Vložka, tampón alebo menštruačný pohárik, radí gynekologička

Ženy počas „svojich dní„ využívajú široký sortiment prostriedkov dámskej intímnej hygieny. Sú rôznej veľkosti, tvaru, farby a najmä savosti. Ktoré sú najčastejšie používané?

Menštruačné pomôcky Zdroj foto: Shutterstock.com

Štandardne sa využívajú hygienické vložky a tampóny. Novým trendom sú momentálne menštruačné poháriky. Názor gynekológov v ich použití sa prevažne zhoduje v tom, že zo zdravotného hľadiska sú rovnocenné. Jedni sa prikláňajú k tvrdeniu, že voľba závisí od ženy, iní doporučujú tieto pomôcky striedať. Vhodné je zvážiť použitie od intenzity krvácania a situácie.


Prečítajte si aj:

Ako funguje menštruačný kalíšok?

Vložky

Vložky sú považované za vonkajšiu ochranu, pretože absorbujú menštruačnú tekutinu zvonka. Ich úprava pri dostatočnej výmene zabraňuje pretekaniu krvi a ich pohybu v nohavičkách. Materiály, z ktorých sú vyrábané sú vzdušné a pri ich pravidelnej výmene by nemalo prichádzať k nepríjemným pocitom vlhkosti a zápachu. Práve povrchová vrstva prichádza do bezprostredného kontaktu s našimi intímnymi miestami a preto je lepšie, ak je z prírodného jemného materiálu.

Na prvé dni silnej menštruácie je potrebné vybrať vložky určené na tento typ krvácania, prípadne vložky prispôsobené predĺžením a zosilnením absorpčného jadra na noc a na posledné slabšie dni postačia aj tenké vložky, intimky.

Tvary vložiek sa prispôsobujú typu nohavičiek nositeľky. Parfumované vložky môžu byť dráždivé. Obzvlášť, ak ženy opakovane trápia kvasinky či mykózy. Oveľa vhodnejšie sú vložky neparfémované, ktoré síce nebudú umelo prerážať možný zápach, no nenarušujú prirodzenú flóru citlivých ženských partií. Použitie vložiek je nepohodlné pri športe, pretože lepiace pásiky sa uvoľňujú a nedržia vložku na svojom mieste. V takýchto prípadoch je vhodné používanie tampónov.

Tampóny

Tampóny sa zavádzajú dovnútra pošvy odkiaľ absorbujú menštruačnú krv. Existujú tampóny rôznej veľkosti, s rôznou absorpčnou schopnosťou, s aplikátorom, aj bez neho. Šírka sortimentu tampónov približne rovnako veľká ako pri vložkách. Tampón je ideálne používať počas letných dní. Nie je viditeľný v tenkom oblečení a je ideálny pri pobyte pri a vo vode. Elastická pošva sa prispôsobí každej veľkosti tampónu a svaly pánvového dna ho spoľahlivo udržia.

Pri tampónoch je v porovnaní s vložkami náročnejšia ich aplikácia. Najčastejšou chybou pri zavádzaní býva to, že ženy si ho nezasunú dostatočne hlboko, čo spôsobuje, že tampón napokon tlačí. Aj zavádzanie tampónov vyžaduje cvik. Tampóny by mal byť zavedený do strednej časti pošvy. Ženy, ktoré trápia časté výtoky, mykózy a zápaly by sa mali používaniu tampónov radšej vyhýbať.

Vložky a tampóny Zdroj foto: Shutterstock.com

Je možné používať tampóny u mladých dievčat ?

Áno. Ale neodporúča sa používať ich po celú dobu menštruácie. Väčšina dievčat si volí vložky, ktorých použitie je jednoduchšie a tiež znižujú možný výskyt infekcie. Menštruačná krv vyteká cez prirodzený otvor v panenskej blane, ktorý je elastický a pružný a odporu tampónu sa prispôsobí. Vhodné sú tampóny s priemerom do 1,5 cm a so zaoblenou špičkou.

Menštruačné poháriky

Menštruačný pohárik je moderná pomôcka pre ženy v čase ich menštruácie. Je to jemná silikónová nádobka, ktorá sa zloží a zavedie do pošvy. Tu sa roztvorí a zachytáva menštruačnú krv. Po naplnení sa jednoducho vyberie a menštruačná krv vyleje. Pohárik sa potom opláchne a znovu zavedie. Takto sa jeden kalíšok používa celý cyklus a opakovane. Po skončení cyklu sa pohárik sterilizuje vyvarením a uschová k ďalšiemu použitiu budúci mesiac.

Kým tampón a vložka krv absorbujú, kalíšok ju zbiera. To znamená, že kalíšok nespôsobuje podráždenie ani vysúšanie sliznice a tiež pozbiera viac krvi (trikrát toľko čo tampón). Pretože sa používa opakovane, postačuje mať len jeden a tak šetrí peniaze a pomáha životnému prostrediu. Je vyrobený zo lekárskeho silikónu, ktorý sa používa v zdravotníctve viac ako 50 rokov. Nevyskytuje sa na neho alergická reakcia. Je pružný, jemný a odolný. Zachováva prirodzené pH pošvy.

Výhody:

  • chráni pred infekciami
  • je pružný,jemný a odolný
  • zachováva prirodzené pH pošvy
  • vhodný pri kúpaní a športe (odďeľuje vonkajšie prostredie od vnútra)
  • vydrží 10 rokov (ekonomické riešenie)
  • nevytvára žiadny odpad (ekologický dopad)

Menštruačný kalíšok Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si aj:

Návod pre ženy: ako funguje menštruačný kalíšok?

menzes

Ako zistim kedy treba menstruacny kalisok vymenit? Pri vlozke to vidim, pri tampone zcasti vidim aj citim ale pri kalisku? A nevylieva sa to z neho ten obsah ked lezim alebo sa hybem?

už X rokov

Keď je plný, vyteká. Vidno to napr. pri utieraní sa po močení, že je na papieri krv. Ak si budeš meniť každých 3 - 5 hodín pri silnejšej menštruácii, malo by to byť ok. Pri slabej sa dá fungovať max. 12 hodín bez naplnenia, ale netreba to preháňať. Zo začiatku odporúčam nosiť aj intímku pre istotu, kým si človek zvykne na kalíšok.