade, ak nechce ani tak vysvetliť, ber to ako novú skúsenosť, všetko zlé je na niečo dobré. Trošku zodpovednosti, pozri sa do toho sama, internet funguje, je množstvo stránok, kde je daná vec vysvetlená zozadu i spredu... A kamaráti? Nie je v škole jednotkár/-ka? Myslím, že ti pomôže, ak ju nenazývate kocka, alebo bifľoš. Ak hej, musíš si to nájsť sama. Pri hľadaní bodov a možnej chybe - vždy to rieš hneď. po pár minútach ťa každý môže podozrievať z podvádzania.
A ak si si všimla, hlavne tých štvorkárov a tých, ktorým na tom nezáleží, hlavne tých podozrievajú a neakceptujú učitelia (niektorí, sú aj dobrí spravodliví učitelia, ale pomenej :( ). Viac ti už neviem poradiť, dúfam, že pomohlo.

ShaulaThalit

Na to sp v prvom rade školské poriadky, zákony... A triedny profesor môže po istej dohode urobiť výnimky, prípadne aj riaditeľ/ka školy.
My máme napr prísne pravidlá v škole... Maximálne sledovanp dochádzku, na škole si nikto nesmie dovoliť oponovať, inak je drzý, i keď svoju nespokojnosť podá vcelku primeraným spôsobom.
Ostatné je všetko len o ľudskej povahe, o dobrej alebo zlej nálade...
Vyznie to maximálne primitívne. Ale keď naša nemčinárka príde na hodinu v celkom dobrej nálade, viem, že u nej doma je všetko o.k. že ju manžel ráno pomiloval, deti poslúchajú a ona je takisto v pohode. Ale ak príde v tej strašnej, arogantnej, nekompromisnej nálade, viem, že v poriadku nie je nič.
Všetko je len o správnej komunikácii s profesormi, o vyberaní slov vhodných k situácii a podobne. Treba sledovať a správať sa za každých okolností slušne.

jaja

Ja som tiez priemerny ziak s priemerom znamok 1,5 az 2 a nic sa mi neprepieklo... hlavne to s tou znamkou...a pravdupovediac trosku som sa z ucitelkou pohadala...ale ja sa o pravdu vzdy hadam...ucitel neucitel...a to s tymi ucitelmi ...ja ako ziak viem povedat ze ziaci maju najvacsi respekt pred ucitelom ktory je spravodlivy vie dobre vysvetlit nekrici nedava poznamky nerozprava odveci nevyhraza sa necitit z neho ze je zufaly voci ziakom a MA V HLAVE KUS ROZUMU...mna uz ucili aj ucitelia ktori v svojom obore toho vela nevedeli a dakedy som vedela viac ja ako oni...

lianaaa

nemozem si pomoct, ale taketo problemy ako si opisala mali v mojej triede iba ulievaci, slabi ziaci, ktori sa stale na nieco vyhovarali. A takym potom ucitelia neakceptovali nic.
Ziaci, ktori v skole roboli minimale trochu nad priemer, to mali lahsie, pretoze ak aj nieco vyviedli, prepieklo sa im to lahsie. A pritom to neboli ziadni patolizaci.