Bezmliečna, bezltaktózová, bezsójová a bezvaječná diéta naraz

leusa009

skus vylucit len pecivo, citrusy a cokoladu a uvidis ... mne to stacilo a potom som do jedalnicka pridala doplnky protopan-u pH balance a omega 3 a 6 a koža sa spamätalaaaa a som bez ekzémov

makaronka123

Ahojte,

ak sa CHCETE PODELIŤ SO SVOJIM PRÍBEHOM na tému: "Ako sa žije s potravinovými alergiami" a pomôcť tak ostatným, pošlite mi email a ja Vám zašlem bližšie informácie.

Zatiaľ zostávam s pozdravom...

emial: potravinovealergie@zoznam.sk

Makaronka

frederic

adixx,
Ďakujem za rady, ale väčšinu z nich fakt nemôžem. Medzičasom sa mi potravinové alergie pridali, takže aj z toho mála, už vlastne môžem ešte menej. Čo sa týka náhrady mlieka - to nemôžem vôbec, to mám s desiatimi výkričníkmi. to isté platí o mäsových výrobkov, aj keď sú 100% mäsové a bez alergénov, to nesmiem. čo sa týka mäso, môžem len kuracie, a len raz za dva týždne.
Je to náročné, pretože mám alergie na všetko, na ovocie, zeleninu, tuky, mäso, plus všetko to, čo bolo uvedené. Za necelé tri mesiace išla váha dole o 9kg, pridali sa kolapsové stavy, anafylaktické šoky, zlé krvné výsledky a tak. Snád sa to časom upraví...
Pozdravujem a želám krásne sviatky (už teraz ma chytá hlad:( )

adixx

Dobry den:)
bezvajecna,bezmliecna,bezlaktozova,bezsojova... to znie desivo, ale ja len ze :)
uz 10 rokov mam bezvajecnu,bezmliecnu a bezlaktozovu a bezkazeinovu,bezlepkovu,bezsojovu,bezzemiakovu + bezkorenovej zeleniny+ bezovocnu dietu + este kopec nepotravinovych alergii+ som atopik a astmatik...(znie to neuveritelne, jedno obdobie si i moja byvala detska lekarka robila srandu, ze si vymyslam tolko chorob... pokial som jej neskolabovala pod rukami...)

Ale spat ku diete...
Zo zaciatku to bolo mozno desive, viac potravin ktore nesmiem ako smiem, vela zakazov, obmedzeny socialny zivot, pretoze ist na veceru do restiky by bola samovrazda...
No z mojej osobnej skusenosti odporucam aspon v prvych par mesiacoch si vsetko co zjete napisat a retrospektivne si kontrolovat jedalnicek a vynechavat tie "zabehnute" potraviny ktore vam skodia.
Potom si uz najdete sposob ako sa stravovat, co si kupovat.
Aj ked pri tejto diete je to velmi nakladne, ale pri takejto diagnoze nieje na vyber.
Mohla by som vam o tomto probleme veeeeela velaaa pisat :)
No idem konkretizovat (podla toho co som zbezne precitala):
odporucam:
-kukuricnu muku + ryzovu muku
-kukuricne a ryzove bezvajecne cestoviny (bezne dostupne v "lepsich" potravinach)
-kukuricne a ryzove nahrady mlieka (a ja osobne este preferujem kozie mlieko, ktorym si zachranujem travenie)
-a salamy a slanina v bezmliecnej diete?! a odkial by ste potom mali ziskat proteiny a tuky?(sice ak nemate alergiu na rozne oriesky mate vyhrane :))
-v ramci masovych vyrobkov odporucam speciality ako Prosuto+Schwarzwaldschinken+ ine 100% masove a 100% bez alergenov
-co sa tyka ovocia a zeleniny, na to pridete sam, ked si vylucite vsetko, na co mate alergiu (iba pozn. pri testoch, ak to boli krvne testy, vam urcite zistili dane stupne alergie a pri takejto "hromadnej" alergii odporucam nie uplne vylucit potraviny, na ktore mate pozitivnu reakciu 1 stupna. ak tieto potraviny budete podavat v malych davkach a tepelne upravene, mozu vam len minimalne uskodit /ak pravidelne uzivate lieky proti potravinovej alergii/)

A co sa tyka zivin, ak doposial nemate tabulku vyzivovych hodnot danych potravin, zadovazte si ju, pretoze i pri takejto diete moze byt strava plnohodnotna :). A dokonca mnoho ludi s takoutou dietou prechadza na makrobioticku stravu (no tento sposob niektori odbornici neuznavaju :P)

Ak by ste chceli viac inf., poradit, e-mail je hore uvedeny :)

