Antikoncepcný / vaginalný krúžok

Klara1

Chcela som sa spýtať, či pri použití nuvaringu je normálna bolesť v podbrušku alebo to počase prejde? A ešte som sa chcela spýtať či ste niektorá zaznamenala nárast hmotnosti?

akinom007

Ahoj ja som ho používala 3-4 mesiace tuším nesposobival mi žiadne vážne problemy, nikdy pri sexe sa nevybral akurat som bola denno-denne rovnako mokra aj pocas sexu-ok ale pri sexe som pri používaní krúžku vobec nedokázala dosiahnuť orgszmus mohla by som sexovat koľko chcela proste vagóna bola taka"otupena" po vysadeni vsetko ok

jerry123

ahojte. moja baba ho pouziva 2 roky... a neda nan dopustit... s vyberanim nema problemi akurat co sa nam stalo ze pocas sexu sa vybral ale to je vpohode.... co sa tyka ceny zalezi to od lekarne. ale v priemere na mesiac stoji okolo 15€

iv

NUVARING v skratke

Krúžok s nízkou dávkou hormónov, ktoré sa rovnomerne vstrebávajú do ženského tela. Ultra nízka hladina estrogénu – len 15 μg denne. Minimalizuje rozdiely a ustaľuje hladinu hormónov v porovnaní s tabletkami.

Zabraňuje uvoľneniu vajíčka a tým zabráni nechcenému otehotneniu. Ak sa užíva správne, je až na 99% spoľahlivý.

Nuvaring bol testovaný na 2 300 ženách a cca. 23 298 menštruačných cykloch. V súčasnosti ho užíva viac než milión žien po celom svete.

Jeho aplikácia je jednoduchá, porovnateľná so zavádzaním menštruačného tampónu. Je flexibilný a je nepravdepodobné, že by si ho žena nesprávne aplikovala. Rozsiahle klinické prieskumy ukázali, že 96% žien si myslí, že krúžok sa ľahko aplikuje a 98% si to myslí aj o jeho vyberaní.

Obavy z vypadnutia krúžku sú neopodstatnené – bol špeciálne vyvinutý tak, aby korešpondoval s vnútornými kontúrami vagíny a žena si ho dokázala zaviesť bezchybne. Krúžok sa nemôže v tele ženy stratiť.

Len 1x mesačne. Krúžok musí v tele ženy zotrvať počas 3 týždňov, a potom nasleduje týždenná prestávka bez krúžku a aplikácia nového.

Je bezpečné ho ponechať v tele ženy počas 3 týždňov, nakoľko krúžok je vyrobený z neabsorpčného materiálu, napr. na rozdiel od tampónov, ktoré sú vysoko absorpčné a dokážu tak vytvoriť vhodné prostredie pre baktérie a infekciu.

Jeho účinnosť neovplyvňujú bežne používané antibiotiká, ale je potrebné, aby sa užívateľka v každom prípade poradila so svojím lekárom.

Skvelá kontrola menštruačného cyklu, skvelá tolerancia.

iv

Najnovšou formou hormonálnej antikoncepcie je NuvaRing – mäkký flexibilný krúžok, ktorý sa aplikuje do pošvy

1. Kto môže používať NuvaRing ?
2. Ako sa používa NuvaRing ?
3. Ako NuvaRing zabraňuje otehotneniu ?
4. Do akej miery je NuvaRing spoľahlivý ?
5. Aké výhody prináša NuvaRing oproti tabletke ?
6. Z čoho sa NuvaRing vyrába ?
7. Ako sa aplikuje NuvaRing ?
8. Je možné cítiť NuvaRing počas súlože ?
9. Má NuvaRing vedľajšie účinky ?
10. Spôsobuje NuvaRing prírastok na hmotnosti ?
11. Aké sú názory žien na NuvaRing ?
12. Odkedy bude NuvaRing dostupný na našom trhu ? Aká bude jeho cena ?

1. KTO MÔŽE POUŽÍVAŤ NUVARING ?

NuvaRing je vhodný pre všetky ženy v reprodukčnom období. Odporúča sa najmä tým, ktoré si želajú používať vysoko účinnú antikoncepciu prinášajúcu slobodu a pohodlie vďaka jednoduchému používaniu dobre tolerovanej metódy založenej na princípe „jedenkrát za mesiac“.

2. AKO SA POUŽÍVA NUVARING ?

NuvaRing si žena sama zavádza a vyberá, čím získava kontrolu nad svojou antikoncepčnou metódou. Po vložení sa vaginálny krúžok ponechá pôsobiť tri týždne. Počas tohto obdobia je žena chránená pred otehotnením. Po uplynutí troch týždňov sa krúžok vyberie a znehodnotí. Po uplynutí týždňa bez krúžku, počas ktorého sa obyčajne dostaví menštruačné krvácanie, sa do vagíny vloží nový krúžok.

