Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

huby

ojka

Huby ako potravina bývajú častejšie spojené s tradíciami než s ich výživnou hodnotou.V závislosti od druhu, huby možno podľa ich výživnej hodnoty porovnať s ovocím,zeleninkou,zemiakmi či s dobre vypečeným chlebom.Takisto obsahujú cenné látky pre ľudský organizmus-fosfor,draslík,síru,železo a ďalšie.Takisto obsahujú vitamíny B1,B2,B6 a podporujú trávenie.Najnovšie rozbory vraj ukázali,že v plodniciach húb,podobne ako v tele živočíchov,sa nachádza polysacharid -glykogén.Viaceré huby,najmä mäsité rúrkovité-hríby, kozáky,masliaky obsahujú cukry. Hlúbik a klobúk hríba má sladkastú chuť,vyjadruje prítomnosť glukózy alebo hroznového cukru,ktorý sa nachádza v zelených rastlinách,ovocí,jahodách alebo i v mede.V hubách sú nerovnomerne rozložené dokonca i bielkoviny aj organické kyseliny,dávajú niektorým hubám ostrú pikantnú chuť.Viaceré druhy možno rozumne použiť ako korenie.Takže huby su fakt faj a aj zdravé,ale tak treba vedieť,ktoré sú to,aby človek potom náhodou neskončil s otravou v nemocnici.Ja osobne chodievam na huby veľmi rada,nič nie je lepšie ako prechádzka lesom, a takisto i rada konzumujem.Takže dobrú chuť (-;