Vidim ciernu bodku

Príspevok v téme: Vidim ciernu bodku
aly7

Neviem ci ma niekto podobny problem, ale vcera som si vsimol, ze vidim ciernu bodku, ktora sa pohybuje v smere akom pozeram, hlavne na svetlych plochach, nenosim sice okuliare, ale mam jedno oko tupozrake, doteraz som nemal problem, je to dost neprijemne, lebo tu bodku v kuse vidim, neviete poradit co to je.

šaňo

Uverejnené dňa 08.10.2013

Máte pocit, že sa vám pred očami objavujú drobné nečistoty alebo priesvitné obrazce? Hoci sú väčšinou neškodné, dokážu znepríjemniť život.

Pravdepodobne ide o zákaly nachádzajúce sa v sklovci oka. Ak nezmiznú sami, pomôcť môže YAG laser, ktorý, ako jediný na Slovensku, vlastní martinské očné centrum UVEA Mediklinik. Niektoré menšie zákaly nie je treba liečiť, často sa spontánne vstrebú a zaniknú. Problémom sú tie, ktoré podstatne znižujú zrakovú funkciu a prekážajú pri práci, šoférovaní a pri bežných každodenných činnostiach. „Menšie, priaznivo lokalizované zákaly, je možné odstrániť pomocou špeciálneho YAG lasera. V Európe je takýchto prístrojov iba osem a jeden z nich používajú lekári v martinskom očnom centre UVEA Mediklinik,“ zdôrazňuje MUDr. Peter Žiak, PhD. Zákaly v sklovci netreba podceňovať, hlavne, keď ich liečba nie je v súčasnosti časovo ani finančne náročná.

Ako sa prejavuje zákal v sklovci?

Priehľadné útvary, pripomínajúce poletujúce predmety, sa najčastejšie objavujú pri pohľade na bielu plochu, či do svetla. Tie najmenšie čiastočky pripomínajú mušky, preto sa aj diagnóza nazýva „Mušie krídlo“. Vo väčšine prípadov ide o zákaly sklovca, ktoré vznikajú postupnou zmenou jeho konzistencie.

Jedinečný prístroj a priebeh zákroku

Počas zákroku má pacient oko znecitlivené kvapkami a nasadenú stabilizačnú šošovku. Po zacielení dvoch laserových lúčov vzniká v ich ohnisku mikrovýbuch plazmy a všetko, čo sa nachádza v jeho blízkosti, sa premení na plyn. Takýmto spôsobom sa dosiahne, aby prekážajúce útvary v sklovci zmizli. YAG Laser je líder v oblasti mikrochirurgických laserov. Prístroj umožňuje presne nastaviť dva laserové lúče a jednoducho tak zacieliť na sklovcové vlákna a prípadné zákaly. „Zákrok je bezbolestný a trvá 45 až 60 minút,“ vysvetľuje MUDr. Peter Žiak, PhD.

Pre tých, ktorých trápi táto "choroba" tak ako mňa.

Sharon85

Ludia, ja to mam odmalicka, tiez diagnoza tupozrakost, a nikdy som nevedela co ta cierna skvrna je, nikdy mi to nikto nepovedal... az raz o vela rokov neskor povedala doktorka (taka neprijemna), ze to je slepa cast... ale neviem ci je to tak aj u vas...

rory59

Tiez mam podobny problem s lavym okom v ktorom sa mi zrazu objavila cierna smuha asi vo velkosti mravca ktora si volne plava a neda sa ovladat a pri vysetreni mi povedala doktorka ze su to drobne zakalceky sposobene vekom a ze sa s tym mam naucit zit.Zrak sa mi zatial nezhorsil.

jančika

rurkovite videnie je pri vrodenej degenerácii sietnice - neviem ci je to vlastne pigmentacia sietnice, poskodenie makuly je poskedenie zltej skvrny najcastejsie vekom, alebo urazy,infekty,slnko.studujem to dlhodobo,tak snad som to dobre pochopila

jablonkaa

degeneracia makuly sa prejavuje uplne inak. tam sa zuzuje zorne pole az natolko, ze je pozorovany obraz ako cez rurku. a hlavne tam sa prave to cierne miesto nehybe s pohybom oci.

jablonkaa

mam teraz v jednom asi dve bodky a v druhom taku tenku ciaru, akoby vlasok, ale nevnimam to, takze mi to nepripada ako zhorsenie. ked som bola na kontrole u ocnej, vravela ze su to len drobne zakalceky. mimochodom, ja som kratkozraka a u kratkozrakych je to velmi casto pritomne uz od mladsieho veku.

lentilkaa

Aly,ja mám taký istý problém už asi 5 rokov.Bola som s tým už konečne u očnej a tiež mi povedala,že je to degeneratívne ochorenie a že pokiaľ sa to nezhoršuje,nebude sa s tým nič robiť.Na začiatku mi to veľmi prekážalo,ale už som si zvykla a tú bodku ani nevnímam.

aly7

No ako vravim, ze mam este tu tupozrakost na jednom oku, cize v podstate to druhe na ktoré vidim dobre mam dost namahane, lebo na to tupozrake vidim len slabsie. A nezhorsuje sa Ti to, myslim, ci vidis len tu jednu bodku, alebo casom aj viac?