Ako sa pripraviť na kolonoskopiu?

Táto diskusia patrí k článku: Ako sa pripraviť na kolonoskopiu?
Ako sa pripraviť na kolonoskopiu?

Kolonoskopia je vyšetrenie hrubého čreva pomocou kolonoskopu - ohybného prístroja, ktorý sa zavádza cez konečník a postupuje cez hrubé črevo až po koncovú časť tenkého čreva. Úspech priebehu vyšetrenia súvisí s poctivou prípravou.

wowowka

v prvom rade si vsetci slovensky pacienti pytaje narkozu najma poistenci vszp. ..napriklad lahku nakorzu spravenu anestetickom Porpofolom. To co vas caka je neznesitelne !!!mnoho lekarov vas oblafne ze netreba narkozu ...ale ich dovod je ten ze nemaju zmluvu s anesteziologom a vszp !!!za ziva to absolvovat sa deje len od slovenska na vychod..a to preto ze poistovne setria na vas. Nakorza s propofolom ja lahka , pri nej komunikujte s mudr. ktory vas pocas bdelej nakrozy usmernuje. Je hanba ze nie je na to tato osveta v gastro ambulanciach a ludi nutia do kolonoskopie bez antestezy.Robia to pre to ze nemaju eruduvany personal a anestziologa. ale vy ste slobodni ludia tak si vyhadajte kliniku ktora ma zlmuvu s aneteziologom a vzsp a doverou a to prepalati a nerobte zo seba stredovek ako vam doporucuju nezazmluvneny lekari. za ich blbost nepalte nekonecnou bolestou

Robert54

KOlonoskopiu som si uzil 2 krat ,prvy raz sa zistilo ze mam raka a druhy raz cez stomiu.Absolutne pohoda ,len pred stomiou som mal velky problem s pitim ingrediencie na vycistenie.Bolo my velmi zle.A vela zalezi od pristupu lekara a sestry ,moji boli v pohode.

Robert54

KOlonoskopiu som si uzil 2 krat ,prvy raz sa zistilo ze mam raka a druhy raz cez stomiu.Absolutne pohoda ,len pred stomiou som mal velky problem s pitim ingrediencie na vycistenie.Bolo my velmi zle.A vela zalezi od pristupu lekara a sestry ,moji boli v pohode.

moommona

Ja som na to bola jedenkrát. Išla som bez uspania a skoro som zahynula. Mala som tam nejaké pooperačné zrasty, tak sa tam doktor nemohol dostať. Keďže ma to veľmi bolelo, tak mi pichol oblbovák a potom už neviem nič. Takže ak by som na to mala ísť druhýkrát, tak "naživo" isto nie.
Na druhej strane bol na tom môj oco a ten sa tiež veľmi bál a odkladal to, ako len mohol. Nakoniec išiel a hovoril, že to bola úplná pohodička. Nič ho nebolelo, že to bolo oveľa lepšie ako hadica do žalúdka. Že nevie, čoho sa tak bál.
Takže záleží od človeka.

mate59

Bol som 2x bez uspania a bolo to bolestivé a nepríjemné.3x som bol v anestézii a neviem o ničom.Príprava mi nerobila problém,vypil som vodu a v nej rozpustený MgSO4,predtým 3 dni kašovité jedlo bez šupiek podľa prípravy a v lete idem znova a opať vs uspaním,Len si treba urobiť predoperačné vyšetrenia/EKG a krvný rozbor a anesteziologický dotazník.O ničom neviem,odobrali mi polyp a úplne bez problémov.Nič som neplatil.

