Boli ste niekto na operácii šedeho zákalu?

Príspevok v téme: Boli ste niekto na operácii šedeho zákalu?
Ela.

Ja sa chystam na operáciu šedeho zakalu a chcela by som vedieť ako dlho budem PN a či to hradi poisťovňa. A aké mate pocity po operácii, zlepšilo sa vám aj videnie? Ja teraz slabo vidim aj do dialky aj do blýzka.
Mam 22 rokov a nechcem takto "skoro slepa" žiť do Konca života.
A ktorého doktora v BA by ste mi odporučili? Ďakujem

Ela.

Ja to mam asi vrodene, ale zhoršovať sa mi to začalo na zakladnej škole, vtedy som už nosila okuliare. Niekde som čitala, že druhe oko robia už po týždni, ale aj tak uvidím ako sa rozhodne doktor. Ja mu do toho nemôžem hovoriť.
Ja by som chcela isť za Mudr Veselým do centra mikrochirurgie oka. Nepočuli ste o nom aky je? A kolko by ma to asi stalo? To je sukromne centrum však?

sarah parker

je to trochu nezvycajne, sivy zakal v takomto mladom veku. aj ked stava sa, ze sivy zakal je aj vrodeny.
samozrejme ze nemozes vidiet dobre, ked mas skalenu sosovku. netreba otalat s operaciou, sosovku ti vymenia, aj s prislusnou dioptrickou hodnotou, takze po operacii by si nemala potrebovat ziadnu korekciu.
operacia siveho zakalu je plne hradena zdravotnymi poistovnami (nie vsak v sukromnych klinikach). hospitalizacia trva dva dni, robi sa postupne, najprv na jednom oku a o niekolko mesiacov na druhom. to obdobie medzi operaciami je trochu neprijemne, pretoze vidis dobre len na jedno oko, na to druhe nie.
po operacii nesmies robit prudke pohyby, zdvihat tazke bremena, namahavu fyzicku aktivitu, aby sa sosovka nepohla zo svojho miesta. dlzka PN zavisi od toho, aku pracu vykonavas.