stary pocitac za novy, co s internetom?

AdamKrt

"Robim v tom". Uz roky.

Pre klud Tvojej duse, ak ak mas neverejnu IP adresu, t.j., ze si na sieti sama a pred Tebou je predradeny iba nejaky firewall, tak uz je to menej nebezpecne. Tam Ta ohrozuje nie cely internet, ale iba pocitace, ktore ma provider na rovnakej sieti. Staci vsak jeden kvalitne zavireny a ten si dokaze sirit nakazu sam. Na nakazenie staci nic nerobit a mat nezabezpeceny pripojeny pocitac do internetu.

Mat antivirak je sice pekne, ale dana pliaga moze seba sameho sifrovat a antivirak to potom nezdetekuje. Alebo pouzije inu vnutornu komprimaciu, ci sa mierne modifikuje. Ak sa dostane ako prva do systemu, moze presmerovat antivirak, ze ju vidiet nebude na infikovanom systeme a bude sa tvarit, ze to je ciste, uz aj keby antivirak vedel rozoznat danu vzorku.

V tomto je firewall este dolezitejsie mat ako antivirak. Personalny firewall zase zabranuje infiekcii, aby si stiahla nieco len tak lahko, povoli iba dovolenu komunikaicu, ostatnu zablokuje. No i firewall by sa dal oklamat /ako ktory/.

0vecka

ja uz vyse roka ficim bez firewallu a mam tak 12 hodin denne zapnute PC a taham jak divy..... a zatial mi secko ide plynule ...

AdamKrt

Nainstalovat cisty operacny system. Pri instalacii rozdelit disk minimalne na cast pre system a cast pre data. Nainstalovat operacny system, nainstalovat ovladace, nainstalovat personalny firewall. Aktualizovat ovladace, aktualizovat personalny firewall, nainstalovat zaplaty na system a nainstalovat antvirovy software a nastavit mu automaticku aktualizacia v co najkratsom intervale. Aktualizovat antivirus. Aktualizovat internetovy prehliadac na poslednu verziu. Aktualizovat adobe flash ci javu na poslednu verziu. Pouzit radsej alternativny prehliadac na web - napr. Mozilla Firefox, Opera.... Zakazat vo firewalle vsetku komunikaciu a povolit iba komunikaciu programom co potrebujes. Spustat prehliadac napr. v rezime uzivatela s nizkymi opravneniami, najlepsie nech sa spusta pod druhym uctom, nie prihlasenym. Ak to umoznuje operacny system, spustat aplikaciu ako virtualizovanu, alebo virtualizovat cely desktop z ktoreho sa pripajat na pocitac.

Nejak takto, co sa tyka zabezpecenia.

Co sa tyka prehodenia - ak mas router so vyuziva DHCP server, tak len, aby si mala povoleneho DHCP a DNS klienta, nastavi si to samo. Ak nie, tak manualne musis nastavit IP adresu, masku siete, branu, DNS server.

Zasada - pokial nemas instalovany personalny firewall, nepripajat pocitac k internetu, pokial mas verejnu IP adresu, pokial to neni zabezpecene. Pri instalacii treba mat VYPNUTY kabel i zariadenie k internetu. Ono uz pocas instalacie by sa to dalo zavirit jedna radost za par sekund, pokial sa to samo pripoji k internetu.