Minerály v ľudskom organizme

Pri výbere minerálnej vody je dôležité preštudovať si tabuľku obsahu jednotlivých minerálov na etikete. V nasledujúcom zozname vám preto predstavíme najdôležitejšie minerály a ich účinky na ľudský organizmus.

Vápnik (Ca)

Je najviac zastúpeným minerálom v tele. Organizmus dospelého človeka obsahuje viac než 1 kg vápniku. Je nevyhnutný nielen ako stavebný materiál kostí a zubov, ale tiež spolupracuje na regulácii akcie srdca, pri zrážaní krvi, podieľa sa na udržovaní svalového tonusu a na nervovom prenose. Zdravý človek by mal uprednostňovať vodu, ktorá obsahuje v jednom litri 40 – 70 mg vápnika. Najviac ho potrebujú nastávajúce mamičky, kojace matky a mládež.

Nedostatok vápenatých solí v organizme sa prejavuje u detí krivicou, u dospelých mäknutím kostí a u starších ľudí rednutím kostí. Ďalšími dôsledkami nedostatku vápnika sú poruchy nervových vzruchov, zrážanlivosti krvi a srdcové poruchy.

Pri nadbytku vápnika sa dostavuje svalová kontraktivita, znížená nervová nervová dráždivosť a srdcová arytmia.


Koľko vápnika potrebuje vaše telo a odkiaľ ho môžete získať?

Horčík (Mg)

Je jedným z najdôležitejších minerálov a v tele sa nachádza najmä v kostiach viazaný spolu s vápnikom. Je nevyhnutný pre správnu činnosť nervovej sústavy a srdcového svalu, ovplyvňuje metabolizmus cukrov, tukov i bielkovín. Predpokladá sa, že pomáha v prevencii kardiovaskulárnych ochorení tým, že predchádza zrážaniu krvi v tepnách a spôsobuje rozširovanie ciev. Pre zdravého človeka stačí 20 mg v jednom litri vody.

Nedostatok horčíka ovplyvňuje funkčnosť obličiek, štítnej žľazy, prištítnej žľazy a nervového systému. Prejavuje sa podráždenosťou, neurózami, migrénami, kŕčami v nohách, rýchlou únavou, vypadávaním vlasov, lámavosťou nechtov a kazivosťou zubov.

Nadbytok horčíka vzniká najmä pri zlyhaní obličiek, je však menej pravdepodobný ako ich nedostatok v organizme. Nadmerný obsah horečnatých katiónov v niektorých minerálnych vodách býva príčinou ich laxačných účinkov.

Sodík (Na)

Jeho hlavnou funkciou je regulovanie distribúcie telesných tekutín a acidobázickej rovnováhy (pH). Optimálna voda by však nemala obsahovať viac než 200 mg sodíka v 1 litri. Vody s vyšším obsahom sodíka sú vhodné iba pri stavoch spojených so zvýšenými stratami tekutín i minerálov – zvýšeným potením (pri namáhavej fyzickej práci, pri športovaní a pobyte v saune), ale i pri hnačkových ochoreniach.

Nedostatok sodíkasa prejavuje smädom, pocitom únavy, neschopnosťou jasne myslieť, bolesťami hlavy, niekedy depresiami. Príznakom nedostatku sodíka sú tiež kŕče v lýtkach a prstoch nôh.

Nadmerný príjem sodíka môže viesť k hromadeniu tekutín v tele, opuchom, u náchylných jedincov k zvýšeniu krvného tlaku. Preto by jeho príjem mali redukovať najmä ľudia trpiaci na ochorenia kardiovaskulárneho systému a obličiek, a do celkovej dennej spotreby by mali zaratúvať aj soli, ktoré vypijú v minerálnych vodách.

Draslík (K)

Hrá dôležitú úlohu pri regulácii osmotického tlaku vo vnútrobunkovej tekutine, uplatňuje sa pri svalovej kontrakcii, pri prenose nervového vzruchu a udržovaní normálnej nervovej dráždivosti.

