Neprijemny problem - nafukovanie

Príspevok v téme: Neprijemny problem - nafukovanie
martina23

Ahojte, uz cca 1-2 mesiace ma trapi neprijemne nafukovanie, najma rano. Mam pocit, ze mi prasknu creva... Je to velmi neprijemne, neda sa to zadrziavat. Teraz som zatial doma, ale o par tyzdnov nastupujem do prace, kde budem aj spavat s kolegynkami na izbe... Tak si hadam domyslite zvysok. Skusala som Espumisan, vela tekutin, pravidelnu stravu... nic
:(( Mate nejake rady, je cas ist k lekarovi? dakujem

RNG

Alergia na nikel,je novsia zalezitoast, odvtedy, ako zacali pouzivat niklove katalyzatory pri hydrogenacii rastlinnych olejov. Dovtedy ziadne potraviny nevyvolavali niklove alergie.

RNG

Alergii dnes prudko pribuda, ako je coraz viac zamorujucich latok v potravinach a liekoch , dokonca aj v pitnej vode.
Zamorenie tela nielenze prekaza roznym procesom v tele ale ovplyvnuje aj vyrobu cistiacich enzymov. Na stastie v poslednom,case uvadzaju hromady roznych enzymov, co riesia mnohe alergie, zatial s vynimkou celiakie, na co este nemaju dostatocne ucinne enzymaticke zmesy.
Na ciastocnu alergiu na lepok ale trpoi az vyse 20% ludi, a silne sa to prejavuje len u 2% ako celiakia.
Preto odporucam kazdemu jest hodne surovych zelenin a ovoci(enzymy) pripadne si precistovat telo enzymatickymi potravinovymi doplnkami a snazit sa vyhnut potravinam, s obsahom lepku.
Doplnok jodu a selenu tiez zvysuje vyrobu enzymov v tele a tak prispieva k odmoreniu a proti alergiam.

LMarika

Este nieco. Ak mas alergiu na kovy, tak vylucit potraviny bohate na dany kov, napriklad na nikel: kakao, spenat, soja, haring, kel, figy...

LMarika

Mne pomohlo, ked som vylucila zo stravy potraviny, na ktore mam intolerancie. Lebo prave tieto potraviny mi sposobovali nafukovanie, nakolko mi chybaju enzymy, ktore by ich dokazali spracovat a traviaci system sa potom s nimi trapi, co dava najavo aj nafukovanim. Potravinovymi intoleranciami trpi v Europe priblizne 45 percent ludi, co su odhalene pripady, ale predpoklada sa, ze ich je ovela viac - kvoli neodhalenym pripadom. Daj si urobit test na intolerancie. Jeden velky s 200 potravinami z odberu krvi (neobsahuje laktozu a fruktozu) a druhy mensi na laktozu a fruktozu - dychova skuska. A potom uz len vylucit to, na co vysla intolerancia a je po probleme. Moze to byt ale aj potravinova alergia. Potravinovymi alergiami trpia asi 3 percenta dospelych ludi. Za nafukovanim moze byt aj neodhalena a neliecena celiakia, ku ktorej patria okrem ineho slabucke, lamave nechty a zvysena kazivost zubov napriek spravnej hygiene.

mka

Mne pomahaju psenicne otruby a feniklovy caj. Pridavam si 2 lyzice otrub 2-3 x do tyzdna do musli. Jedina vec, co mi zatial pomohla. A funguje to super za zapchu.

mary-ann

RNG, nie som lekar, preto sa neodvazujem protirecit. Samozrejme si treba davat pozor na stravu, bublinkove napoje, napr. aj na zuvacky. Super su vhodne probiotika aj vlaknina.

Ale na Wikipedii sa uvadza napriklad:

Rasca -
Liečivé účinky:
Používa sa pri poruchách trávenia.

Aníz ... v tráviacom trakte pôsobí spasmolyticky. Zvyšuje tvorbu žlče, urýchľuje trávenie. Pôsobí proti tvorbe žalúdočných kŕčov.

Inde sa pise o fenikli:
Podporuje trávenie a má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu. Fenikel je známy svojou schopnosťou uvolniť zastavené vetry a pomôcť pri plynatosti. Semená feniklu majú protispasmatický účinok, zmierňujú žalúdočné kŕče.

Pri kazdom z nich sa uvadza priaznivy vplyv na travenie a u mna to tak aj funguje. Ale samozrejme kazdy sme iny...

RNG

Koreniny ako rasca, fenikel a aniz zastavuju ciastocne mikrobialnu cinnost v crevach (aj v zaludku) ale to ptrblem zleho trwvenia nevyriesi, len jeho symptom=nafukovanie

mary-ann

Este aby som doplnila, tento postup moze kazdy opakovat podla potreby, kym mu problemy neodzneju. Nie vzdy vsak ide len o poruchu v traveni, preto by som sa urcite obratila na lekara, keby nafukovanie nadalej pretrvavalo. Ja som si tento recept vymyslela sama a len co sa ohlasia problemy, uz aj siaham po tychto 3 pomocnikoch. Niekedy to trva aj dlhsie, kym mi to celkom ustupi, vtedy si davam pozor na stravu, jem iba nieco lahke a radsej menej, alebo si dam taku kratsiu hladovku.

mary-ann

Mne na nafukovanie velmi dobre robi harmancekovy caj, ale uplne najlepsie funguje nasledovny postup: dobre pozujem asi tak za kavovu ci cajovu lyzicku rasce, zapijem troskou vody. Potom pozujem rovnake mnozstvo semienok feniklu, zapijem troskou vody a ako posledny "chod" pozujem rovnake mnozstvo anizu a zase zapijem trochou vody. Na poradi nezalezi, ja zacinam rascou, lebo mi z tychto korenin chuti najmenej a anizom koncim,lebo ten mi chuti najlepsie, aj sa pridava do "pelendrekovych" cukrikov, ktore tiez milujem (aj tie pomahaju na zastavene vetry, ale len malokomu chutia). Zanedlho po poziti sa plyny v crevach same uvolnia, ani hybat sa velmi nemusim. Ale s pohybom to funguje lepsie. Vsak aj caje na bolesti bruska pre male babätka sa robia prave z tychto korenin. Zelam vela zdaru!!!