Zvláštny krvný tlak

Príspevok v téme: Zvláštny krvný tlak
dalino

Dobrý deň, mám 24rokov, chcel by som sa niekoho poradiť ohľadom môjho zvláštneho krvného tlaku, ktorý mám posledné asi 2-3 roky, tlak si meriam pravidelne digitálnym tlakomerom, no hladina 135/55, 140/60, alebo dneskajší po väčšine prípadov typický pre mňa 160/63 je pre mňa takou záhodou, prečo ten spodný nie je podstatne vyšší, môže to byť príznak nejakého ochorenia o ktorom sám neviem ? na nete som toho hľadal ale také rozdiely v tlaku som sa nedočítal, v nemocnici mi tiež taký namerali, ortuťovým tlakomerom takisto rovnaké výsledky, za každú radu vopred ďakujem.

vsevedka

Hmotnosť by mohla byť v poriadku, pokiaľ nie si typ (sorry) pavúka-tenké nohy, ruky a pneumatika na brušku, totiž práve tuk v oblasti orgánov dutiny brušnej má negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém.

Na tvojom mieste by som si určite pýtala u obvoďáka lístok k internistovi, keďže dlhodobo nie je tvoj TK v norme, navyše si už mal v minulosti aj kolaps.Aký je stav hladiny tvojho cholesterolu a ostatných triacylglycerolov je asi zbytočné, rovnako si asi nemal robený ani mineralogram. Internista by ti mal tieto odbery urobiť a okrem EKG navrhnúť možno i echo srdca.

Asi nemáme jasno, čo je to vhodná fyzická záťaž, to nie je to, že si vyťažený od rána do večera v práci, aj keď by si sa pritom mohol i nabehať, skôr sa asi len rozčúliš, čo chápem, ale keďže práve tento stres na tebe zanecháva stpy, bolo by vhodné naučiť sa nejakým relaxačným odburávajúcim technikám proti stresu, pretože predpokladám, že prácu asi v dnešnej dobe meniť nebudeš a si rád, že ju máš.

Tvoja fyzická aktivita by mala spočívať v dennom minimálne 30-40minútovom pre začiatok ľahšom behu, bicyklovaní, plávaní, ak náhodou zablúdiš do posilňovne informuj sa o kardio programe, klasické posilovanie by som neodporúčala.Cez víkend určite stihneš aj nejakú turistiku.Dúfam len, že nerelaxuješ cigaretami.

Aby som to ešte raz na koniec zhrnula, pri tom tvojom tlaku určite navštív odborného lekára a daj si urobiť základné testy a vyšetrenia.Ak aj nechceš náhodou brať lieky, vylúči sa aspon nejaká abnormalita na srdiečku, či cievach a podrobne sa pýtaj na zloženie tvojej stravy odporúčaný fyzický režim, pretože podľa mňa strácajú tvoje cievy elasticitu, čo by mohol byť do budúcna pre teba už závažnejší problém.

SES

Veru, Dalino ešte si mladý na to, aby si bol odkázaný užívať lieky, pokiaľ sa to dá riešiť inak.Životosprávou sa dajú urobiť veľké zmeny v zdravotnom stave.Napríklad také jahody zlepšujú prúdenie krvi v artériách,ideálne sú aj čerešne, hrozno a slnečnicové semená.A ak možeš, chodievaj čo najčastejšie peši alebo na bicykli a podobne. A ešte ber veci s nadhľadom, ľudí tiež, každý je nejaký.....

dalino

Tak žiadne interné vyšetrenie neprebehlo, raz som ostal v nemocnici pár dní kvôli kolapsu, to už bolo 5 rokov dozadu, tabletky neužívam žiadne, hmotnosť k mojej výške mám primeranú, 180/80, zamestnanie mám super stresujúce, pri nezodpovedných a stále stresujúcich ľudoch, takže fyzicky sám každý deň správne vyťažený skoro na maximum, zo životosprávy nemám rád mastné jedlá, z tých mi býva dosť špatne, radšej zeleninu, ovocie, mäso a veľa akýchkoľvek mliečnych výrobkov, a len tak pre info dnešný tlak taký som ešte nikdy nemal 173/73 to je už fakt mimo rozsah :-/

vsevedka

dalino,pre mňa aby som mohla čo najlepšie odpovedať je tu dosť málo inormácii.Píšeš síce, že v nemocnici ti merali TK klasic.ortuťovým tlakomerom (podľa mňa sú tieto "staré tlakomery veľmi dobré a presne merajú TK), ale nepíšeš či si mal urobené podrobné interné vyšetrenie a s akým záverom, ani či berieš kôli tlaku nejaké tabletky.

Rovnako neviem, aká je tvoja výška a hmotnosť, tvoje zamestnanie (mám na mysli sedavé, či stresujúce..) a hlavne aká je tvoja životospráva, pretože mňa zaráža nie výška tvojho tlaku, ale neprimerane veľký rozdiel medzi "spodným a horným" tlakom, ktorý naznačuje, že u teba nie je v poriadku arteriálna tuhosť, ktorá je ovplyvniteľná jednak vhodnou stravou so znížením prísunu soli a nevhodných tukov, naopak zvýšením 3omega mastných kyselín a fyzickej záťaže.Na liečbu izolovanej systolickej hypertenzie môže internista, či kardiológ predpísať farm.liečbu, skús hlavne ovplyvniť svoju životosprávu, kladné výsledky však očakávaj skôr v dlhodobom časovom horizonte.

SES

Izolovaná systolická hypertenzia viac ako 140 menej ako 90
Izolovaná systolická hypertenzia vzniká napr. pri aortálnej insuficiencii, otvorenom Botallovom dukte, tyreotoxikóze, beri-beri, anémii. Pohľadaj si ešte info o výraze arteriálna tuhosť/ tuhosť tepien/ Nie som však doktor...