Hadanka: v kom je problem, vo mne alebo v rodicoch?

Príspevok v téme: Hadanka: v kom je problem, vo mne alebo v rodicoch?
kvietok17

Ani neviem ako a cim zacat. Predtym som nemala takyto problem, a neviem ci prisiel mojim vekom (mam 17) teda prichodom ovela silnejsej tuzbe po vacsej slobode a mensej zavislosti od rodicov a vadi mi to vacne prikazovanie a zakazovanie alebo je to hlavne chyba v mojich rodicoch. Urcite z ich strany nie je vsetko okej, pretoze k rovesnikom sa takto nespravaju a nemozem povedat, ze ich rodicom na nich zalezi menej.

Napisem zopar prikladov, aby ste lepsie chapali. Tak napriklad, co sa tyka ucenia. Mama sa ma neustale pyta, ci uz som naucena, ci mam vsetko a mnoho krat ked naozaj NIC nie je treba do skoly, a ja sa chystam vonku, tak jej az musim precitat rozvrh a uistit ju, ze naozaj nic nie je. Nepoviem nic, ak by to robil rodic dietata ktore skolu flaka, neuci sa alebo ma zle znamky. Ale ja niesom ani jeden z tychto pripadov. Alebo ked chcem ist vonku stale mi pripomina, ze preco si nepozriem veci ktore sa treba ucit priebezne aby som nemala potom zrazu vela ucenia, a proste pouziva to ako zamienku proti tomu aby som nesla von. Pritom vsak vidi ze raz za cas si tie veci pozriem. Irituje ma ze do vsetkeho sa mi stara. Nie som neschopna, nie som hlupa aby som si svoje povinnosti do skoly nevedela rozlozit sama. Iny priklad. Zoparkrat sa vecer cez pracovny tyzden stalo(cez vikendy je to viacmenej okej), ze mala som chut pozriet si este film v telke alebo pobudnut na pocitaci, okolo tej 10tej. Ale mama ze vypnut, ze potrebujem vela spanku lebo mam slabu imunitu. Imunitu mam slabu uz asi pol roka a spanku mam dostatok, cele prazdniny som spavala aj viac ako 12 hodin a zmena ziadna. Takze tam asi pes zakopany nebude..Oco zas ze jeho vyrusuje svetlo, a zacal byt nervozny. Tak som sla spat. Ale nie je to smiesne? Preco by som si dokelu nemohla pozriet film..ved o chvilu mam 18, niesom ziadne male decko. Mimochodom, ak by slo o ucenie, urcite zostat hore mozem :)

Tiez som si zaumienila, ze chcem nejaku tu brigadu na piatky al. vikendy, nech nepytam stale peniaze od rodicov ked idem sadnut niekam do baru. Oznamila som to mame, ktora hned na mna vybehla ze co bez nej si o takom rozhodujem, ze kedy sa budem UCIT, a ze aku brigadu. Noa ja ze v bare obcas pomahat, casnicku alebo barmanku. Naco vyletela este viac so slovami ze nebudem robit stetku zo seba, ktoru budu chlapi ocumovat. To som zostala uz vazne zaskocena. Stetku. Opat, nie je to smiesne? Najhorsie je, ze naozaj som bola z toho napadu natesena a skutocne chcem taku pracu robit a nemat prazdne vrecka . Lenze opat, milionpatsto protiargumentov zo strany rodicov. PODOBNE AKO NA VSETKO CO SKUTOCNE CHCEM ROBIT POMIMO UCENIA A SKOLY. A to zas podotykam niesom lajdak.

Podobne pripady sa opakuju pravidelne.

Tak by som chcela pocut vas nazor na vec.A ked si myslite ze odovodnene sa hnevam tak aj poradit co robit. Lebo ja uz vazne pocitujem bezmocnost. A neviem to s nimi ani prediskutovat, pretoze moje argumenty sa rovnaju nule a citujem pokial zijem v ich domacnosti, budem robit to, co oni povedia.

jajka001

ja to celkom chapem. ale aj tak s tym vela nenarobis :) poznam to. mama ma svoje zasady a ty kym byvas s nou, a kym ta zivi, musis to akceptovat. netyra ta, je len prehnane starostliva. takze, bud rada, ze ta ma rada, a ma o teba zaujem. je vidno, ze si rozumna, zodpovedna dievcina, a naozaj mas len 17, takze urcita starostlivost je namieste. ja som tiez bola bezproblemove dieta, aj tak ma mama stale kontrolovala, tiez mi to liezlo na nervy, to sa casom, pomaly, zmeni, ako sa budes osamostatnovat. je to prirodzene.

jajkafr

kvietok
tak potom neviem v čom je problém. Skús vysvetliť a dokázať rodičom, že vieš byť aj samostatná, že si zodpovedná a že nepotrebuješ, aby ťa stále všade vodili za ručičku.
Tiež im povedz že ich máš stále rada, ale že už si takmer dospelá, ale tým sa tvoj vzťah k nim nezmení. Že máš vlastný rozum a určite nevyvedieš žiadnu hlúposť. Ale všetko to musíš samozrejme aj dodržať a ukázať im, že to čo si im povedala je pravda a nie len nejaké prázdne slová.
oni časom určite pochopia, že už nepotrebuješ až takú veľkú starostlivosť ako doteraz. Ale vždy to budú tvoji rodičia a aj keď budeš mať 40 a vlastnú rodinku aj vtedy sa budú o teba báť.

