Ako vyberaju krčne mandle ?

Darla

ja ich mam uz mesiac zapalene a vraj je to chronicke, tak miradia vybrat. v piatok idem na konzultacie a dalsie vysetrenia. Neviem, ci si ich dam von, tie bolesti, co tu opisuju ma desia. Navyse ak to vacsinou nepomohlo ani s pletou ani s castymi chorobami (ja chora nebyvam...)

zuzic

hej s tou kontrolou suhlasim, no ja som vinu nezvalovala na citrodeko len keciatko zabradala ze nech sa neozyvam ked nemam skusenosti, tak len na to som reagovala. niekomu mozno pomoze ked myslis, mne nie.
ale mozem jednu otazku? co maju mandle spolocne s rakovinou? teda ak je to v tej teme...

kosa

zuzic,

ano zakrok pri stave mandli ako popisujes nepochybne zivot choreho rapidne zmeni.

treba ale neustalu kontrolu po operacnu ( teda najprv zo strany lekara a potom informovat pacjenta ako dalej),

inac, sposob ako zachranit mandle neni je az taky jednoduchy, ale urcite za pokus to stoji.

Niejeky je ten citrodeko neucinne a ucine su ine latky.

Zvalovat vinu na citrodeko ( neucinost) je trosku nevhodne.

kosa

u mna isli krce mandle von tjez dosledkom opakujucich sa infekciji ci skor zapalov tzv angin, anasledmym pouzitim ATB.
u mna bola operacija lokalna anastezija, tjez lekar opichal mandle Novocainom ci Procainom ( uz nepametam), a potom to islo raz dva. Kedze zakrok urobili v lete tak doljecovanje bolo v pohode.

Ostatne veci by sme napisali ale kedze su skor k teme Pravda o rakovine - vitamin B17, a tema bola znepristupnena slobodnemu prejavu, tak no koment.

jajkafr

ahojte
takže pridávam sa aj ja do tejto debaty.
ako sa píše v predošlých príspevkoch mandle sú veľmi dôležité v organizme. Tvoria vstupný filter. Ak vstúpi do organizmu nejaká baktéria, viróza mandle ju zachytia a snažia sa nepustiť ju ďalej. Sú súčasťou imunitného systému.
ale keď sú mandle choré, chronicky zapálené, zahnisané, navyše výter je opakovane pozitívny na nejakú baktériu najčastejšie na Streptococca vtedy ich funkcia zlyhala ... navyše streptococcus sa časom dostane do krvi zistíme do vyšetrením krvi na ASLO to je zvýšené, antibiotiká nezaberajú a z takého banálneho zápalu mandlí môže vzniknúť zápal srdcového svalu, zápal obličiek, reumatoidná artritída ...
Ešte ako malé bábätko som mala zápal stredného ucha obojstranný jedno ucho mi prepichovali 9krát druhé 8... a to som nemala ešte ani rok. Ako 8-mesačnú ma hospitalizovali a lekárka prišla za mamkou a povedala jej, že mám veľké nosné mandle a treba ich vybrať. Mandle mi vybrali a zápal stredného ucha, ktorý trval pol roka prestal.
Od malička som tiež trpela častými angínami, a ešte častejšie zápalmi priedušiek a pár krát som mala aj zápal pľúc. Som alergička a keď som mala 10 rokov odporúčil ORL lekár vybrať krčné mandle. Po dlhoročnej neúspešnej liečbe antibiotikami. Mala som zvýšené ASLO a lekárka sa bála komplikácii. Ako 10-ročná som sa bála ani nie tak operácie, ale skôr toho, že v nemocnici budem sama bez mamky lebo vtedy nebolo možné hospitalizovať rodiča s dieťaťom ak bolo dieťa staršie. Nikto však nepočúval môj názor.
Krčné mandle mi vybrali v lokálnej anestéze. Pre operáciou mi pichli nejakú injekciu, na pyžamo mi navliekli gumový plášť do ruky vložili emitku. Lekár mi obpichal mandle. Kázali mi dýchať ústami. Pri operácii bola veľmi zlatá sestrička, ktorá ma hladkala po hlave a stále povzbudzovala, že mi to ide dobre, aby som ešte vydržala :) samotná operácia nebolela len to bolo dosť nepríjemné, pretože som sedela na kresle a lekár sa mi hrabal v krku a mňa strašne napínalo na zvracanie. Po operácii sa ma sestrička pýtala každú chvíľu či mám bolesti... mňa to však bolelo ako keď bolí hrdlo pri chorobe nebolo to nič strašné, ale ku večeru keď som zaspala zobudila som sa na strašnú bolesť hrdla potom mi pichli injekciu a už bolo dobre. Tiež mi dali studený obklad na hrdlo a doma mi naši kupovali zmrzlinu :) Večer po operácii som už rozprávala, ale toto neradím potom som trpela asi ešte 2 týždne kým sa mi hrdlo nezhojilo. Takže prevažne som písala na papier a jedla len kašičky.
Po operácii som bola zdravá takmer celý rok, ale potom sa ukázala moja alergia, v lete som dostala zápal pľúc, a v zime zápal priedušiek a astmatické záchvaty. Zistili mi astmu.
Teraz keď ochoriem mám takú bolesť hrdla, že musím užívať lieky a hneď mi to zlieza na priedušky. Takže minimálne raz ročne zápal priedušiek.
Či to je spôsobené vybratím krčných mandlí neviem. Ale ak máte chronický zápal mandlí je lepšie dať si ich vybrať teraz ako neskôr, keď už vám to spôsobí reumu, zápal srdcového svalu a iné ochorenia, ktoré môžu byť spôsobené hnisom a bacilom v mandliach.

kaciatko7

inac, co sa tyka pokecu, to naozaj neviem co to je, a ani mi to ku stastiu nechyba, no tieto zmysluplne debaty o nicom ho zacinaju napadne pripominat. bude dobre, ked si toto forum zachova uroven. kiezby