Nizkobielkova dieta

Denz

Úvod

Už staršie práce fyziológov a dietológov ukázali, že plnohodnotné bielkoviny v liečebnej výžive chorých na pečeň pôsobia na ochorenie priaznivo. Túto skutočnosť potvrdili neskôr aj iné práce na celom svete. Dnes pokladáme infekčnú žltačku za nákazlivé ochorenie, vyvolané infekciou, a vieme, že nesprávna liečba a nedodržiavanie príkazov lekára po jej prekonaní môžu zdravie trvalo poškodiť. Na druhej strane však vieme, že správny liečebný postup, v ktorom liečebná výživa zaujíma dôležité miesto, môže znamenať úplné vyhojenie choroby. Infekčná žltačka je nielen ochorením pečene, ale postihuje celý organizmus. Určitý čas po jej prekonaní obvykle pretrvávajú niektoré príznaky, ako celková únava, pocit telesného i duševného vyčerpania, niektoré poruchy trávenia, najmä zvýšená plynatosť čriev, pocit tlaku v pravom podrebrí atď. Po prekonaní tohto ochorenia musí byť chorý pozorovaný a v období určenom lekárom sa musia robiť kontrolné vyšetrenia funkčného stavu pečene. Ak pretrváva žltosť, ktorá sa prejavuje najmä na očiach, treba sa poradiť s lekárom. Len on môže na základe ďalšieho pozorovania stavu chorého rozhodnúť o životospráve a dĺžke jej zachovávania. Po prekonaní infekčnej žltačky je v štádiu hojenia zo životosprávy veľmi dôležité vystríhať sa väčšej telesnej námahy.

Liečebná výživa, ako sme už zdôraznili, patrí k najdôležitejším liečebným opatreniam. Pokusmi a pozorovaniami sa zistilo, že v liečbe treba zabezpečiť dostatočný prívod plnohodnotných bielkovín, predovšetkým bielkovín mlieka, o ktorých dnes vieme, že sú pre pečeňovú bunku nevyhnutné a ktoré sa aktívne zúčastňujú na obnove poškodenej výkonnosti pečene. O tuku vieme, že zaťažuje pečeň, najmä chorú, a preto ho obmedzujeme. Ťažšie stráviteľné tuky nahrádzame ľahko stráviteľnými rastlinnými tukmi, olejmi a maslom. Z diéty vylučujeme bravčovú masť a tuky zásadne neprepaľujeme. Tuk, najmä maslo, pridávame až do hotových jedál. Odporúčame zvyšovať množstvo uhľohydrátov tak, aby pri zníženom množstve tukov bol krytý kalorický výdaj. V diéte dbáme aj na dostatok vitamínov, najmä vitamínu C, zaraďovaním čerstvej nenafukujúcej zeleniny a zrelého ovocia. Vylučujeme z nej tie súčasti potravy, ktoré nafukujú. Treba dbať aj na pravidelné vyprázdňovanie stolice, pravda, bez použitia silnejších preháňadiel. Vhodné je pitie karlovarskej vody, prípadne užívanie karlovarskej soli. Vyhýbame sa všetkým dráždidlám.

Vajíčka sú v diéte povolené, nebojme sa ich zaradiť do jedálneho lístku.

Pri chronických zápaloch pečene treba dodržiavať diétu dlhý čas, niekedy i roky, a postihnutý musí byť pod kontrolou lekára. Platí to aj pre cirhózy pečene, pri ktorých je potrebné dodržiavať rady ošetrujúceho lekára.

PRIPOMIENKY K PRÍPRAVE

Pri tejto diéte podávame dostatok živočíšnych bielkovín, obsiahnutých v tvarohu, mäse, vajciach a mlieku. Tvaroh, ktorý priaznivo pôsobí na chorú pečeň, podávame nielen ako samostatný pokrm, ale pridávame ho do každého jedla, ktoré znáša mliečnu kyslastú chuť. Tvaroh na prípravu jedál musí byť mäkký, čerstvý, jemne vyzrážaný, aby jedlo z neho pripravené bolo hladké. Používame ho hlavne na zátrepky, ktorými zahusťujeme polievky, omáčky, prívarky, mäsa, krémy ap. Zátrepku pripravíme rozmiešaním tvarohu a múky s mliekom.

