Čo je Zika vírus? Majú sa tehotné ženy obávať?

Úrad verejného zdravotníctva poskytol informácie pre osoby cestujúce do oblastí s lokálnym výskytom vírusu Zika – Amerika, Afrika a Južný Pacifik.

Tehotná žena Zdroj: Shutterstock.com

Čo je Zika vírus?

Zika vírus bol prvýkrát identifikovaný v roku 1947 v lese Zika v Ugande. Zika vírus patrí do skupiny flavivírusov a na človeka je prenášaný komármi. Inkubačná doba je 3 – 12 dní. Príznaky infekcie sú obvykle mierne a trvajú 2 – 7 dní.

Hlavné príznaky infekcie Zika vírusom sú:

  • zvýšená teplota (<38,5 °C),
  • bolesti kĺbov, možné sú aj opuchy najmä menších kĺbov na rukách a nohách,
  • makulo-papulárne vyrážky šíriace sa z tváre na telo,
  • zápal spojoviek,
  • všeobecné chrípke podobné príznaky (bolesť hlavy, svalov, únava a podobne).

Komplikácie spájané s infekciou Zika vírusom sú mikrocefália (zaostávanie rastu mozgu), Guillain-Barré syndróm a iné autoimunitné neurologické komplikácie.

V novembri 2015 brazílske ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo stav ohrozenia verejného zdravia vo vzťahu k neobvyklému nárastu počtu narodených detí s mikrocefáliou v roku 2015 s podozrením na možnú súvislosť s vírusovou infekciou Zika.

Od 22. októbra 2015 do 9. januára 2016 bolo v Brazílii hlásených 3 530 suspektných prípadov mikrocefálie.

Preventívne opatrenia pri ceste do krajín s výskytom horúčky dengue, chikungunya alebo Zika vírusu:

  • celodenné používanie repelentov,
  • nosenie vhodného odevu minimalizujúceho bodnutie komárom,
  • používanie moskytiér,
  • vyhýbanie sa oblastiam, ktoré sú zamorené komármi,
  • rozpoznanie príznakov infekce Zika vírusom, vyhľadanie odbornej zdravotnej starostlivosti a informovanie lekára o pobyte v cudzine.

Krajiny hlásacie lokálny prenos Zika vírusu sú (stav k 20.1. 2016):

Barbados, Bolívia, Brazília, Kapverdské ostrovy, Kolumbia , Ekvádor , Salvádor , Fidži , Francúzska Guyana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maledivy, Martinik, Mexiko, Nová Kaledónia , Panama, Paraguaj, Portoriko, Saint Martin, Samoa, Šalamúnove ostrovy, Surinam, Thajsko, Venezuela.

Aktuálny zoznam krajín je dostupný na: ecdc.europa.eu

Odporúčania pre cestovateľov

Osoby cestujúce do krajín s lokálnym výskytom vírusu Zika, by mali byť informované o aktuálnom výskyte. Zoznam oblastí postihnutých počas posledných deviatich mesiacov je k dispozícii na webovej lokalite

Osoby cestujúce do týchto krajín by mali dodržiavať osobné preventívne opatrenia zabezpečujúce ochranu pred uštipnutím komárom vo vnútorných i vonkajších priestoroch, najmä od východu do západu slnka, kedy sú komáre najaktívnejšie. Keďže proti vírusu neexistuje efektívna liečba ani vakcíny, je dôležité dbať na prevenciu:

  • Používajte repelenty proti komárom v súlade s pokynmi uvedenými na etikete výrobku. Repelent na báze DEET sa neodporúča pre deti do veku troch mesiacov, ale tehotné ženy ho môžu používať.

  • Noste košele s dlhými rukávmi a dlhé nohavice, a to najmä počas hodín, keď je druh komárov prenášajúcich vírus Zika (Aedes) najaktívnejší.

  • Spite alebo odpočívajte v chránených alebo klimatizovaných miestnostiach, v opačnom prípade používajte moskytiéry, a to aj počas dňa.

  • Chronické choroby alebo poruchy imunity, ktoré na sebe pozorujete, konzultujte s lekárom ešte pred cestovaním.

Tehotné ženy, osoby, ktoré trpia poruchami imunity alebo závažnými chronickými ochoreniami alebo ktoré cestujú s malými deťmi, by sa mali pred vycestovaním poradiť s lekárom alebo požiadať o poradenstvo na klinike cestovnej medicíny s cieľom získať odporúčania o používaní repelentov a iných preventívnych opatrení.

Tehotné ženy, ktoré cestovali do oblastí, kde dochádza k šíreniu vírusu Zika, by mali o tejto ceste informovať počas svojich predpôrodných kontrol, aby mohli byť náležite vyšetrené a sledované. Tehotným a ženám, ktoré sa snažia otehotnieť sa odporúča zvážiť cestovanie do krajín, kde sa vírus aktuálne vyskytuje.

Cestujúcim, u ktorých sa do troch týždňov od návratu z postihnutej oblasti prejavia symptómy kompatibilné s nákazou vírusom Zika, odporúčame kontaktovať svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a informovať ho o svojej nedávnej ceste.

Cestovateľské rady pre tehotné ženy

Dňa 15. januára 2016 vydalo americké Centrum pre kontrolu ochorení a prevencie (CDC) cestovateľské rady pre tehotné ženy, ktoré cestujú alebo plánujú cestovať do krajín a území, kde hlásia lokálny prenos Zika vírusu. CDC radí tehotným ženám (v ktoromkoľvek trimestri), aby zvážili odloženie cesty a ak musia cestovať, nevyhnutnosťou je dodržiavať preventívne opatrenia, aby sa vyhli poštípaniu komármi.

Aktuálne cestovateľské rady pre tehotné ženy sú dostupné na: www.cdc.gov

Rovnako Úrad verejného zdravotníctva v Kanade zverejnil 16. januára 2016 odporúčania tehotným ženám, ako sa vyhnúť zdravotným komplikáciám spojených s vírusom ZIKA: travel.gc.ca

Riziko prenosu Zika vírusu v EÚ:

V súčasnosti nie je evidovaný prenos Zika vírusu v Európe a importované (zavlečené) prípady sú zriedkavé. Nemecko hlásilo jeden importovaný prípad u cestovateľa, ktorý cestoval 6. decembra 2015 na Haiti. Riziko prenosu Zika vírusu je v súčasnej dobe v krajinách EÚ veľmi nízke, pretože klimatické podmienky nie sú vhodné pre rozšírenie prenášačov. V dôsledku toho je riziko infekcie Zika vírusom v zimnom období extrémne nízke. Vektor prenosu komár rodu Aedes albopictus sa však vyskytuje v mnohých častiach EÚ, najmä v okolí Stredomoria. Riziko zavlečenia a šírenia infekcie Zika vírusom zahŕňa Madeiru, pretože tu prebieha intenzívny obchod s Brazíliou.


Ďalšie informácie sú dostupné na: