Otazka pre pracujuce mamicky

Príspevok v téme: Otazka pre pracujuce mamicky
zdenka33

Ahojte, chcem Vas poprosit o radu, mam 38 rokov a 4 deti.Medzi nimi aj nasho polrocneho synceka.Avsak po pol roku doma odchadzam do prace, no trapi ma ze nebudem pri nom ako pri ostatnych detoch.No v dnesnej dobe je to tak ako to je a mam dobre miesto a pokial si ho chcem udrzat musim nastupit, nejde vsak len o to , studujem na vs a po babetku sa chcem znova vratit.S manzelom sme si najali opatrovatelku, ale som zufala neviem ci je spravne odist od babetka v takom skorom veku, prosim o radu.

ivanka_83

no hlavne za komancu blbli matky, ze kojenie je zbytocne a zle, len preto, aby davali detom sunar a potom sup!hura do prace po pol roku.nechapem co kto mele o tom, ze je niekto krkavcia matka.akoby v minulosti sme vsetci neboli v jaslach....

barbarka

jaja, ja neutocim na teba. len na mylne prevladajuci nazor, ze rodicovska dovolenka je akoby povinna a kazda matka, ktora nastupi do prace skor, je zla matka.
mne samej raz znama, ked sa dozvedela, ze som nastupila skoro po narodeni syna do prace povedala, ze som taka krkavcia matka. mna sa to velmi dotklo,urobila by som cokolvek pre svoje dieta, uz som pisala, ze som dojcila velmi dlho, venovala som sa mu dennodenne, zacal velmi skoro rozpravat, aj vdaka pesnickam a riekankam, ktore sme spolu tolko opakovali. dovod, preco som nastupila skoro do prace bol jednoznacny. tazko vysvetlit niekomu, kto bol 10 rokov doma s detmi, ako moja znama.

jaja-jaja

Barbarka, viem koľko trvá materská dovolenka , ale nebola možnosť čerpať rodičovskú dovolenku. Lenže v mojej odpovedi nebola podstata spomínať ZP a čerpanie materskej, ale príspevok bol smerovaný na to aby si mamička nerobila výčitky,keď pôjde do práce skôr než iné mamičky, ktoré čerpajú všetko na čo majú nárok.

barbarka

jaja, aj teraz je materska dovolenka len cca pol roka, teda presnejsie 28 tyzdnov. aj to je stanovena maximalna dlzka 28 tyzdnov. matka nemusi vycerpat ani tolko. v zakonniku prace je dalej uvedene, ze NA PREHLBENIE STAROSTLIVOSTI O DIETA, AK ZENA O TO POZIADA zamestnavatela, cerpe sa rodicovska dovolenka. a u nas sa dnes hufne cerpe rodicovska dovolenka, akoby to bola povinnost matky.
zdenka, ja som bola so synom na materskej len 5 mesiacov a nemyslim, ze som o nieco prisla. syna som dojcila tri roky, vztah mame uzasny. kym moje zname, ktore maju deti cca v rovnakom veku kricia po svojich detoch, ja pridem z prace a uzivam si ho. v praci si oddychnes od deti, doma zas pri detoch od prace. neboj sa, nic ti neunikne.
dobra rada na zaver - nezabudni si vyuzit este jednu polhodinovu prestavku na dojcenie do veku 9 mesiacov dietata (ci dojcis alebo nie). tato prestavka sa moze cerpat aj na zaciatku alebo na konci pracovnej zmeny - jednoducho povedane, o tento cas sa ti skrati denny pracovny cas. treba vsak tuto skutocnost oznamit pisomne zamestnavatelovi. vela stastia.

jaja-jaja

samozrejme že by bolo lepšie byť pri bábätku čo najdlhšie, ale kedysi bola materská len pól roka a detičky museli ísť do jasličiek. Takže si nerob výčitky. Dôležité je, aby bola opatrovateľka spoľahlivá a mala dobrý vyťah k detičkám.