Jedlá majú byť ľahko stráviteľné, nenafukujúce, pričom množstvo tukov v nich má byť obmedzené.

Z tukov používame rastlinné tuky a oleje a čerstvé maslo do 5 dag denne.

Zápražku nepripravujeme zvyčajným spôsobom, ale múku opražíme nasucho, zalejeme vodou a povaríme. Maslo pridáme až do hotového jedla. Maslo ani olej nesmieme prepaľovať. Iným spôsobom zahusťovania je zatrepávanie. K bežnej zátrepke z múky a mlieka pridáme ešte mäkký tvaroh. Jedlá môžeme zahustiť aj zaprášením múkou, ak nie je veľa tekutiny, alebo guľôčkou zmiesenou z masla a múky, ktorú rozvaríme v hotovom jedle.

Mäso pripravujeme varením, dusením, pečením a zaprávaním. Upravené má byť mäkké, preto musí byť dobre odležané. Veľmi dobre sa osvedčuje kvalitné mrazené mäso, ktoré je vždy dobre odležané. Pri nijakej príprave mäso neopekáme na tuku, ale iba na suchej rozpálenej panvici, potom ho preložíme do nádoby, podlejeme vodou, posolíme a dusíme.

Mlieko podávame sladké riedené čajom alebo slabou kávou aj kyslé. Používame ho na prípravu jedál, polievok, omáčok, prívarkov, mäsa, zemiakov a múčnikov. Zjemňuje chuť pokrmov a zvyšuje ich výživnú hodnotu.

Vajcia môžeme podávať ako samostatný pokrm upravené na mäkko, miešané alebo stratené. Miešané vajcia nepripravujeme bežným spôsobom, ale vajcia rozšľahané so soľou a maslom alebo olejom necháme stuhnúť nad parou. Žĺtok pridávame do hotových pokrmov a používame na prípravu múčnikov. Bielok ušľahaný na sneh používame na kyprenie múčnikov, pudingov, nákypov.

Z obilninových výrobkov pripravujeme polievky, prílohy, hlavné jedlá, múčniky ap. Ako prílohu podávame udusenú ryžu opraženú nasucho, krupicu, tarhoňu, dobre uvarenú cestovinu, jemné knedle, haluštičky, rozlične spravené zemiaky. Nevhodné sú múčniky kysnuté, lístkové, linecké a maslové.

Zo zemiakov pripravujeme polievky, prívarky a kaše, alebo ich podávame ako prílohu pokrájané alebo pretlačené ako zemiakovú ryžu. Opekané alebo vyprážané zemiaky nepodávame.

Zo zeleniny vyberáme nenafukujúce druhy, z ktorých pripravujeme polievky, prívarky, pudingy, nákypy, kaše a sadliny. Zeleninu varíme, dusíme a zaprávame. Neopekáme ju na tuku, ale len podlejeme malým množstvom vody a dusíme. Maslo alebo niekoľko kvapiek oleja pridáme až nakoniec.

Ovocie podávame surové aj varené v kompótoch. Surové ovocie podávame len dobre dozreté, mäkké a bez jadierok. Do kompótov pridávame citrónovú šťavu na obohatenie vitamínom C.

Alkohol prísne zakazujeme; nepodávame ho v nijakej forme, ani riedený, ani na prípravu múčnikov.

VHODNÉ POTRAVINY

Mäso (chudé bez šliach): teľacie, chudé hovädzie, kozľa, králik, chudá sliepka, kurča, holub, chudá šunka, chudá morka, čerstvé a mrazené ryby, diétny párok, teľacia pečeň.

Mlieko, mliečne výrobky, vajcia: mlieko sladké, kyslé, jogurt, čerstvý mäkký tvaroh, syr smotanový a eidam, 1 vajce na mäkko alebo miešané, vajce na prípravu jedál.

Tuky: čerstvé maslo a rastlinný olej alebo tuk.

Obilninové výrobky a cukry: biela múka, škrobová múčka, ovsené vločky, krupica, ryža, pretreté krúpy, strúhanka, cukor, med, džem, ovocný sirup.

Múčne výrobky: pečivo, biely chlieb, starší koláč, sucháre, piškóty, jemný nemastný keks, cestovina.

