Domáci šošovicový burger

Poznáte to, kráčate okolo fastfoodu a zbiehajú sa vám slinky na všemožné variácie burgrov. Viete ale, že to pre vaše telo nie je zdravé. Ponúkame vám zdravšiu alternatívu burgera. Namiesto mäsa si pochutíte na šošovici a bryndzi.

Domáce šošovicové burgre Zdroj foto: Shutterstock.com

Červená šošovica je dobrým zdrojom bielkovín (ako aj mäso), ale rastlinných. Tie potrebujeme rovnako ako tie živočíšne. A bryndza, to je jednoducho prírodný poklad! Tak sa teda poďme vrhnúť na prípravu.

Čo budeme potrebovať (2-3 porcie)?

Cesto:

  • 220 g špaldovej múky
  • 150 + 50 g acidofilného mlieka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL soli
  • 60 g tvarohu
  • olivy, sušené rajčiny (dobrovoľné)

Karbonátky:

  • 80 g červenej šošovice
  • 1 vajce
  • 40 g bryndze
  • 2 PL ovsených vločiek
  • 1 PL masla (aspoň 82 percentné)

Dresing:

  • 2 PL biely jogurt
  • 1 ČL tahini (sezamová pasta)
  • ½ ČL dijonskej horčice
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • štipka soli, korenia

Postup

Najprv si pripravíme domáce burgre. Vopred upozorňujeme, že toto nie je klasické nadýchané rúrkovité cesto, ale skôr vláčne a ťažšie.

Do misky si dáme múku, soľ, kypriaci prášok do pečiva, nakrájané olivy a sušené rajčiny a postupne pridáme tvaroh a 150 ml acidofilného mlieka. Cesto jemne spracujeme vidličkou a pridáme zvyšné acidofilné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré nie je ani husté, ani tekuté. Z tohto cesta tvarujeme 5 burgerov a uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. A pustíme sa do prípravy karbonátok.

Na 1 PL masla si osmažíme cibuľku do zlatista, pridáme šošovicu, chvíľu ju opražíme a zalejeme vodou. Varíme približne 10 minút, až kým sa voda odparí a šošovica je mäkká. Šošovicu dáme vychladnúť a po vychladnutí k nej primiešame bryndzu, vajce , 2 PL ovsených vločiek, štipku soli a korenia.

Z takto pripravenej hmoty spravíme karbonátky a dáme ich na plech spolu s burgrami.** Ak by sa karbonátky nedali tvarovať, treba pridať ešte viac ovsených vločiek.** Všetko dáme piecť do predhriatej rúry (teplovzdušná) na 180 stupňov a pečieme 15 minút, potom karbonátky prevrátime na druhú stranu a pečieme ďalších 15 minút.

Zatiaľ si pripravíme dresing tak, že všetky ingredienecie zmiešame. Na servírovanie si pripravíme ešte zelený šalát a koliesko rajčiny.

Na upečené burgre dáme dresing, karbonátky, šalát a rajčinu a prikryjeme druhým burgrom.


Vyskúšajte tiež:

Islandské tradičné pečivo - Kleinur