Asertivita

Kirika

Blizkym ludom sa naozaj tazko odmieta. Ale naucila som sa to. Zodpovedam len za svoj zivot, preto davam pozor na to, co, kedy, ako, pre koho robim a nenecham si diktovat, co mam vo svojom zivote robit.

nett

Mám neblahý pocit, že na asertívny dialóg sú potrební dvaja. Pretože jeden arogantný, vulgárny a sebavedomý idiot je schopný urobiť peklo zo života komukoľvek. Treba sa naučiť odolať. Ale každý sa to učí rozdielne dlho, niekto celý život. Treba si položiť otázku "Pre koho je to dobré?" a "Musí to byť vždy tak, že na konci všetkého sa len JA cítim ako blbec?" Treba v sebe nájsť aspoň kúsok cti a povedať dosť. Byť zlý alebo inak povedané, využiť svoje schopnosti vo svoj prospech. Čeliť problémom agresívne, no stále inteligentne a distinguovane. Na úrovni. Naučiť sa, kde je vaše miesto a to si brániť. Neustupovať grobianom a citovým (peňažným, časovým,...) upírom. Prehodnotiť, či to čo stratíte, keď ustúpite je skutočne menšie zlo, ako keď znova všetkým a vo všetkom vyhoviete. Treba prelomiť zábrany. Nepodkladať sa. Žiť (aspoň trochu) aj pre seba, nielen pre druhých. Nechcete predsa skončiť život ako zničená a vysatá troska, ktorej nezostalo nič iné ako pocit, že vyhovela každému. Vo všetkom. Nemusíte zachraňovať svet. Nie stále. Nech ho zachraňujú všetci rovnako, je spoločný.

celindion

pravidelne ma takto nici moja dcera,ja neviem ako matka povedat nie ale ona s tym problem nema,je to tazke,niekedy sa preto dost trapim,je to vsetko o tom ako a preco sa chceme pre niekoho obetovat a co od niekoho ocakavame,je to tazke, zalezi v akej situacii sa ocitnes a komu to "nie" patri, da sa o tomto tvojom dotaze vela diskutovat,som zvedava, kto sa este ozve a co napise.

wowo1

no sorry za preklepy.Ale viac trpim ked skacem ako druhy piska, nevydrzim to dlho,ale koli kamratstvu to urobim ze urobim nieco do coho ma vmanipuluju,,ale druhy krat uz nevydrzim, a aj ked je to neprijemne,,neprijemnejsie je byt otrok.Hlavne neznasam ,ze ten manipulator sa urazi vecsinou a tvari sa ako dotknuty,,ze neplnis co ti prikaze,,a to ma moc sere,, tyty ludia pritom ty si hajis len svoje prava,,ja nikomu nic nediktujem a nikoho do nicoho nenutim,,ale tyto ludia su otrokari a rozmaznani

wowo1

asi slusne treba povedat svoj nazor ,a nedat sa nie kricat ,ale povedat nahlas co si clovek mysli.horsie je ked ma niekto slusne presvieca ze je to inak,radsej mam hadku ale v rodine sa to neda ,,toto slusne presviedcanie pokladam ze velky natlak,a tiez to citim kako skakat ako otrok, lae ked sa neda,uz som urobila aj cirkus,,s tym ze som nedvihlala 5 mes telefon,ale zabralo uz ma neutravuju,..