Jablkové jadierka?

RNG

Ak kostky alebo rozne semienka nerozbijes, nemozes dostat cenne antioxidanty a protirakovinne latky , vcitane napr B-17 z nich.

zuzi74

Vzdy lepsie zjest jadierka z jablk ako kostky z ceresne. Ja som bola kedysi tak leniva ich vypluvat, ze som hltala ceresne s kostkami.

kraky

Prosim vas, chcem sa spytat ako je to s kyanidom v jadierkach jablk. dal som olupane jablko do mikrovlny, ale aj s jadierkami. nemoze sa kyanid teplom uvolnit do celeho jablka? alebo sa naopak nahodou teplom nenici?

RNG

Pecen cloveka vyraba enzymy, ktore vedia zneskodnit mensie mnozstva kyanidov z jadierok a roznych plodin.
Rozne kyanidy su bezne v tele a su potrebne pre funkciu. Jedovate su len jednoduche kyanidy a kyselina kyanovodikova. Napr vitamin B-12 je cyanocobalamine, tiez vlastne organicky viazany kyanid a je pre telo nevyhnutny.

lulu22

presne, odo dnes som začala jesť celé jablka.. v jednej knihe - Zelená pre život - autorka o tom aj píše, že konzumuje celé jablká.. nedávno som čítala zaujímavý článok o tom, ako Američania zakázali vitamin B17, nakoľko je to dosť výrazná prevencia pred rakovinou.. a ja si doteraz pamätám, že sme si ako malé deti rozbíjali jadrá z marhúľ. Tento rok sme s tým opäť začali a tak ako píše adulienka, jesť len primerané množstvá. A inak, tie jadierka majú naozaj zaujímavú chuť :))
Kristína, neboj sa, síce obsahujú kyanid, ale nie je to pre človeka ohrozujúce!

Kristína

Mna by zaujimalo, ako je to s obsahom inych latok - napriklad som pocula, ze jadro marhule obsahuje kyanid. Viete mi povedat, ci je pritomny v zdraviu neohrozujucom mnozstve? Tiez by ma zaujimalo, co obsahuju jadra citrusovych plodov. Citala som, ze grapefruitove jadra obsahuju latku, ktora je ucinna proti parazitom. Viete o tom nieco blizsie?