Fakulta práva

Príspevok v téme: Fakulta práva
Alojz1

Čaute!
som 3 na OA a rozmýšľam kam pôjdem na VŠ.
pôvodne som rozmýšľal o ekonomickej, ale zistil som, že je tam veľmi potrebná matematika, ktorú nemám rád a ktorá mi nejaké extra nejde, pričom ekonomiku mám rád.
Takže vyšla mi táto škola - fakulta práva, mám dosť veľkú nevýhodu, že nie som gymnazista, keďže dejepis je na našej škole len 2 roky. No to by so myslím aj zvládol, ak tam nebudú extra ťažké otázky, pretože dejepis, ekonomiku, literatúru mám rád + máme na škole aj právnu náuku.
Chcem sa spýtať, či sa mám šancu dostať na fakultu práva? či je to nabité len bifľošmi? dostanú sa tam len ľudia so známosťami, či? najľahšia škola to asi nebude, čo? ale kde nie je fyzika a matika, tak to zvládnem :D
a aké sú kritéria pre prijatie? sú ťažké príjmacie skúšky?
vďaka

1Lucka

Dobrý deň!
studuje niekto na právnickej fakulte práva na Komenského? je ťažke sa tam dostat?
čo som si pozerala na stránke, tak majú napísané, že prijmajú bez prijmacich pohovorov, to ma tak trošku zaskočilo...

ivi_ka87

No ja som teraz v stvrtom rocniku, takze uz by som mala mat aku taku predstavu, ale rozhodnuta este nie som :-D Diplomku chcem pisat asi na temu ochrana nejakych prav (este neviem akych, mozno v zdravotnictve) z pohladu medzinarodneho alebo europskeho prava, ale to sa este moze rychlo zmenit.
A co budem robit v buducnosti fakt netusim..., najradsej asi na nejakom urade (mojim snom bolo pomahat ludom, ale to nie je bohvieako zaplatene) ale urcite by som chcela zostat v Čechách.

ivi_ka87

Práca a jej obhájenie je súcastou statnej skusky na vsetkych oboroch a fakultach, pise sa na temu, ktoru si vyberies a rozsah je stanoveny podla titulu. Na Mgr je to diplomova praca o rozsahu minimalne 50 stran a na JUDr je to rigorozna praca (rozsah tusim 100 stran) a musis tam mat nejaky vlastny prinos.

Inak este som zabudla v ČR nemajú na právnickej fakulte stupen bakalár, tak ako na Slovensku, ale rovno Mgr.

Alojz1

okey, dikes :-)
pol roka písať prácu? čo je to vlastne za prácu?
ty si v akom ročníku? a čo plánuješ....?

ivi_ka87

Studuje sa 5 rokov na Mgr., potom si mozes urobit rigoroznu skusku na JUDr., zalezi ako dlho ti zabere napisat pracu, vraj sa to da uz do pol roka a doktorandske studium na PhD je tusim 3 roky. A ta prax to zalezi od toho, co chces robit v podstate pravnika (podnikovy pravnik, na uradoch, asistent sudcu) mozes byt hned, ale ak by si chcel byt advokat, notar alebo exekutor musis robit najskor koncipienta (neviem presne ako dlho, ale minimalne take 3 roky) a potom zlozit specialnu skusku.

Alojz1

ešte ma napadla taká vec, ako je to s ukončením školy a praxe? vraj 5 rokov je štúdium a ďalších 5 prax.....?

ivi_ka87

Nemusis, musis mat maturitu a jedine, co sa zohladnuje su vysledky testu:

Podmínky přijetí ke studiu

(1) Podmínkou přijetí ke studiu je dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání. Povinnou součástí přijímacího řízení na fakultu je přijímací zkouška - Test studijních předpokladů Masarykovy univerzity (dále jen „TSP").