cytologia

Príspevok v téme: cytologia
ziza58

mam jednu otazku,ci je mozné aby gynekolog odber na toto vysetrenia vobec nerobil? chodim na preventívky pravidelne a moja doktorka mi nikdy nic podobné nerobila, pritom viem ze iny gynekologovia to robia.
je to nejak ohranicene vekom? alebo je to len koli tomu ze ona sa rozhodla ze to robit nebude???
dakujem za odpoved:)

akinom007

Spytaj sa na to svojho gynekloga/gynekologicky normlane ze preco ti nerobi aj cytologiu! Niektorym gynekologom sa ozaj nechce, nemalo by ot tak byt ale bohuzial je to tak, niektory nerobia ani kultivacie apod.
ja by som to normlane povedala.
inak mne gyn. zacal robit cytologiu od 20 rokov, raz ked som tam bola tesne pred 20-kou tak spominal ze "no nabuduce uz bude 20 urobime aj cytologiu..."

btw.

mam 33r. a kazdorocne mi na preventivnej prehliadke robia odber vyteru z krcka maternice na cytologicke vysetrenie a tak tomu bolo aj dnes, ked som bola opat po roku na prevent.prehiadku

jaLENja

Na toto máte nárok:
Zoznam výkonov a ich periodicita:

*
podrobná anamnéza a jej priebežná aktualizácia,
*
odborné poradenstvo a poučenie,
*
komplexné gynekologické vyšetrenie vrátane palpačného vyšetrenia prsníkov,
*
ultrazvukové vyšetrenie močového traktu a orgánov malej panvy intravaginálnou sondou alebo abdominálne,
*
ultrazvukové vyšetrenie prsníkov - raz za 2 roky,
*
odber krvi na vyšetrenie hladiny Tumor marker Ca 125 (tzv. nádorový marker) - vykonáva sa u žien s dokázanou mutáciou BRCA 1 génu raz za 6 mesiacov od veku 30 rokov, u žien s pozitívnou rodinnou anamnézou karcinómu ovária (vaječníka) raz za rok vo veku od 35 rokov,
*
odber výteru z krčka maternice na cytologické vyšetrenie (skríning rakoviny krčka maternice) - absolvujú ho ženy vo veku od 23 do 64 rokov. Prvé dva odbery cytológie sa vykonajú v ročnom intervale. V prípade negativity týchto dvoch cytologických výsledkov sa v skríningu pokračuje v trojročnom intervale do veku 64 rokov. Uvedená periodicita platí aj pre poistenku, u ktorej sa začal skríning aj neskôr ako v 23. roku života. Ak budú posledné 3 cytologické nálezy negatívne, tak sa skríning vo veku 64 rokov ukončí. Cytologické stery z krčka maternice vyhodnocujú certifikované cytologické laboratóriá.
*
mamografické vyšetrenie prsníkov (skríning rakoviny prsníka) - vykonáva sa ženám vo veku od 40 do 69 rokov v intervale raz za dva roky.

Posledná aktualizácia: 04/2009

jaLENja

Ak je cytológia v poriadku a nie je nález, robí sa iba raz za tri roky, tak to poisťovňa prepláca a týchto limitov sa lekári držia...
Ak však je výsledok zlý, potom sa robí určite častejšie, ale inak nie.
Preventívka a cytológia sú dve rozdielne vyšetrenia.

ziza58

neviem nerobila mi ju zatial nikdy,opyytam sa jej ked tam pojdem, ale pocula som od znamej ze ona to vobec nerobi, iba pozrie a ultrazvuk a to je cela preventivka... a mam 20r,

aknitka

no ja viem že ak vyjde cytológia I tak sa opakuje po roku, ak vyjde II tak po pol roku, a ak vyjde III tak sa opakuje po troch mesiacoch. nikdy som nepočula že by sa cytológia robila len raz za dva tri roky. veď nárok na preventívku je raz za rok, tak snáď so všetkým, nie?

jaLENja

Cytológia sa ale nerobí každý rok. Neviem presne ako to je, ale tuším buď každé dva alebo dokonca tri roky. Takže nemusí ti robiť cytológiu každý raz. Skús pohľadať na nete že na čo máš nárok, je to na stránkach zdravotných poisťovní.