Zelenina a zemiaky: mrkva, zeler, petržlen, špargľa, mladý kaleráb, tekvica, karfiol, mladý zelený hrášok, špenát, zelená fazuľka, hlávkový šalát, cvikla, rajčiaky (i pretlak), zelený petržlen, zelerová vňať, kôpor, pažítka, vhodne upravené zemiaky.

Ovocie: jablká, broskyne, marhule, ringloty, pomaranče, citrónová šťava.

Pochutiny: melta, slabé kakao, ruský a šípkový čaj.

Koreniny: rasca, majorán, bobkový list, vanilka, muškátový orech, citrónová kôra, pomarančová kôra, vývar z húb.

NEVHODNÉ POTRAVINY

Mäso: tučné, šľachovité, zo starých zvierat, bravčové, hovädzie staré, konské a baranie, kozie, hus, kačica, moriak, tučná stará sliepka, mastné ryby, nakladané ryby, sardinky, mäsové konzervy, morené mäsa, údeniny, vnútornosti (okrem teľacej pečene), mäsové výrobky, zverina, sardelová pasta.

Mliečne výrobky: tvrdý kyslý tvaroh, tučné prezreté syry, sladká a kyslá smotana, šľahačka.

Tuky: slanina, masť, škvarky, loj, pretopené maslo.

Obilninové výrobky a strukoviny: čierna múka, sójová múčka, hrach, fazuľa, šošovica.

Múčne výrobky a cukry: čierny chlieb, Grahamov chlieb, čerstvé kysnuté cestá, cukrárenské mastné múčniky, čokoláda, zmrzlina.

Zelenina: kel, kapusta kyslá aj hlávková, čerstvé i kyslé uhorky, reďkovka, zelená paprika, kukuričný klas, cibuľa, cesnak, pór, huby, čalamáda.

Ovocie: hrušky, egreše, ríbezle, maliny, černice, melóny, jahody, hrozno, slivky, brusnice, figy, hrozienka, orechy, mak.

Pochutiny: zrnková káva, silné kakao, čokoláda.

Koreniny: čierne korenie, nové korenie, červená paprika, ocot, horčica, maggi.

Alkohol: všetky druhy.

VZOROVÝ JEDÁLNY LÍSTOK NA TÝŽDEŇ
1. deň
Raňajky:
Desiata:
Obed:

Olovrant:
Večera:
Mlieko, starší biely chlieb
Vajce na mäkko, staršie pečivo
Polievka hašé,
Tvarohové ovocné knedle, kompót
Jablkové pyré, keks
Teľacie meráno, zemiaky

2. deň
Raňajky:
Desiata:
Obed:

Olovrant:
Večera:
Biela káva, starší koláč
Tvarohový krém, piškóty
Mrkvová polievka,
Hovädzie nadivo, rezance, ovocný kyseľ
Kyslé mlieko, staršie pečivo
Teľací prírodný rezeň, šalátový prívarok, zemiaky

3. deň
Raňajky:
Desiata:
Obed:

Olovrant:
Večera:
Čaj s mliekom, staršie pečivo, džem
Jogurt, staršie pečivo
Hovädzia polievka,
Varené hovädzie mäso, rajčiaková omáčka, jemná knedľa, ovocie
Čaj s citrónom, sendvič s tvarohovou nátierkou
Zeleninový puding, zemiaková kaša, kompót

4. deň
Raňajky:
Desiata:
Obed:

Olovrant:
Večera:
Biela káva, staršia vianočka
Čaj s citrónom, staršie pečivo, med
Zemiaková polievka krémová,
Záhradnícke hovädzie, dusená ryža, piškótová roláda s tvarohovým krémom
Kyslé mlieko, starší biely chlieb
Tvarohový nákyp, šípkový čaj

5. deň
Raňajky:
Desiata:
Obed:

Olovrant:
Večera:
Slabé kakao, starší koláč
Čaj s mliekom, staršie pečivo, džem
Ryžová polievka krémová,
Teľací sekaný rezeň, zelená fazuľka, zemiaky, karamelový krém
Tvaroh s pažítkou, starší sendvič
Zemiaky nakyslo s diétnym párkom

6. deň
Raňajky:
Desiata:
Obed:

Olovrant:
Večera:
Čaj s mliekom, staršie pečivo, med
Staršie pečivo s maslom, rajčiak
Polievka ragú,
Rybací karbonátok, zemiaková kaša, zeleninový šalát, čerešňová bublanina
Čaj s citrónom, chudá šunka, staršie pečivo
Tvarohový trhanec, kompót

