Vitamín B 17 – účinná zložka v prevencii rakoviny

V 60 rokoch 20 storočia vznikla zaujímavá teória uznávaného biochemika doktora E.T. Krebsa, v ktorej predpokladá, že hlavnou príčinou vzniku rakoviny je nedostatok určitej potrebnej látky v potravinách. Tou látkou je vitamín B17.

vitamin_b17 Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Kde sa nachádza vitamín B 17 a čo spôsobuje?

Vitamín B17 je užitočná látka vyskytujúca sa nielen v mnohých rastlinách - ako sú  strukoviny ale aj v plodoch a ich jadrách - ako sú mandle, čerešne, broskyne, marhule, slivky. Vitamín B17 sa taktiež  nachádza v kukurici, ľanových semienkach, prose a tiež v živočíšnych produktoch a v ľudskom tráviacom systéme. Žiaľ tento vitamín je súčasťouaj ďalších potravín, ktoré sa už v dnešnej dobe nenachádzajú v jedálnom lístku.  

Logicky v súčasnosti pri náraste nádorových ochorení v populácii, rastie záujem o vitamín B17 kvôli často publikovanému ničivému účinku vitamínu B17 práve na niektoré rakovinové bunky. Pričom podávanie vitamínu B17 neškodí zdravým bunkám, vďaka obsahu ich ochranných enzýmov. Túto látku „vitamín B 17“ poznáme tiež pod názvom laetrile alebo amygdalin.

2. Je vitamín B17 skutočným zázrakom pri liečbe rakoviny?

Dnes existuje rad komerčných preparátov obsahujúcich vitamín B17 v zmesi s ďalšími prírodnými protirakovinovými výťažkami z húb a rastlín (napr. B17 apricarc). Navyše na trhu existujú dnes už desiatky iných komerčných preparátov rôznych protirakovinových látok a koncentrátov vo forme potravinových doplnkov. Je ťažké sa zorientovať, ktoré prípravky sú individuálne najvhodnejšie. Hoci ich preventívne alebo proti nádorové účinky sú experimentálne známe, ale nedokážu samostatne vyliečiť už rozvinutú rakovinu. Pôsobia predovšetkým v prevencii rakoviny a u chorých a liečených ľudí môžu významným spôsobom ako doplnková terapia pozitívne ovplyvniť úspešnosť liečby cytostatikami a žiarením a prispieť tak k prežívaniu onkologických pacientov. Lekári môžu aplikovať a odporúčať len oficiálne zavedené prípravky a terapiu. K použitiu niektorých látok sa ani lekári niekedy nemôžu odborne vyjadriť, pokiaľ sa nešpecializujú na túto oblasť farmakoterapie.

Mnohé preparáty, ako aj vitamín B17 majú skôr ochranný význam pre zdravé bunky a chránia ich pred negatívnymi sekundárnymi následkami a genotoxickými účinkami cytostatickej a radiačnej terapie, pričom vôbec neznižujú jej účinnosť. Tieto látky môžu významne pozitívne modifikovať liečbu a prežitie onkologických pacientov. Keďže sú to väčšinou látky obsiahnuté aj v prirodzených potravinách je dôležité aj pre zdravých ľudí, konzumovať ich po celý život v rámci prevencie v dodržiavaní zdravej životosprávy.

Vhodné sú najmä pre ľudí, ktorí  majú zažívacie problémy pri prijímaní najmä nespracovaného ovocia , zeleniny, mlieka, mäsa a vnútorností. Zdravá strava má obsahovať aj vajcia, obilniny, strukoviny, byliny, huby, kvasné produkty atď., samozrejme v primeranom množstve. Chorí a operovaní pacienti v rámci svojich možností a obmedzení dosiahnu vyšší ochranný účinok týchto látok, ak siahnu aj po komerčných preparátoch, avšak vždy súčasne s prirodzenými potravinami, (pokiaľ to zdravotný stav dovolí).

3. Ako postupovať s používaním vitamínu B17?

Kľudne použite pri prevencii rakoviny jednu dávku alebo aj viac dávok apricarcu a neskôr môžete siahnuť aj po iných doplnkoch liečby (celladam-vitacell, flavín 7, indonal, chlorela, šitake, biobran atď.) B17 nie je jediný a zázračný liek, ale ide o významnú podporu najmä prevencie a tiež chirurgickej, cytostatickej a radiačnej liečby.

4. Čo je pre prevenciu rakoviny dôležité okrem používania vitamínu B 17?   

Zázračný ochranný a liečivý účinok má skôr každodenná a celoživotná pozitívna životospráva. Uvedomte si, že v prirodzenej strave je obsiahnutý nielen vitamín B17, ale aj množstvo ďalších látok s podobnými účinkami o ktorých už dnes vieme a ďalšie o ktorých ešte dnes nevieme a ktoré podporujú vzájomne svoj ochranný a liečivý účinok.

Problémom je ak by vznikli stravovacie obmedzenia kvôli operácii a pod. Vtedy sú výrazne výhodné lekárenské preparáty a vitamíny.

Pohybom na vzduchu, otužovaním a cvičením posilňujete a harmonizujete celý organizmus, metabolizáciu látok, zvyšujete adaptačné a imunitné mechanizmy, stimulujete erytropoézu, aktivizujete celý srdcocievny a lymfatický systém atď. Vhodná životospráva sa môže bežne odporúčať takto: denne pohyb a prechádzky na vzduchu, kvalitné a ľahké jedlo, veľa spánku a regenerácie, psychohygiena, pozitívne myslenie, výrazne pomáha u veriacich ľudí aj viera. 

Pre zdravé stravovacie návyky je podstatná úprava stravy v zmysle zníženia prijímania tukov a olejov, zvlášť prepražených, spracovaných a obmedzovanie  prijímania konzervovaných potravín a konzervačných látok vôbec. Kontraindikáciou k zdravému životnému štýlu je poberanie zbytočných liekov, nadváha, alkoholizmus, fajčenie, prejedanie sa, prepracovanie a stres. Správna životospráva poskytne organizmu nielen prevenciu proti chorobe, ale aj silu na boj s chorobou a zvýši šancu na prežitie. Ak k tomu pridáte aj vitamín B17 a ďalšie pomocné prírodné látky, neurobíte chybu.

5. Ako B 17 prispeje k liečbe rakoviny?

Chemoterapia, po prípadnej operácii a tiež ožarovanie patria k základným odborne prevereným účinným liečbam rakoviny. Klasická liečba však zároveň čiastočne poškodzuje aj niektoré zdravé bunky, tkanivá a krvné elementy a preto je potrebné hore uvedený komplex pravidiel životosprávy aplikovať čím skôr. Pri chemoterapii je veľmi vhodné vitaminizovať organizmus, používať nielen vitamín B17, ale aj celú škálu podporných preparátov. Samozrejmosťou je možný pobyt na čerstvom vzduchu, primerané fyzické aktivity, vhodná nezaťažujúca strava a psychická pohoda.