Vaginálna mykóza (vaginálna pleseň)

Vedeli ste, že až 74% žien minimálne raz za život postihne nepríjemná vaginálna mykóza? A že napriek tomuto vysokému číslu medzi ženami koluje mnoho mýtov a poloprávd o tomto ochorení a jeho liečbe?

Neznalí problematiky si môžu myslieť, že vaginálna mykóza je ochorenie „špinavých rúk“ a je priamo spätá nedostatočnou hygienou. O tomto ochorení, prevenci a možnej liečbe sme sa rozprávali s gynekologičkou, MUDr. Petrou Oťapkovou:

Vedeli ste, že v ženskej pošve je bežné kyslejšie prostredie – pH 4,5 (pH kože je cca 5), ktoré má ženu chrániť pred rozvojom infekcie spôsobenej kvasinkou Candida albicans a nesprávnou intímnou hygienou s prípravkami s vyšším pH túto ochrannú bariéru narušujeme? Väčšina bežných prípravkov starostlivosti o pokožku má menej kyslé až zásadité pH (6 a viac). V prípade, že ich žena používa pri svojej intímnej hygiene, narušuje tým prirodzenú ochrannú bariéru tela a umožňuje vznik kvasinkovej infekcie. Preto se ženám odporúča využívať pre intímnu hygienu špeciálne prípravky s nižším pH, alebo sa v intímnych partiách umývať čistou vodou.

Vedeli ste, že kvasinka Candida albicans, ktorá zapríčiňuje vaginálnu mykózu potrebuje ku svojmu životu a rastu jednoduché cukry, ktoré získava z nášho organizmu? Nesprávny a nezdravý životný štýl je spúšťačom mnohých ochorení. Veľké množstvo cukrov v potrave vedie nielen ku vzniku obezity a kardiovaskulárnych ochorení, ale zároveň umožňuje lepšiu výživu rôznym nežiaducim organizmom v našom tele. Percento žien, ktoré trpia vaginálnou mykózou výrazne narastá s obezitou či dekompenzovaným diabetom. Preto sú pohyb a vyvážená strava tou najlepšou celkovou zdravotnou prevenciou.

Vedeli ste, že tesné nohavičky z umelých materiálov zabraňujú prirodzenému dýchaniu pokožky a vedú k nadmernému poteniu, čím narušujú pH pošvy? To všetko spolu opäť môže podporiť vznik kvasinkovej infekcie. Preto odborníci odporúčajú dať prednosť pohodlnej bavlnenej bielizini, a to najmä pri športe a dlhodobom nosení.

Vedeli ste, že neliečená vaginálna mykóza nie je iba problémom ženy, ale môže postihnúť aj jej sexuálneho partnera? Aj keď muži mykózou primárne netrpia, alebo iba minimálne, pri pohlavnom styku sa môže ochorenie preniesť i na partnera. Muž by mal pri ochorení sexuálnej partnerky tiež navštíviť špecialistu, dermatovenerológa alebo sa v lekárni poradiť o možnej dostupnej liečbe kvasinkovej infekcie. Od 1.7.2009 je novinkou voľnopredajné systémové antimykotikum, ktoré na mykotické organizmy pôsobí komplexne a kvasinkovú infekciu systematicky ničí.

Vedeli ste, že zdrojom infekcie môže byť aj hrubé črevo? V ňom sa kvasinka Candida albicans nachádza prirodzene spolu s ostatnými mikroorganizmami. Sama o sebe nevyvoláva systémové ochorenie, ale v prípade menej obvyklých sexuálnych praktík hrozí žene prenesenie infekcie do pošvy. Preto je vhodné tejto komplikácii predchádzať, napríklad použitím ochranných pomôcok - kondómov, ktoré je vhodné meniť.

Vedeli ste, že mnoho žien v rámci prvej pomoci využíva rôzne „babské“ rady a odporúčania? Napríklad že na svrbenie a pálenie, ktoré sú nepríjemným sprievodným javom vaginálnej mykózy, zaberá biely jogurt? Pravdou je, že jogurt na krátku dobu schladí a skľudní pokožku a Lactobacillus v ňom obsiahnutý upravuje kyslé prostredie pošvy, sám o sebe však ochorenie nelieči a okrem toho je jeho použitie nepraktické a nevhodné. Adekvátnym riešením sú rôzne v lekárni dostupné roztoky a výplachy pošvy alebo napríklad aj perorálna liečba, ktorá je teraz voľnopredajná v lekárňach po celom Slovensku.

jajjaa

Jasne, ze moze dostat vaginalne mykozy aj zena, ktora este nemala pohlavny styk. Ja som ich mala opakovane v case, ked som este nezila sexualne. Velmi mi to zneprijemnovalo zivot. Nevedela som ako sa ich zbavit, doktorka mi potom odporucila Wobenzym, ktory velmi pomohol.