7. deň
Raňajky:
Desiata:
Obed:

Olovrant:
Večera:
Biela káva, starší koláč
Smotanový syr, starší sendvič
Drobková polievka,
Plnené kurča, zemiaková kaša, hlávkový šalát, tvarohový nákyp s ovocnou šťavou
Jogurt s džemom, staršie pečivo
Teľacie hašé, dusená ryža, marhuľový kompót

VZOROVÉ PREDPISY (PRE 1 OSOBU)
Rajčiaková polievka
1/2 dag masla, 1 dag múky, 2 dag rajčiakového pretlaku, 1/2 dl mlieka, 5 dag tvarohu, soľ, 2 dag žemle, 1 dag cukru.
Rajčiakový pretlak rozvaríme v osolenej vode. Prilejeme zátrepku z mlieka, múky a tvarohu a povaríme. Nakoniec pridáme maslo a cukor. K polievke podávame žemľu pokrájanú na kocky a nasucho opraženú.
Fazuľková polievka pretretá
1/2 dag masla, 1 dag múky, 6 dag zelenej fazuľky, 1/2 dl mlieka, 5 dag tvarohu, soľ, 1/2 dag cukru, kôpor.
Očistenú zelenú fazuľku uvaríme v osolenej vode. Prilejeme zátrepku z mlieka, múky a tvarohu a povaríme. Polievku pretrieme, pridáme maslo, posekaný kôpor a podľa chuti cukor.
Zemiaková polievka krémová
8 dag zemiakov, 1/2 dag múky, 1/2 dl mlieka, 5 dag tvarohu, 1/2 žĺtka, soľ.
Očistené, pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Prilejeme zátrepku z mlieka, múky, tvarohu a žĺtka a povaríme. Uvarenú polievku pretrieme.
Polievka ragú
1/2 dag masla, 1 dag múky, 5 dag teľacieho mäsa, 6 dag koreňovej zeleniny, soľ, zelený petržlen.
Umyté mäso pokrájané na kocky varíme v osolenej vode. K polomäkkému pridáme očistenú zeleninu pokrájanú na kocky a dovaríme. Z masla a múky zmiesime guľôčku, ktorú dáme do polievky rozvariť. Nakoniec pridáme posekaný zelený petržlen:
Polievka hašé
1/2 dag masla, 1 dag múky, 5 dag teľacieho mäsa, 1/2 dl mlieka, soľ.
Umyté, pokrájané teľacie mäso uvaríme v osolenej vode. Uvarené vyberieme. Prilejeme zátrepku z mlieka a múky a povaríme. Mäso zomelieme a pridáme do polievky. Nakoniec pridáme maslo.
Kôprová polievka so zemiakmi
10 dag zemiakov, 1/2 dl mlieka, 1 dag múky, 5 dag tvarohu, soľ, kôpor, bobkový list.
Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode s bobkovým listom. Tvaroh dobre rozmiešame s mliekom a múkou, prilejeme k zemiakom a povaríme. Nakoniec pridáme posekaný kôpor.
Teľacie meráno
8 dag teľacieho mäsa, 5 dag zeleru, 2 dag rajčiakového pretlaku, 1 dag hladkej múky, 5 dag tvarohu, 1/2 dl mlieka, 1/2 dag masla, soľ, cukor.
Odblanený teľací rezeň naklopeme, podlejeme vodou, posolíme a dusíme. K polomäkkému pridáme očistený zeler pokrájaný na kocky. Mäkké mäso so zelerom zahustíme zátrepkou z mlieka, rajčiakového pretlaku, tvarohu a múky. Dobre povaríme a podľa chutí prisladíme.
Hovädzie nadivo
10 dag hovädzieho mäsa, 4 dag koreňovej zeleniny, soľ, bobkový list, citrónová kôra, 1 dag múky, 5 dag tvarohu, 1/2 dl mlieka, 1/2 dag masla, 1/2 dag cukru.
Hovädzie rezne naklopeme, posolíme, pridáme bobkový list a citrónovú kôru, podlejeme vodou a dusíme. Neskoršie pridáme očistenú, pokrájanú zeleninu a dodusíme. Mäkké mäso vyberieme, k šťave prilejeme zátrepku z mlieka, múky a tvarohu, povaríme a pretrieme; mäso vložíme do šťavy. Nakoniec pridáme maslo a prisladíme.
Macedónske hovädzie
10 dag hovädzieho mäsa, soľ, 1/2 dag masla, 1 dag múky, 5 dag tvarohu, 1/2 dl mlieka, kôpor, (cukor).
Hovädzie rezne naklopeme, podlejeme vodou, posolíme a dusíme. K uduseným prilejeme zátrepku z mlieka, múky a tvarohu a povaríme. Nakoniec pridáme čerstvé maslo, posekaný kôpor, prípadne cukor.
Rybací karbonátok
12 dag rybacieho filé, 2 dag žemle, trochu mlieka, soľ, 1/3 vajca, 1/2 dag strúhanky na obalenie, 1/2 dag masla.
Rybacie filé zomelieme so žemľou navlhčenou v mlieku. Pridáme vajce a soľ a dobre premiešame. Z masy robíme karbonátky, ktoré obalíme v strúhanke, dáme do nádoby, mierne podlejeme vodou a upečieme. Potom do šťavy pridáme maslo.
Teľacie ragú
8 dag teľacieho mäsa, 8 dag koreňovej zeleniny, 1/2 dag masla, soľ, 1,5 dag múky.
Umyté teľacie mäso pokrájané na kocky varíme v osolenej vode. Neskoršie pridáme očistenú zeleninu pokrájanú na kocky a dovaríme. Mäso so zeleninou zahustíme zátrepkou z múky a vody a povaríme. Nakoniec pridáme čerstvé maslo.
Teľacie rolované
8 dag teľacieho mäsa, soľ, 1/2 dag múky, 1/2 dag masla.
Plnka: 2 dag ryže, 1/4 vajca, 2 dag chudej šunky, soľ, zelený petržlen.
Väčší teľací rezeň dobre naklopeme, dáme naň plnku, stočíme, previažeme a zo všetkých strán opečieme na rozpálenej panvici. Potom dáme do nádoby, podlejeme vodou, posolíme a dusíme. Mäkké mäso vyberieme, zbavíme cverny a pokrájame na dávky. Šťavu zaprášime múkou, povaríme, nalejeme na mäso a pridáme čerstvé maslo.
Plnka: Udusenú ryžu zmiešame s vajcom, posekanou šunkou a zeleným petržlenom.

