Operácia tupozrakosti

kaciatko22

ahojte. chcem sa opytat, ked tu uz pisete o tupozrakosti. ak to dobre chapem, da sa teda operovat. v pripade vsak, ze by si dany clovek ponechal okuliare, videl by lepsie, vsak?....co sa tyka nosenia okuliarov, su urcite dolezite, priatel ma tuto chorobu a bez okuliarov je viac-menej strateny. prosim, odpovedzte mi.vdaka

fenix1

toto som tu uz riesil s divnymi ludmi,ako napokon skoro stale,tupozrakost nema vyznam operovat,lebo ci vidis tu cmuhu rozmazane alebo ostro ti moze byt uplne jedno.preto ani okuliare sa nedavaju,samozŕejme ked nemas inu ocnu vadu

Kristina_

Takže operácia tej tupozrakosti je potom blbosť, lebo ja mam okuliare a na to tupozrake oko vidim rozmazane aj cez tie okuliare. A to mam potom aj zbytočne o jednu diopriu silnejšie sklo na tom tupozrakom oku? Keď to nema žiaden efekt. Kludne môžem mať potom obidve dioptrie na oboch očiach rovnako.
Ja nosim okuliare plusove a tam ževraj aj operácia nie je taka učinna ako pri minusových. je to pravda?
A ešte mam jeden problem vrodeny šedy zakal, na oboch očiach, keby som si dala operovať iba tie zakaly a vložili by mi tam tie nahradne šošovky hneď aj dioptriou tak by sa mi zlepšilo videnie?

datelinka

kristina, oni ti ho zoperuju, ale zrak sa ti zlepsi len natolko, co s najlepsou moznou korekciou. to znamena, ze na tupozrake oko po operacii uvidis tak, ako nan vidis v okuliaroch. a ziaden lekar nemoze povedat, ze sa zlepsi zrak o 80%. je to klamliva reklama. mozes mat totiz tupozrakost rozneho stupna, od lahkeho az po velmi tazky. u tazkej formy tupozrakosti sa teda moze zlepsit videnie bez okuliarov len napriklad o 5%. a napokon, lekari ti neoperuju tupozrakost, to sa jednoducho neda, kedze to nie je ocna chyba (je to nasledok ocnej chyby) je to chyba spracovania vnimaneho obrazu mozgom. lekari pri tejto chybe operuju prave tu pridruzenu ocnu vadu, co je najcastejsie dalekozrakost.
ide len o to, ze po operacii netreba nosit okuliare, lebo ti aj tak nezlepsia videnie. ak ma vsak niekto tazku formu tupozrakosti, usetri, ak si da operovat len to druhe oko.