Nedostatok draslíka sa prejavuje svalovou ochabnutosťou, poruchami v krvnom obehu, tráviacej sústave, poruchami činnosti srdca (arytmia) a nervového systému. Dlhodobý nedostatok draslíka môže negatívne ovplyvniť činnosť obličiek.

Nadbytok draslíka sa prejavuje zmätenosťou, slabosťou, strnulosťou, ochabnutím dýchacích svalov, útlmom centrálnej nervovej činnosti.

Fosfor (P)

Spolu s vápnikom je hlavnou zložkou kostí a zubov, okrem toho sa nachádza prakticky všade v tele, v krvinkách a iných bunkách. Fosfor ovplyvňuje činnosť mozgu a nervstva**, kostrového a priečne pruhovaného svalstva i metabolizmus všetkých hlavných živín. Výrazne sa podieľa na premene energie v tele. Bežnou stravou je potreba fosforu dobre krytá.

Nedostatok fosforu, ktorý je zriedkavý, spôsobuje úzkostné stavy, bolesti kostí, únavu, nepravidelný dych, podráždenosť, otupenosť, precitlivelosť kože, triašky, slabosť, ochabnutosť svalov a zmeny telesnej hmotnosti. Chronický nedostatok môže spôsobiť deformácie kostí (krivicu).

Zvýšený príjem fosforu vyvoláva znížený príjem vápnika. Pri dennom príjme viac ako 1500 mg fosforu sa vyskytujú poruchy metabolizmu vápnika.

V pramenitých a minerálnych vodách sa vyskytujú aj stopové prvky ako napríklad železo (Fe), zinok (Zn), jód (I) a ďalšie, avšak tie získava naše telo v dostatočnom množstve v bežnej potrave, ktorú denne prijímame.


Prečítajte si aj: koľko vápnika potrebuje vaše telo a odkiaľ ho môžete získať?


Kassandra

Pokiaľ zháňate nejaké doplnenie vápnika , tak sama by som odporučila Proenzi Lady CalciCube . Už si ho kupujem asi posledných 6 mesiacov a pozorujem aspoň trochu nejaké zmeny . Prestali ma brnět nohy a mám viac energie , tak to asi funguje .

lili666

Ahojte ,

tiež som dlhšie hladala akú mineralku vybrať, vzhľadom na pomerove zastúpenie minerálov.
Najpriaznivejšie mi vyšla Gemerka, hlavne kvôli vhodnemu pomeru zastupenia Ca:Mg (3:1). Magnézium zmierňuje bolesti hlavy, stavy
podráždenia, úzkosti a napätia. Jeho efektívne vstrebávanie zabezpečuje práve vápnik. Vápnik je nevyhnutný pre vývoj a spevnenie kostí. Kedže najprirodzenejším a najefektívnejším spôsobom prijímania týchto minerálov je ich prijímanie z vody. Práve minerálna voda Gemerka poskytuje zastúpenie týchto životne dôležitých minerálov v optimálnom pomere.

RNG

Kedze soduka potrebujeme denne vyse 2000 mg, draslika 2500 az 4000 mg, vapnika 1500 mg, horcika 800 mg a podobne, vzhladom k tomu mineralne vody toho vela neposkytnu, naopriek vsetkej reklame. Voda nie je zavazny zdroj mineralov a mocom odchadza ovela viac, nez dostanez vo forme roznych mineralnych vod. Naviac anorganicka forma mineralov vo vode je pre telo nevhodna a ludia co ich piju, najma silne mineralizovane maju velmi casto oblickove kamene. mam to aj osobne odpozorovane na ludoch napr co piju v Lucenci "zdravu artezsku vodu", kde si kazdy moze vsimnut usadeniny na kohutikoch, kde logicky tie usadeniny sa usadzuju aj v tele ludi, co to piju. A to mam potrvrdene aj na tych ludoch, kde ladvinove kamene su skor pravidlo, ako vynimka.