Šalátový prívarok
1/2 dag masla, 1 dag múky, 1,5 dl mlieka, 5 dag tvarohu, 5 dag šalátu, soľ, kôpor, 1/2 dag cukru, citrónová šťava.
Pretretý tvaroh zmiešame s múkou a mliekom, povaríme, pridáme maslo, posekaný šalát, kôpor a podľa chuti cukor a citrónovú šťavu.
Zemiaky nakyslo
15 dag zemiakov, soľ, bobkový list, 1 dl mlieka, 5 dag tvarohu, 1 dag múky, 1/2 dag masla, citrónová šťava.
Očistené zemiaky pokrájané na kocky varíme v osolenej vode s bobkovým listom. K uvareným prilejeme zátrepku z mlieka, múky a tvarohu a povaríme. Nakoniec pridáme čerstvé maslo a citrónovú šťavu.
Fazuľkový prívarok
10 dag zelenej fazuľky, soľ, 1/2 dl mlieka, 3 dag tvarohu, 1 dag múky, kôpor, 1/2 dag cukru, 1/2 dag masla.
Očistenú fazuľku pokrájame a varíme v osolenej vode. Uvarenú zahustíme zátrepkou z mlieka, múky a tvarohu a povaríme. Nakoniec pridáme posekaný kôpor, cukor a čerstvé maslo.
Tvarohový puding slaný
5 dag tvarohu, soľ, 1 vajce, 1 lyžica mlieka, 1 dag strúhanky, 1/2 dag masla, 1/2 dag múky.
Pretretý tvaroh rozmiešame so žĺtkom a mliekom. Pridáme tuhý sneh, strúhanku a soľ. Všetko dobre premiešame, dáme do vymastenej a múkou vysypanej pudingovej formy a varíme vo vodnom kúpeli asi pol hodiny. Puding môžeme pripraviť aj sladký pridaním 2 dag cukru.
Tvarohová sadlina
1/2 dl mlieka, 1/2 vajca, 5 dag tvarohu, 1/2 dag masla, soľ.
K pretretému tvarohu prilejeme mlieko, pridáme vajce, soľ a šľahačom dobre rozšľaháme. Rozšľahaný tvaroh vlejeme do kastrólika, ktorého dno sme pokryli vymasteným papierom. Kastrólik vložíme do nádoby s vodou, prikryjeme a varíme asi 10 minút. Uvarenú sadlinu vyklopíme a odstránime papierik.
Tvarohové knedličky s ovocím
10 dag tvarohu, 1 dag suchára, 1 dag krupicovej múky, 1/2 vajca, soľ, jablká, 1 dag strúhanky, 1/2 dag masla, 1 dag cukru.
K tvarohu pridáme postrúhaný suchár, vajce, soľ, múku a vypracujeme cesto. Na pomúčenom lopári cesto rozvaľkáme asi na hrúbku stebla, pokrájame na rovnaké štvorčeky, na ktoré poukladáme kúsky jabĺk a zabalíme. Uvarené pomastíme čerstvým maslom, posypeme strúhankou opraženou nasucho a cukrom.
Jemná knedľa
(pre 2 osoby)
1/4 l mlieka, 10 dag krupice, soľ, 1 vajce, 5 dag tvarohu, 4 dag žemle, 1 dag masla.
Do vriaceho posoleného mlieka zavaríme krupicu a necháme uvariť na hustú kašu. Do vychladnutej zamiešame celé vajce, žemľu pokrájanú na kocky a tvaroh. Dobre spolu vymiešame a dáme na vlhký pomastený papier. Sformujeme do valčeka, previažeme a dáme variť do vriacej vody na 25 minút.
Šúľance z tvarohového cesta
10 dag tvarohu, 1 dag suchára, 1/2 vajca, soľ, 1/2 dag masla.
K tvarohu pridáme postrúhaný suchár, trochu soli, vajce a vypracujeme cesto, ktoré rozšúľame asi na hrúbku palca. Pokrájame ho na kúsky a robíme šúľance, ktoré zavaríme do vriacej vody a opatrne vareškou premiešame. Nádobu prikryjeme, a keď vyplávajú na povrch, ihneď ich vyberieme. Pomastíme ich čerstvým maslom; keď ich podávame ako múčnik, posypeme ich strúhankou opraženou nasucho a práškovým cukrom.