3. AKO NUVARING ZABRAŇUJE OTEHOTNENIU ?

NuvaRing uvoľňuje malú dávku dvoch ženských pohlavných hormónov - estrogénu a progestogénu. Tieto hormóny zabraňujú uvoľneniu vajíčka z vaječníkov, ktoré sa za normálnych okolností uvoľňuje každý mesiac, a tak nemôže dôjsť k jeho o oplodneniu, to znamená, že žena nemôže otehotnieť. Okrem toho hormóny menia hustotu hlienu krčku maternice, čím zabránia preniknutiu spermií do maternice .

Hormóny použité v krúžku NuvaRing sú rovnaké ako tie, ktoré sa používajú v kombinovanej antikoncepčnej tabletke.

4. DO AKEJ MIERY JE NUVARING SPOĽAHLIVÝ ?

NuvaRing predstavuje vysoko spoľahlivú nízkohormonálnu antikoncepciu, ktorá je účinná rovnako ako kombinovaná antikoncepčná tabletka.

5. AKÉ VÝHODY PRINÁŠA NUVARING OPROTI TABLETKE ?

· Krúžok je antikoncepčnou metódou, ktorá sa používa jedenkrát do mesiaca. Táto metóda je odlišná od metódy užívania tabletiek tým, že ženy na ochranu nemusia myslieť každý deň.

· NuvaRing umožňuje použitie nižších dávok hormónov v porovnaní s tabletkovou antikoncepciou. Vo všeobecnosti sa s ohľadom na výskyt vedľajších účinkov spojených s užívaním hormonálnej antikoncepcie uprednostňujú znížené dávky hormónov.

· Nepretržité uvoľňovanie hormónov predchádza výkyvom ich hladín v organizme, čo minimalizuje výskyt vedľajších účinkov.

· NuvaRing nepodlieha vplyvu tráviacich ťažkostí.

6. Z ČOHO SA NUVARING VYRÁBA ?

NuvaRing sa vyrába z nesilikónového plastu etylénvinylacetátu. Použitie tejto látky bolo povolené registračnými úradmi a vyskytuje sa v mnohých ďalších medicínskych produktoch (napr. Implanon® ) .

7. AKO SA APLIKUJE NUVARING ?

Zavádzanie (rovnako ako vyberanie) krúžku z pošvy je veľmi jednoduché. Ženy si zvolia pohodlnú pozíciu na jeho vloženie aj vyberanie.

1. Žena vyberie krúžok z obalu a stlačí ho medzi prstami jednej ruky.

2. Následne vloží krúžok do pošvy tak, aby sa cítila pohodlne. Presné umiestnenie krúžku NuvaRing nie je rozhodujúce a neovplyvňuje jeho spoľahlivosť.

8. JE MOŽNÉ CÍTIŤ NUVARING POČAS SÚLOŽE ?

Väčšina žien si prítomnosť krúžku NuvaRing počas súlože neuvedomuje. Pokiaľ ide o ich partnerov, sedem z desiatich mužov potvrdilo, že počas súlože krúžok necítili.

9. MÁ NUVARING VEDĽAJŠIE ÚČINKY ?

V dôsledku nízkej dávky hormónov sa NuvaRing dobre znáša. V ojedinelých prípadoch sa prejavia možné vedľajšie účinky, ako sú napríklad napätie v prsníkoch, bolesti hlavy, nevoľnosť a zmeny nálad.

10. SPÔSOBUJE NUVARING PRÍRASTOK NA HMOTNOSTI ?

Na základe skúseností s krúžkom NuvaRing je dokázané, že jeho používanie nespôsobuje nárast hmotnosti.

11. AKÉ SÚ NÁZORY ŽIEN NA NUVARING ?

● 96% žien, ktoré používali NuvaRing v rámci klinických testov, bolo nadmieru spokojných

● 95% žien si myslí, že krúžok sa ľahko používa

● Pred uskutočnením klinických testov väčšina žien označila užívanie antikoncepčných tabletiek za preferovanú metódu antikoncepcie. Po vyskúšaní krúžku NuvaRing viac než 80% žien uprednostnilo NuvaRing.

12. ODKEDY BUDE NUVARING NA NAŠOM TRHU A AKÁ BUDE JEHO CENA ?

NuvaRing bude dostupný na Slovensku od apríla tohoto roku a jeho predpokladaná cena bude 500 Sk za mesačné balenie