Paroxyzmálna tachykardia

Príspevok v téme: Paroxyzmálna tachykardia
Lahino

pred troma rokmi mi zacali prvykrat priznaky, mal som tep srdca vyse 140, stalo sami to v skole bez pricin, mali sme volnu hodinu, cize ziadny psychicky ani fyzicky tlak. potom mi to za par minut same od seba preslo. zopakovalo sa mi o nejaky polrok, to uz som zo skoly rovno letel lekarke a ta ma poslala rovno kardiologovi, samotne buchanie mi do vysetrenia preslo, tlak som mal 130/80, tep okolo 80 a nepocitoval som uz ziadne problemy ako dychavicnost, bledost, tocenie hlavy a pod. Absolvoval som EKG par krat, vysetrenie ultrazvukom a zatazovy test, dokonca ekg holter na jeden den, RTG hrudniku...jedine co mi zistili raz, ze som mal streptokoka a to mohlo sposobovat PT a druhykrat som mal hnisavy koren zubu. z ultrazvuku mi zistili, ze mam malu mitralnu regurgitaciu, ale ze je inak vsetko v poriadku. zachvat PT sa mi potom zopakoval znovu, ked som sa rozchadzal s priatelkou a to som bol v silnom psychickom vypati. rok sa mi to neozvalo a az teraz, pred mesiacom, tri dni pred zistenim laringitidy (uz som bol unaveny s teplotou zvysenou) sa mi to zopakovalo v pokoji, asi tak na 20 sekund, pouzil som vagove manevre (ci ako sa to vola) a pomohlo to. ako som tu anginu prekonal, tak odvtedy mavam mierne bolesti na hrudi v oblasti srdca, hlavne ked sa zohnem, v normalnom dennom rezime.
prosim vas, ma dakto skusenosti s takymito priznakmi, chorobou alebo podobnym problemom? mam 20 rokov 189cm/78kg, aktivny sport som nerobil,, alkohol takmer nepijem, nefajcim.

TinaM

Srdiecko, pekne staru temu si vytiahla :)

Ja som mala 7 rokov tachykardiu (pulz 210), potom som zmenila lekara, ten ma odporucil na operaciu. Absolvovala som ju pred rokom (takmer presne :) A odvtedy mam pokoj :)

Srdiečko

Je to zo stresu! No príčinou môže byť aj spomínaný stafylokok, či iný bacil.
Prvý raz som záchvat tachykardie dostala, keď som sa mimoriadne naľakala. Nebudem opisovať,čo sa stalo, no odvtedy sa to dosť často opakovalo. Mala som úžasného manžela, počas manželstva záchvaty ustúpili a objavili sa až po jeho náhlej smrti. Na srdiečko neberiem žiadne lieky, akurát pri záchvate Egilok, no vyvoláva u mňa vracanie. Lepšie mi robí prechádzka na čerstvom vzduchu, s niekým sa porozprávať, a z liekov snáď neškodný Thiamin počas záchvatu, ktorý upravuje aj srdcový rytmus. A rada nad zlato? - Ožeňte sa chlapci a buďte šťastní. Láska je najlepší liek!

Lahino

posledny cca tristvrte rok to bolo fajn, nepocitoval som ziadne problemy, ale vzdy sa mi tieto slabe stavy a zachvat vyskytli pocas nejakeho ochorenia alebo obdobie po nom, kedy som sa citil nedolieceny (napriklad ta angina, streptokok alebo zapal zubu, pretrvavajuca teplota 37-37,5)a ked som bol unaveny, nenajdeny a pod. to s priatelkou sa vyriesilo, pohybu mam dost, mam v skole telesnu a pocas minuleho semestra som tyzdenne robil hodinu plavania a dve hodiny basketbalu a citil som sa fajn.
a ta bolest po nadychnuti a zmene polohy neprechadza, citim ju tak, ze sa mi nepatrne zvysi tep, aj ked nic nerobim a zacne to boliet, tieto rady som uz skusal a nezabrali,
zo stresu to nebude, skoly mam malo, som stastne slobodny a konickov mam dost:)(venujem sa hudbe, knihy a podobne)

mozu tieto bolesti mat nejaky suvis s tou nedomykavostou chlopne alebo s uplne nedoliecenou chorobou?

Matyo

Ja to mám tiež (mám 22 rokov), čo by si chcel vedieť? Ochorenie je chronické, už sa toho nezbavíš ale dá sa s tým žiť. To, že si mal ten "záchvat" iba raz za rok je úplne v pohode, ja som mával obdobia kedy ma to chytilo aj 3x do týždňa ale postupom veku sa to skľudnilo (choroba sa mi objavila v 15-tich). Doktor mi dal aj lieky, bral som Concor a jeden čas aj Lexaurin. Teraz už neberiem nič, vlastne si ani neuvedomujem, že mám nejaké ochorenie. Veľmi často môže záchvaty vyvolať nahromadený stres alebo nejaké negatívne pocity, prípadne únava alebo dehydratácia organizmu ale môžu sa objaviť aj keď si úplne v kľude! Preto buď optimista, veľa spi, priateľku kopni do r*** keď ti pije krv, začni sa viacej hýbať aby si srdce zvykalo na záťaž ale ani príliš nepreháňaj (vyhni sa behu). Existuje na to aj jeden operatívny zákrok, volá sa ablácia, kedy ti v srdci vypália ložisko, ktoré vyvoláva poruchu rytmu ale myslím si, že v tvojom prípade je zbytočné.

karioll2

nakolko ti urobili vsetky potrebne vysetrenia a neuvadzas ze beries lieky,tak predpokladam,ze ich neberies,cize to mas na psychickom podklade.mal by si kontaktovat psychiatra,nejake slabe anxiolitikum by ti pomohlo.tie bolesti bude chrbtica,ked budes mat tie bolesti tak sa nadychni,nedychaj a zmen polohu,a ked to prejde,je to chrbtica,cize potom ortoped alebo neurolog.
tep 140 je dost,ale na tvoj vek to je nic,50 rocni vydrzia taky tep 2 dni...
sportovat by si mal aspon nejake prechadzky,plavanie a bycikel
musel si mat velmi nevyraznu arytmiu,ked ti pomohli vagove manevre.

majama

problem mozes mat aj zo stresu.trosku zvolni,prestan ss pozorovat,zacni nejaky sport,chod medzi ludi,alebo si najdi nejakeho konicka.trosku zmen zivotny styl .drzim palce