Pirohy z tvarohového cesta
10 dag tvarohu, 1 dag suchára, 1/2 vajca, 1 dag krupicovej múky, soľ, 5 dag lekváru, 1 dag cukru, 1/2 dag strúhanky na posypanie, 1/2 dag masla.
K tvarohu pridáme postrúhaný suchár, múku, soľ, vajce a spracujeme na cesto, ktoré na pomúčenom lopári rozvaľkáme asi na hrúbku stebla. Na polovicu dáme kôpky lekváru, prikryjeme druhou polovicou, okolo kôpok cesto pritlačíme a vykrajujeme pirohy. Vkladáme ich do vriacej vody, opatrne premiešame a nádobu prikryjeme. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte trochu povariť a vyberieme. Posypeme ich strúhankou opraženou nasucho. Môžeme ich podávať s maslom i bez neho a posypať iba cukrom.
Tvarohový trhanec
10 dag tvarohu, 1 dag práškového cukru, 1/2 žĺtka, soľ, 1 kávová lyžička mlieka, 1,5 dag suchára, 1/2 bielka, 1 dag kryštálového cukru, 1 dag masla, citrónová kôra, vanilkový cukor.
Tvaroh vymiešame so žĺtkom, mliekom, soľou a práškovým cukrom. Do bielka pridáme kryštálový cukor a ušľaháme tuhý sneh. Potom pridáme tuhý sneh, postrúhaný suchár, citrónovú kôru, všetko spolu premiešame a rozotrieme na vymastený plech na 1,5-2 cm a dáme piecť. Upečené potrháme vidličkou.
Tvarohový nákyp
10 dag tvarohu, 1 dag práškového cukru, 1 dag suchára, 1 žĺtok, 1 bielok, citrónová kôra, vanilkový cukor, 1/2 dag masla na formu.
Žĺtok vymiešame s cukrom a tvarohom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a vanilku, suchár a tuhý sneh. Všetko dobre premiešame a vo vymastenej forme dáme piecť do vodného kúpeľa asi na 20 minút.
Tvarohová omeleta
1,5 dag práškového cukru, 10 dag tvarohu, 1/2 vajca, 1 kávová lyžička mlieka, 1,25 dag krupicovej múky, citrónová kôra, vanilkový cukor, 1/2 dag masla na formu, jemný lekvár.
Cukor vymiešame so žĺtkom, pridáme tvaroh, mlieko, citrónovú kôru, vanilkový cukor a vymiešame ešte raz. Potom premiešame s múkou a tuhým snehom a dáme piecť na vymastenú palacinkovú formu. Omeletu potrieme jemným lekvárom.
Tvarohový vanilkový krém
10 dag tvarohu, 1 žĺtok, 3 dag cukru, 2 lyžice mlieka, vanilkový cukor.
Mäkký tvaroh vymiešame s cukrom, žĺtkom, mliekom a vanilkovým cukrom.
Tvarohový ovocný krém
10 dag tvarohu, 4 dag cukru, 5 dag jabĺk alebo marhúľ, citrónová kôra a šťava.
Očistené, pokrájané ovocie dusíme s malým prídavkom vody. Mäkký tvaroh vymiešame s uduseným vychladnutým ovocím, citrónovou kôrou a šťavou. Namiesto ovocia môžeme pridať malinovú, pomarančovú šťavu alebo džem.
Tvarohová nátierka s rascou (pažítkou)
10 dag tvarohu, 1/2 žĺtka, 1 lyžica mlieka, soľ, tlčená rasca (pažítka).
Mäkký tvaroh dobre vymiešame so soľou, žĺtkom, mliekom a tlčenou rascou. Tvaroh na nátierku musí byť mäkký. Môžeme ho posypať pokrájanou pažítkou. Namiesto žĺtka môžeme dať 1/2 dag masla.
Tvarohová nátierka s rajčiakmi
10 dag tvarohu, 10 dag čerstvých rajčiakov, soľ (pažítka).
Umyté rajčiaky pretrieme cez sito, pridáme mäkký pretretý tvaroh, soľ a dobre vymiešame. Nátierku môžeme posypať pokrájanou pažítkou.

uhlie

Pri nizkobielkovej diete treba jest len nizke bielka. Nesmie sa jest zltok a vajcia z ktorych je bielok, musia byt velmi nizke. Cim nizssie, tym lepsie.

- mira

Okrem zeleniny nezabudni na celozrnné obilniny, veľmi dôležitý zdroj energie. Bez nich nebude rovnomerne a vyvážene pracovať mozog a nervový systém, na ktorý si v poslednom čase sťažuje snáď každý.

Denz

Bez cukru, i bez bielkovin

Ľudia trpiaci rôznymi ochoreniami majú väčšinou okrem medikamentóznej liečby predpísanú aj diétu. Pri slove diéta napadne väčšine hlavne tá redukčná, na chudnutie. Ale tú teraz vynechajme a na chvíľu si pripomeňme tie ostatné, stanovené lekárom. Sama som musela dodržiavať polovicu z nich. Aj keď túto nie, začnem diabetickou diétou a potom nízkobielkovinovou, ktorú som podľa odporúčaní dodržiavala cca 7rokov.

Ešte musím pripomenúť, že určite ani zďaleka nespomeniem všetky! Spomeniem tie, ktoré sa ma týkali, alebo týkajú, s ktorými som sa stretla trošku viac...

I. Diabetická diéta: alebo tiež diéta pri cukrovke. Cukrovka je ochorenie, ktoré je spôsobené nedostatočnou tvorbou, alebo žiadnou tvorbou inzulínu v pankrease(slinivke brušnej). Úlohou tohto hormónu je regulácia glykémie - čo je hladina cukru v krvi. Aj keď cukrovka má dva typy, pri oboch je diabetická diéta potrebná. Základy tejto diéty sú:

