Zahmlievanie pred očami

nikolas8562

Bohužiaľ mám 14 rokov, a stáva sa mi to tiež.... No moc som to neriešil, myslel som si že to je bežné..ale ako čítam tieto komentáre, asi navštívim očného doktora, stáva sa mi aj to, že sa mi zahmlie oko, a vidím rozmazane ale je to možno aj tým, že svoj voľný čas trávim za počítačom do noci, každopadne mam tiež problemy s chrbticou, beriem lieky na štítnu žlazu a veľa dalších problémov, ale to tu rozpisovať nebudem.

Junior55

Za fyziologických okolností sme schopní vnímať priestor okolo nás neustále a rovnomerne. Táto schopnosť je podmienená:

*
optickým systémom, ktoré musí byť číre a funkčne adaptované
*
zdravým tkanivom oka, očných svalov
*
nepoškodeným mozgovým tkanivom

Akékoľvek poškodenie v týchto systémoch môže spôsobiť trvalú alebo prechodnú poruchu zraku. Občasné výpady videnia je častou sťažnosťou ľudí v očnej ambulancii. Zistiť príčinu však nie je jednoduché, pretože občasné zahmlievanie zraku môže byť spôsobené od najjednoduchších až po najobtiažnejšie poškodenia zrakového systému. Našťastie v drvivej väčšine sú občasné výpady videnia spôsobené relatívne nezávažnými problémami ako sú abnormality slzného filmu, kedy postačí aplikácia vhodných očných lubrikancií, častejšie žmurkanie hlavne pri práci s monitormi. Taktiež ľudia s kolísavým krvným tlakom, ľudia citliví na zmeny atmosférického tlaku. V týchto prípadoch je vhodná úprava krvného tlaku a telesné cvičenie.

V tejto súvislosti je potrebné spomenúť aj veľmi časté subjektívne obtiaže ako je pocit plávajúcich bodov, až machúľ pred okom. Tieto obtiaže vyplývajú väčšinou z degeneratívnych zmien sklovca. Sklovec vypĺňa takmer 2/3 oka a konzistenciou ho môžeme prirovnať k želatíne Ak je želatína kvalitná, je svojou konzistenciou pevná a nerozlieva sa. Ak je napríklad nekvalitná, alebo staršia, konzistencia želatíny už nie je taká pevná a má tendenciu sa prelievať. Podobne aj sklovec, ak je poškodený z úrazu, po zápaloch, infekciách alebo z degeneratívnych zmien pri krátkozrakosti, respektíve vekom, jeho konzistencia už nie je taká pevná a pri každom pohybe oka, žmurknutí sa zákaly v ňom pohybujú. Zákaly môžu mať rôzny tvar. Tieto pohybujúce sa zákaly vyvolávajú pocit plávajúcich bodov až machúľ pre očami.

domcsi

aj mne sa to stáva.. vždy ked sa postavím sa mi zahmlie pred ocami alebo ked sa natiahnem.. na vysetreni krvy som nebola ale tazko sa my dycha a mam krivu chrbticu

kotatko8

Mne sa toto stavalo lebo som bola anemicka. Potom som zacala brat lieky s obsahom zeleza a odvtedy to prestalo :)

deno

tak na ocnom aj neurologickom som uz bol a nic mi nezistili ale mam problemi s chrbticou tak to asi moze byt s tym spojene

adusha

deno: to iste sa stavalo aj mne a potom som zistila ze mam vyskoceny stavec na krcnej chrbtici. odkedy som si to dala napravivt problemy uz nemam :)