kvietok17

jajka001 = ano su ludia na tom ovela horsie, lenze z tohto pramenia dalsie problemy, a to nepochopenie okolia ze preco nemozem to a hento, a tak uz vznikne konflikt medzi mnou a kamaratmi. Z toho obcasna depka a ver ze az take lahke to nie je.

kvietok17

jajkafr - neulievam sa vobec a staznosti na mne zo skoly nie su, a znamky, zatial ziadne:), ale pominule roky jednotky, dvojky, semtam sa objavila nejaka trojka na vysvecku. A este vzhladom na narocnost studia je to fakt slusne.

petronelakl- dobre tak premnazamna nech uz v tomto mala mama pravdu aby ste sa nechytali prave tejto sutuacie. Ale ja ked som chcela aj inu brigadu tak bol zas problem.

petronelakl

kvitok17
tak o casbickach sa vacsinou muzi vyjadruju ako o slapkach to je pravda, ale zas podla toho v akej luxusnej restauracii bby si pracovala, ale ked píses ze brigada, tak asi na nejakej terase alebo v bare, ale zas ked na viac nemas a peniaze ti je potrebne mat a ti nedavaju tak neviem

jajka001

rodicov si nevyberas...je to otravne, ale su na tom ludia ovela horsie. mama bude mat vzdy tendencie ti vraviet, co mas robit, aj ked uz budes daavno dospela.

jajkafr

kvietok a aké máš známky v škole ak sa smiem opýtať? nemáš v škole nejaké problémy? nesnažíš sa ulievať? prečo ťa tvoji rodičia tak kontrolujú?

Kvietok17

jajkafr Asi mas trosku pravdu, mna to uz aj napadlo ze je to pre nich tazke takto vidiet ako sa vzdialujem a vzdialujem...Kazdy rodic je iny a na kazdeho to zaposobi inak. No tam nepojde len o to. Narazam teraz na skolu. To lipnutie na uceni. Pomedzi kamaratmi som o takom kontrolovani este nepocula, ci uz su jedinacikovia, starsi alebo mladsi. A uz som jej aj vravela, ze nech mi da pokoj s tym, lebo to ucenie sa mi este viac zhnusuje ked mi ho stale pripomina pritom ja nanho myslim. No marne, nepomohlo...

jajkafr

kvietok
rozumiem ti tvoji rodičia jednoducho ešte nechcú aby si vyrástla. Pre nich si ešte stále ich malá dcérka, ktorú učili chodiť, rozprávať a všade vodili za ručičku. Oni si nevedia zvyknúť na to, že už si pomaličky dospelá.
Ja mám 20 a moji rodičia majú ešte stále pocit, že v niektorých veciach môžu alebo skôr musia za mňa rozhodovať. Minulý rok ma prijali na vysokú celý týždeň som mimo domu na internáte asi 90 km od mesta kde bývam mamka mi volá každý deň aspoň na pár minút, aby ma počula.
Minulý rok v lete som bola na brigáde keď som robila pár dní po sebe zostala som spať v práci, sesternica ma volala spať k nim tak som behala celé prázdniny hore-dole a mamke sa to tiež veľmi nepáčilo. Párkrát sme sa aj pochytili, ale prešlo to.
V auguste som prišla po 3 mesiacoch domov. Bola som na stáži. Keď som oznámila mamke, že odchádzam na 3 mesiace a počas tohto obdobia sa budeme počuť maximálne cez telefón alebo sem-tam si napíšeme na nete ak budem mať prístup. Nebola s toho nadšená. Odhovárala ma, aby som nešla... Nakoniec som si postavila hlavu a šla som. Bolo super. Mamka mi však volala každý deň, tiež každý deň bola pri nete, aby ma počula a videla aspoň na chvíľku. Keď som jej jeden deň nezavolala alebo neprezvonila tak bolo zle že čo si predstavujem, že ona sa o mňa bojí...
A to niesom jedináčik. Mám ešte dvoch mladších súrodencov. Ale tak ti poviem. Ty si najstaršia a pre tvojich rodičov je ťažké vidieť ako sa osamostatňuješ. jednoducho boja sa o teba a chceli by sa o teba starať tak ako sa o teba starali keď si bola maličká skús im nejak citlivo vysvetliť, že ty si už pomaly dospelá a máš svoje záujmy. Že sa už dokážeš postarať aj sama o seba. A snaž sa im to aj dokázať.

kvietok17

jajka0001- dobre to bol len jeden z mala prikladov. A nechce aby som sa dostala do zlej spolocnosti? Preco iba v bare by mala byt zla spolocnost? Ved s tou sa mozes stretnut vsade a nie len tam. Kludne aj v autobuse. BTW na diskoteky dovolene chodit mam(hoc stastim neziaria ked idem)..tak v tom to asi nebude.

No a kamosky tiez su najstarsie ale toto nastastie riesit nemusia:)