Juriq

ahojte,

chcem sa podelit o svoju skusenost s kolonoskopiou. Dnes som na nej tiez bol ... ako, posledne dva tyzdne som len premyslal nad tym, ake to bude, ale moje obavy boli uplne zbytocne ... vystresoval som sa zbytocne ... vecer pred vysetrenim som vypil 3L pripravku Fortrans /ked uz pijete treti liter, je to dost hnusne - taka sladka voda/ - tato latka Vas velmi preplachne, aby ste mali uplne ciste hrube crevo ... 2 dni pred - je potrebne jest len kasovite jedla, a 5 dni pred - len skor dietne jedla a ziadne ovocie ani zeleninu, ani nic "zdrave" ako cerealie a pod. Mal som moznost pytat si aj injekciu pred - ale nechcel som, ze to zvladnem aj bez toho ... Cele vysetrenie trvalo cca 35-40 min, islo sa az do tenkeho creva ... Dalo sa to v pohode vydrzat, az miestami, kedy citite taky neprijemny tlak ... Je fajn, ak natrafite na super vysetrujuceho lekara ... ZAVER - vobec sa nemusite bat, da sa to vydrzat ...

ahojte

Fotsirk

Vo svojom príspevku chcem sa aj ja podeliť so svojou skúsenosťou
z absolvovania kolonoskopického vyšetrenia hrubého čreva
zo dňa 13.02. 2019 v ÚVN RK. Mal som aj ja rôzne zpochybňu-
júce myšlienky a obavu. Treba ale nepodceňovať samotnú príp-
ravu, lebo ona je veľmi prepotrebná k tomu, aby vyšetrenie bolo
ľahko znesiteľné. Osobne som nepotreboval žiadny podporný
liek ku samotnému vyšetreniu a ono trvalo 35 minút a celkom
v pohode. Odporúčam nepodliehať žiadnej panike, stresovaniu,
ale ísť na toto vyšetrenie so vztýčenou hlavou, dobrou náladou.
avšak s pokorou a vierou, že to dobre dopadne.

Simca 2507

Dobrý deň,
ja som absolvovala kolonoskopiu dnes (23.8.2018), sestrička sa ma spýtala či chcem injekciu, tak som si povedala, že radšej áno, keďže bolesť a nepríjemné pocity zle znášam. Ono veľmi záleží od lekára a najmä sestričky, od ich empatie a prístupu k pacientovi a ja som v tomto ohľade mala veľké šťastie, sestrička na mňa bola veľmi milá, upokojovala ma, keďže na mne bolo vidieť, že sa bojím. Celé vyšetrenie trvalo asi 15 min a veľmi si z toho nepamätám, jedine, že som cítila akýsi tlak v bruchu a jemné kŕče, ako ma lekárka napúšťala vzduchom, sestrička mi pritom stláčala brucho a stále sa usmievala, hotové slniečko. Ak sa vhodne pripravíte, dodržíte všetky pokyny lekára a uvoľníte sa, je to znesiteľné vyšetrenie. Hlavne sa netreba stresovať a myslieť na to týždeň pred. Myslite pozitívne a hlavne myslite na to, že tých 15-20 minút vydržíte, pokiaľ vám majú nebodaj nájsť nejaký vážny nález a včas ho liečiť.

lenka_lnk

Pred par mesiacmi som bola na kolonoskopiu. Myslim si, ze je to individualne, v prvom rade je to pomocne vysetrenie, ktore pomaha zistit pricinu zdravotnych problemov. Individualne pretoze zavisi od viacerych faktorov t.j. veku, vahy, ako velmi je hrube crevo pokrutene. Co by som odporucala:
1. Urcite dokladnu pripravu t.j. uprava stravy cca 5 dni, uplna uprava 3 dni pred vysetrenim;
2. vypitie prehanadla a dostatocneho mnozstva tekutin /bolo to dost narocne dostat vypit velke mnozstvo tekutin, tak tu odporucam nevzdavat sa a ozaj vypit viac, aby creva boli precistene/. Urcite by som zacala skor ako pred 2 hod. z pitim pripravku, aby vecer uz creva boli prazdne;
3. nebat sa vysetrenia - ja som dostala automaticky injekciu, na zaciatku vsetko o.k., len trosku neprijemny pocit, nakolko som mala velmi klukate creva a som stihla, tak v zavere uz som citila nieco viacej, avsak na chvilku sestricka spomalila v tomto okamihu, kedze to bol zaver, tak uz som chcela vydrzat az do konca, tak som to napokon vydrzala. Ten zaver u mna bol najneprijemnejsi.
4. po vysetreni vsetko o.k., bez problemov, samozrejme vzduch musel ist von a trochu som citila to zaverecne miesto. Len by som dodala "strach ma velke oci".