Tikanie-Vykanie...Mna urazí ked mi Tikaju..čo Vy na to

Príspevok v téme: Tikanie-Vykanie...Mna urazí ked mi Tikaju..čo Vy na to
janka91j18

Ahojte Ľudia
Chalani aj Baby !!!
Mám Otázku/Otázky .........................

Mám 18rokov A vadí mi skôr uraz keď mi začnú Tikať,fakt nemyslím rovesníci alebo niekto taký starý ako ja ale taký v obchode.u doktora,proste von!!!
Keď som mala 15rokov každý my Vykal a teraz mi Tikajú ako malé deco...napr..že:Čo chceš dievčatko,aleboČo by si chcela moja,v bloku si zdravíme..ja Dobrý Deň a ony AHOJ jak decko...fuuj..alebo u Doktorky ,som bola u krčnej a tiež tikala...jak decko.
Som si už povedala keď mi začnú tikať tak ja im odpoviem ale tiež tikaním...

Alebo taka baba(50r) v obchode si kupovala vložky a ne vedela aké ma kupiť,popýtala ma poradu..ale jak deco...Hej Ty nevieš,.....tak ma to naštve

Otázka na Vás aké máte s týmto skusenosti Vy??? Urazíte sa zato ked vám tikaju???

Alebo od ktorého veku vam už netikali ale len vykali...

Ďakujem
--------------------
www.zdravie.sk

RNG

you je vy(nie je rozdiel medzi jednotnym a mnoznym cislom).
Stary vyraz na ty je Thou, co je jednotne cislo
Ale to su vsetko formalne hluposti v nasej demokratickej spolocnosti, ucta sa da vyjadrit aj inac a respekt je dolezite dodrzovat, to je sucast demokracie

sumka

janka, a preco ta vlastne trapia taketo veci? pretoze sa ti paci nejaky sofer? a necuduj sa ze ti vsetci vykaju, ked si sama povedala ze vyzeras na strnast.. a to ze mas osemnast neznamena ze ti budu vsetci automaticky vykat - lebo tykanie nie je o tom ci si decko alebo dospela. mne tykaju doteraz (26 r.) a teda vobec sa nad tym nezamyslam a ked je ta osoba starsia ako ja tak jej automaticky netykam tiez. a co sa tyka toho anglicka - tak tam vykanie nemaju takze ti nevykali! tam je iba ty - you! o tvojej dospelosti urcite nesvedci tvoje detinske spravanie a zaoberanie sa malichernostami, myslim ze energiu by si mohla minat na uzitocnejsie veci.

RNG

V niektorych jazykoch sa formalne oslovuje ludi, cim sa preukazuje ucta. V Slovencine to bolo onikanie, v 18 storoci sa vykalo na urazku medzi zemanmi, a tykali si zemania na dokaz zemianskeho bratstva. Onikanie bolo rezervovane pre cudzich.. V madarcine a polstine to este stale existuje, v slovencine a cestine onikanie zaniklo a nahradilo ho zdvorilostne vykanie a priatelske tykanie.
Zdvorilost sa ale prejavuje nielen formalnym oslovenim, ale celkovym tonom a vyjadrenim. Ako sa hovori niekedy, nie co p[ovies ale ako to povies je casto dolezitejsie, nez dokonca aj obsah co povies.
Kedysimsa slusne spracanie ucilo v skolach, zialbohu dnes ten dobry zvyk zanika a s nim aj respekt pre individualneho cloveka.
Ja som za detstva este zil v dozvukoch feudalnej zony, ked v mnohych rodinach este prezivali zemianske zvyky a v ramci rodiny oslovenie bolo vzdy tykanie a starsim cudzim sa onikalo. Snad to bol este aj vplyv zvyskovej madarskej kultury na Slovensku.
V anglictine dnes je len vykanie, onikanie je len v biblickej anglictine, ucta sa prejavuje oslovenim Sir/Lady, co kedysi bolo oslovenie pre slachtu.
Mister/misis(Mr/Mrs.) su tiez akceptovane oslovenia), ale niekedy v kontexte reci mozu mat urazlivy ton, ked su nepouzite s priezviskom.
Najkomplexnejsi sposob prejavovania ucty a odstupu je dnes v Japonsku, pripadne inych vychodnych krajinach, kde su dokonca potrebne formalne uvody v reci, nielen samotne oslovenie, pohyby tela(uklony, hlbka uklonov, kedy a kdo sa ma uklonit,kedy sa moe vystiet, ci sa moze kompletne vystriet, pozeranie do oci napr moze sa chapat ako vyzva a provokacia, sklopeny zrak prejav ucty atd)

Som rad, ze sme z kultury jednoduchsej, celkove to zjednodusuje vzajomny kontakt ludi

janka91j18

a všetci ako ste tu....
od kedy Vám začali iný vykať????

tak ma to zaujíma,aby som vedela ešte koľko mám čakať aby ma nebrali ako decko.

Hej ušetrím,ale mne sa páči ten šofer a to ma štve že mi dáva polovičný teda do.15r.
taže ma bere ako decko a asi sa na decko nebude zvodne kukať... :(((

Možem mu hovoriť že mám 18r aj že ukažem OP ale povedal mi že 14ročné ešte OP nemaju a zasmial sa...tak ma to urazilo..už som mu nezdvoraznovala svoj vek....debil asi okolo 30r a tykal mi pravdaže

Aha taže ked mi hovorili YOU taže mi vykali..
super

a polici mi tiež mohli vykat vlastne onikat..že čo pani chce...to som tam nepočula..

a v česku mi tykali..zato sa pytam či tam vyka!!!!

taže kostímčeky a odvažnejsie sa malovat,dobre vyskusam

malickasom

v anglictine je len YOU oni nerozlisuju vykanie a tykanie! Zda sa mi ze Poliaci vykaju akoby v tretej osobe. A neviem odkial mas ze v Prahe sa tyka.
Starsej osobe by si mala stale vykat hoci ona ti tyka!
ty si uplne padnuta na hlavu ked sa stazujes ze detsky listok to davaju. Usteris a este sa stazuj ze ti nevykali.
Tak na tejto diskusii som sa fakt pobavila. Nie som si ista ci si tu niekto zas nerobi srandu... :D

katka...

Aj make-up vie zostarit. Len pozor, aby si sa nepremachlila. Ak uz chces tak velmi vyzerat starsie, tak skus zajst za nejakou vizazistkou.

severanka

janka91j18: úcta existuje aj na Slovensku... tiež si môžeš k šéfovi dovoliť iné veci ako ku kamarátovi :D myslela som to tak, že tie čo sa tu vzrušujú nad tým, že v USA a v UK si nevykajú, že tam sa tiež k seb slušne správajú... :D