Krasne sviatky :)

katusinka

Ahoj - ak sa este dostanes na tuto stranku, tak Ti chcem len poradit jednu Nemecku stranku www.querfood.de , kde najdes tolko potravin a doplnkov, ze az. Mozes si vyselektovat vsetky alergeny a potom Ti to vyhodi iba tie, kt.mozes. Su tam hlavne muky, z coho si mozes spravit doma od pizze cez cestovin po chlieb a kolace, suche kekse vsetko. ALe naozaj, netreba zufat. Ja mam bezlepkovu, bezmliecnu,bezsojovu, bez bieleho cukru a kopu inych potravin a hoci to zabera velmi vela casu a zial aj penazi, ale da sa vsetko, aj ked si na chute treba zvyknut. Vsetky vyrobky si citam aj pisem vyrobcovi, informujem sa o presnom povode - aj E-cok!!! - a nasla som aj vhodny margarin, pouzivam ryzove, kokosove a prosne mlieko, z toho si robim aj sladke pudingy /a je to osviezujucejsie ako normal - a kokosove mlieko napr.ma velmi vela vitaminov/ privarky, na kyslost pouzvat Umeocot /z umeslivivek , je to velmi zdrave/ Pouzivam cisto ryzove cestoviny,spagety, su aj z celozrnnej, je zdravsia a vyzivnejsia, ale ak mozes /ja nie/ aj pohankove alebo prosne, takze vyber je velky, len treba hladat. Ja objednavam aj z f.Biologika cez internet, ak si z BA, je tu obchod Planetafood, Slnecnica, a vsade Vam ochotne zistia presne zlozenia, ak nie je nieco uvedene na vyrobku - alebo si to zistujem ja sama na nete.
Ohladom skrizenych alergii - ano, moznost tam je /napr.tie strukkoviny/ ale to neznamena, ze ich naozaj nemozes. Musis si ich dat otestovat kazdu zlvast a ktora Ti vyjde OK, tak to mozes pouzivat, len obcas, aby sa tie skrizene alergie nevznikli. To znamena, ze ak si napr.alergicka na soju, tak mozes mat alergiu aj na to a hento, ale nemusis ich mat. Treba si to vsetko dat otestovat a ak je to negativne, tak vsetko mozes, len ako som pisala, nie casto. Ja som tak mala soju. Mala som alergiu na mlieko a namiesto toho som vsade a denne aj viackrat pouzivala sojove vyrobky - mlieko, jogurty, margarin, tofu,soju ako privarok, platy,atd, nakoniec mi vznikla alergia a na ne. Ale ja som tu soju naozaj pouzivala az prilis vela. Toho sa mas vyhybat pri tych moznych skrizenych alergii. Na sladenie mozes pouzivat velmi vela veci, ktore maju vysoke vyzivove hodnoty - ciernu melasu, javorovy sirup, jakonovy, ryzovy sirup, aj trstinovy cukor, len aj tam si vzdy zisti cisotu daneho vyrobku. Ja tieto alergie mam asi rok a naozaj mi to trvalo velmi dlho, kym som si vsetko pozistovala a zistujem a dom adenne vyrabam, ale mam dost zivin, dobru vahu a oplati sa to. Len sa netreba bat, hlavne vsetko pozitivne :)) K tomu Ti prajem vela trpezlivosti!!

joni_

to mi je luto, naozaj sa to inak neda? musis ten cely zoznam dodrzat, ani tie cestoviny alebo take veci ozaj bez soje, vajec a mlieka nesmies? napr. ryby, alebo doma peceny chlieb... pytaj sa a patraj, ja by som to len tak nevzdala, prebrala by som s niekym kazdu jednu vec z toho zoznamu ci sa nieco nenajde.
a nevies na ako dlho musis takuto dietu drzat? ak sa mozem spytat, co by sa stalo ak ju porusis, je to vazne? anafilakticky sok? no snad ti bude raz lepsie

frederic

Mám za sebou troch odborníkov na výživu a zhodli sa v tom, že je to neskutočne prísna diéta a mám nedostatok živín, budem musiet prejsť na umelú výživu:(, lebo ze z tohto sa naozaj žit neda.

joni_

sak skus, oni by ti mohli pomoct
este som premyslala nad tymi cestovinami, Cessi bezvajecne maju upozornenie ze mozu obsahovat stopy vajec, ale tie Emka uvadzaju len vodu a psenicnu muku, mozno by si ich mohla, alebo kontaktuj vyrobcu a prever si zlozenie, s cestovinami by sa dalo vselico vymysliet, napr. cestoviny s domacim lekvarom (takym bez konzervantov, farbiv a eciek), alebo s dusenou zeleninou, alebo granadir atd... treba mat fantaziu
ja si spominam, ked mne oznamili alergiu na mlieko, vajcia, rajciny a arasidy, tak som bola hotova, ze co ja budem teraz jest, chce to cas a dobre nervy a hlavne hladat, vymyslat, skusat, zistovat u vyrobcov, ja som tiez volala do nasej pekarne aby som si overila ci davaju do peciva vajcia a mlieko, a tak, nevzdavaj sa, po case to pojde, uvidis :)