EUBA-FHI-účotvníctvo a hospodárska informatika?

Petuska B

Som, i ked by to na strednej o mne nik nepovedal ze tak skoncim :-)) ale dnes ma to bavi, tie cisielka moje, ktore vzdy sadnu na to spravne miesto, ten adrenalin pred uzavierkou ci pri D.kontrole. Proste nie je to nudna praca ako si moze niekto mysliet, je to zodpovednost a ak si sikovna prides si na pekne peniaze, ale to sa cibri praxou. Ja som sa tiez kedysi obavala robit ucto sama ale nudza ma donutila a som sama sebe panou, zadelim si cas, sama rozhodnem kolko budem robit atd. Netreba sa bat, ja som zacala bez praxe a zacala som na brigade resp. VPP kedze som sikovna, rychlo sa ucim a bavilo ma to, nadriadeny si coskoro vsimol mojich kvalit- nemohol ma sice vtedy prijat na plny uvazok ale dal mi sancu a do vrecka pomimo slusne prachy hlavne to bolo o tom ze som nabrala skusenosti, ktore dnes zurocujem, naucila som sa co a ako, ako nebyt vysrata z danovakov, ziskala kontakty, znamych na spravnych miestach atd. Ked chces dosiahnes co chces a nepotrebujes k tomu nikoho. Staci si pohladat nejaku brigadu, napr. ako administrativna sila a byt zadobre s uctovnickou v podniku a poprosit ju ci by ti niekedy neukazala co a ako, alebo to rob ako ja, sleduj jednym ockom a mne to slo same.

účtovnička

viem ze na kazdej skole je vela teorie ktorej ani nie je treba, a ze clovek sa uci praxou a tym ake skusenosti nadobudne a aky je dobry v tej praci a nie kolko skôl ma...ale v uctovnictve je tazke si najst pracu hned po skonceni strednej skoly, pretoze uctovnictvo je o skusenostiach, praxi a hlavne dennodennom uceni-to myslim ze pomaly kazdy mesiac sa menia zakony, a aj ked som pozerala nejake inzeraty vsade bud dvojrocna prax alebo vysoka skola...a ja nemam ani to ani to...a ty si tiez uctovnicka?

Petuska B

Jaj ty nemas prax, tak na vysku urcite chod, mozno kym skoncis skolu sa situacia zmeni a pracu si najdes v pohode. Chcela som tym povedat, ze teoria ktoru sa naucis v skole je jedna vec a prax uplne ina. Mna osobne prekvapilo aka je prax oproti teorii jednoducha a zaujimava. V praxi sa naucis najviac. No skus, vsak ak ta to nebude bavit zmenis odbor. Vsetko dobre.

účtovnička

vies ja som pred mesiacom skoncila strednu, po prve nemam odvahu zacat s uctovnictvom sama jedine tak mozno jednoduche, pretoze to co sa nauci na strednej je tak akurat zaciatok po druhe kto by zveril svoje uctovnictvo mladej babe ktora vysla skolu a nema ziadnu prax...viem ze niekde treba zacat a preto som sa dala na tento odbor kedze je to externe asi pôjdem aj na pomaturitne studium na dva roky tiez zamerane na uctovnictvo a toto studium je vacsina zalozena na praxi takze budem sa snazit hladat si taku prax kde nieco robit aj budem...viem ze na tu skolu idem,ale teraz si ma normalne zneistila ci som spravila spravne,

Petuska B

Učtovníkov treba ale práve tento odbor je taký- nemastný- neslaný, z hľadiska praxe a budúcnosti- práce ako účtovníčka moc neuplatnení. Ja osobne by som si zvolila iný odbor čo sa týka účta, keď ťa baví tak o to lepšie. Skús robiť účto na vlastnú päsť, súkromne, pozháňaj si pár menších firiem, klientov ak sa ti pošťastí naďabíš aj na väčšieho klienta. Sama sebe paňov, trošku väčšia zodpovednosť, ale dá sa. Netreba sa toho báť, ísť do toho sama. Nie je to také hrozné. Ľahšie zoženieš prácu takto bokom, ako na pevnú zmluvu, firmám sa to viac oplatí a koniec koncov aj tebe, ak budeš šikovná :-) Mňa účto vrcholne nebavilo na škole, ale v praxi to bolo iné kafe, asi ten adrenalín pred uzávierkou robil svoje :-), chcem povedať, že v škole sú to len nahusťené teoretické bludy, absolútne nudné atď. Ak sa dáš na tento odbor, zvalcuje ťa to, zabudneš to z praxe čo si vedela, dokonca sa ti účto sprotivý. Neviem, ako chceš sama, ja by som na to nešla ani zadarmo.

účtovnička

dakujem za komentra, praveze mna ucto bavi a preto som si aj tento odbor vybrala...a zatial do prace nejdem, pretoze si nemôzem ziadnu najst takze vlastne budem doma aspon zatial...a preco si myslis ze sa neda dobre uplatnit? ved uctovnikov treba vsade...

Petuska B

Externe je to vraj veľmi náročné. Nedá sa to stíhať popri práci. Veľa učenia. Viac neviem a až taká sláva do života to neni. Resp. neuplatníš to moc prakticky v nejakej práci. Moc teória a v praxi budeš stratená. Vybrala by som si čosi iné. Ak ťa účto nebaví, nemáš šancu.