Stravovanie počas tehotenstva

Zdravá, čerstvá a vyvážená strava by mala byť súčasťou života každého človeka, ktorý sa chce cítiť dobre, vyzerať dobre, mať veľa sily a energie. Ak patrí racionálne stravovanie medzi vaše priority, nebudete toho pravdepodobne musieť veľa meniť ani počas tehotenstva. Ak ste však na stravu doposiaľ veľmi nedbali, tehotenstvo je ten správny čas sa viac zamyslieť nad tým, čo dávate na svoj tanier.

Stravovanie v tehotenstve Zdroj foto: Shutterstock.com

Vo vašich rukách (a ústach) je totiž už nielen zdravie vás, ale aj zdravie vášho potomka. Navyše pomocou správnej stravy sa môžete vyhnúť, alebo aspoň minimalizovať mnohé nepríjemné prejavy, ktoré toto obdobie sprevádzajú ako problémy s trávením, nadúvanie, nevoľnosť, zápcha, návaly hladu, alebo doslova obžerstvo či rozličné chute, spôsobené výkyvom hladiny hormónov.

Môžem piť kávu? Mám jesť viac? Musím alkohol úplne vylúčiť, alebo si občas môžem dopriať pohár vína? Mám užívať výživové doplnky? Toto sú len základné otázky, ktoré väčšina budúcich mamičiek rieši v súvislosti so stravovaním počas tehotenstva.


Prečítajte si tiež:

Cvičenie v tehotenstve - áno alebo nie?

Ako sa teda stravovať?

Strava by mala byť pestrá a rôznorodá. To znamená, že by ste sa mali pokúsiť zabezpečiť si pravidelný, ideálne každodenný, prísun čo najširšieho spektra zástupcov jednotlivých skupín potravín. Snažiť sa, aby ste každý deň mali na tanieri zeleninu, ovocie, obilniny, strukoviny, orechy, huby, kvasené a fermentované produkty, mliečne výrobky, mäso a vajíčka (okrem tých prípadov, že máte na niečo alergiu alebo intoleranciu). Samozrejmosťou by mala byť kvalita potravín, ktorá je oveľa dôležitejšia ako zvyšovanie množstva potravy. Jesť za dvoch vôbec nie je potrebné, preto nepoužívajte tehotenstvo ako výhovorku. Množstvo stravy počas tehotenstva by sa nemalo zvýšiť o viac ako 200 kalórií za deň, v poslednom trimestri do 350 kalórií. Čo však v prípade, že naozaj pociťujete väčší hlad, prípadne ste hladná častejšie?

Dôležitá je pravidelnosť!

Počas tehotenstva je veľmi dôležité myslieť na pravidelný prísun potravy. Začať deň kvalitnými raňajkami je takmer nevyhnutné. Taktiež je žiadúce si pripraviť niekoľko malých pokrmov, ktoré v priebehu dňa zabránia veľkým výkyvom hladiny cukru v krvi. Keďže môžete častejšie pociťovať hlad, je najvhodnejším spôsobom stravovania dopriať si menšie porcie jedla v kratších intervaloch.

Na čo si dať pozor?

V období tehotenstva je potrebné venovať zvýšenú pozornosť kvalite potravín. Dbajte na to, aby všetko, čo zjete, bolo vždy čerstvé a ak vám niečo “nevonia“ a zdá sa byť pokazené, radšej to hoďte do koša. Je dôležité tiež dbať na hygienu pri príprave jedla viac ako inokedy. Najmä ak sa stravujete často vonku a nie doma, skúste si vyberať miesta, kde ste si istá tým, čo sa deje v kuchyni. Určite zabudnite na rozličné diéty a experimentovanie s novými spôsobmi stravovania, či pokusmi o chudnutie. Na to nie je snáď menej vhodná doba ako tehotenstvo. Vyhnite sa však nadmernej konzumácii cukrov, sladkostí a spracovaných potravín, ktoré sú okrem iného plné rozličných farbív, konzervantov a iných umelých, chemických látok. Taktiež sa neodporúča konzumácia surových rýb, mäsa či vajíčok. Pozor si treba dať aj na čerstvé mlieko a nepasterizované syry, ktoré môžu byť potenciálnym zdrojom baktérií.

Ako je to s pitím kávy?

Ak je budúca mamička nadšená kávičkárka, predstava, že nasledujúce obdobie si svoju obľúbenú šálku kávičky nesmie dopriať, môže byť pre ňu doslova frustrujúca. Často sa môžete stretnúť s názormi, že bude lepšie, ak si dáte iba slabšiu kávu s mliekom, alebo ju radšej nahradíte niečím iným. Ak vám však pitie kávy nespôsobuje žiadne problémy, pokojne v ňom môžete pokračovať. Neublížite tým sebe, ani svojmu dieťatku. Niektorým ženám sa môže stať, že im počas tehotenstva zrazu káva chutiť prestane. Vtedy treba počúvať svoje telo a dať si od kávičkovania pauzu.

Je potrebné užívať doplnky výživy?

V prípade, že je vaša strava plnohodnotná, pozostáva z kvalitných potravín a pravidelne si doprajete veľa zeleniny, ovocia, nezabúdate na zdravé tuky, konzumujete ryby aj mäso, nie je potrebné užívať žiadne špeciálne vitamíny či doplnky výživy. Ak však máte pocit, že vaša strava vám nedokáže zabezpečiť všetky potrebné živiny odporúčajú sa tieto doplnky:

  • kyselina listová (ako prevencia pred vývojovými chybami)

  • železo (v prípade deficitu)

  • omega 3


Prečítajte si aj tento článok:

Cvičenie v tehotenstve - áno alebo nie?

keksik333

nejako mega som svoje stravovanie nezmenila, ale zaradila som na ranajky sunar gravimilk, kvoli potrebnemu mnostvu jodu a zeleza

fezoj78

Ja si doma z manželkou robím probiotický a prebiotický živý jogurt s colostrom.Colostrum je nášmu telu známa látka.Obsahuje ho aj materské mlieko.Preto sa hovorí,že je dôležíté,aby žena pokiaľ môže dojčila čo najdlhšie.Najkvalitnejší kolostrum je však z prvého kravského nádoja.A tento jogurt takýto colostrum obsahuje.
Podporuje zvýšenie imunity
upravuje trávenie
chráni sliznicu žalúdka a čriev
zníženie hladinu cukru v krvi
Je bez konzervantou,sladidiel a ďalších chemických prisád.
Dávam do pozornosti:Ženám s malými deťmi
Teenagerom
Športovcom
Dospelým
seniorom
Pokiaľ Vás zaujal tento článok a máte otázky,napíšte mi na email:jogo78@centrum.sk
Firmu ktorá takéto jogurty vyrába tu z určitých dôvodov nespomeniem.Prajem pekný deň.

Jovanka

Ja som začala jedávať viac zeleninky a užívať captafer pre zlepšenie vstrebávania železa v tele z bežnej potravy bohatej na železo ako strukoviny, špenát a tak podobne a šlo to krásne a bez anémie