* každý diabetik musí poznať (alebo ten kto sa o prípravu stravy a diétu stará miesto pacienta) základné vedomosti o potravinách, o ich približnej výživnej hodnote - sacharidy, tuky, bielkoviny
* prísun bielkovín musí byť o niečo zvýšený, prísun tukov sa odporúča znížiť
* váha je potrebnou súčasťou, pretože je nutné vážiť potraviny, alebo poznať ich váhu
* musí jest 4-6krát denne, obvykle sa strava rozdelí do 6-ich denných jedál, diabetik sa však nesmie prejedať (obezita je dokonca jedna z možných príčin)
* je vhodné zaradiť potraviny bohaté na vlákninu
* podľa konkrétnej glykémie musia byť nápoje a jedlá obsahujúce cukor vylúčené, alebo redukované v strave
* pre pacientov s vysokým krvným tlakom, alebo nábehom na vysoký KT sa odporúča výrazne znížiť používanie kuchynskej soli
* tekutiny niesú obmedzené, odporúčajú sa hlavne minerálky, sóda, voda
* strava má byť bohatá na zeleninu a ovocie (posledné dva body sa netýkajú dialyzovaných pacientov s touto diétou)

Diéta sa rozdeľuje ešte na 4typy a to podľa odporúčaného príjmu kcal na deň, rozdelených podľa typu pacienta.

1. 1200 kcal - redukčná diéta vhodná pre obéznych diabetikov s nízkym energetickým výdajom. Obsahuje B: 55g, T: 45g, C: 140g (B-bielkoviny, T-tuky, C-cukry/sacharidy)
2. 1500 kcal - redukčná diéta vhodná pre obéznych diabetikov, ktorí fyzicky pracujú. Obsahuje B: 65g, T: 50 g, C: 180g
3. 1800 kcal - diéta vhodná pre diabetikov s normálnou hmotnosťou a nižším energetickým výdajom. Obsahuje: B: 75g, T: 65g, C: 215g
4. 2200 kcal - diéta vhodná pre diabetikov s normálnou hmotnosťou, ktorí fyzicky pracujú. Obsahuje B: 90g, T: 80g, C: 260g

Veľa užitočných informácií, odborných rád ale aj konkrétny jedálniček vám poskytne napríklad táto stránka: www.diabetes-mellitus.sk

*

II. Nízkobielkovinová diéta: diéta so zníženým obsahom bielkovín. Diéta s nižším obsahom bielkovín znižuje straty bielkovín pri močení/močom - proteinúriu a spomaľuje pokles filtračnej schopnosti obličiek. (týka sa aj niektorých diabetikov, u ktorých bola zistená nižšia ultrafiltrácia) Najčastejšie ju musia dodržiavať pacienti so zisteným chronickým zlyhaním obličiek, v štádiu pred dialýzou, je preukázané, že odďaľuje obličkovú smrť až o 40%. Zhrnutie základov: (rodina s takýmto pacientom musí rátať so zvýšenými výdavkami spojenými s medikamentóznou liečbou)

* pacienti oproti zdravým jedincom prijímajú len 0,6 až 0,8 g bielkovín na kg hmotnosti/deň – v závislosti od redukcie obličkových funkcií (cca polovičná dávka oproti bežnému príjmu a menšia)
* preto je potrebné poznať výživové hodnoty konkrétnych potravín, hlavne mäsových výrobkov, mliečnych a tiež napr. sóje atď.
* keďže táto diéta neobsahuje dostatok esenciálnych aminokyselín, pacienti musia užívať náhradnú formu v tabletách (Ketosteril)
* obvykle tiež obsahuje menej vápnika a železa, čo sa tiež koriguje v liekovej forme
* hlavnú zložku jedla tvorí povolené množstvo bielkovín v živočíšnej forme a zemiaky
* obvykle je to diéta bez solí, alebo s len malým množstvom povolenej soli, konzumovať údené mäso a údené výrobky je absolútne nevhodné
* je dôležité dávať si pozor na príjem fosforu a výrazne ho obmedziť (obsahujú ho kolové nápoje, mlieko, mliečne výrobky..)
* strava musí byť bohatá na ovocie a zeleninu, mala by byť pestrá
* je potrebný zvýšený príjem tekutín - presne podľa odporúčaní lekára
* povolené množstvo bielkovín na deň sa môže postupom času meniť, samozrejmosťou je pravidelné sledovanie

Keď túto diétu odporúčali mne, na začiatku som sa rozhodla stravovať ako úplný vegetarián, čo mi vydržalo zo dva roky, aj keď som neskôr začala konzumovať aj rybky a raz-dva krát do týždňa aj hydinu, v mojom jedálničku stále prevládali zemiaky, ovocie a zelenina. Svätá trojica tejto diéty ;-)