Cvičenie v tehotenstve - áno alebo nie?

Cvičiť či necvičiť? Túto otázku si určite položí každá aktívna žena potom, ako sa na tehotenskom teste objavia dva prúžky. Jednoznačná a univerzálna odpoveď na túto otázku však neexistuje. Všetko závisí od rôznych faktorov a je to veľmi individuálne.

Tehotenstvo a cvičenie Zdroj foto: Shutterstock.com

Najdôležitejší je, samozrejme, zdravotný stav, ale treba zvážiť aj iné faktory ako kondička, štádium tehotenstva, momentálny stav či druh cvičenia alebo pohybu, ktorý chce budúca mamička vykonávať.

Zdravotný stav a kondička

Zdravotný stav je veľmi individuálna záležitosť. Preto sa určite odporúčam konzultácia s lekárom ohľadom primeranosti fyzickej aktivity. To najmä v prípade, ak má žena nejaké ťažkosti.

Kondičkou sa myslí, či žena žila aktívne aj pred tehotenstvom. V prípade, že bola zvyknutá pravidelne cvičiť, nie je dôvod, prečo by s tým počas tehotenstva mala prestať. Výnimkou sú iba prípady, kedy to zdravotný stav nedovoľuje. Žena, ktorá je zdravotne v poriadku a cíti sa dobre, pokojne môže pokračovať v cvičení, ktorému sa doteraz venovala. Samozrejme s určitými obmedzeniami.

Ak je nastávajúca mamička zvyknutá na pravidelný pohyb, má z cvičenia radosť, no zrazu si ho zakáže, môže to mať nepriaznivý vplyv na jej psychiku, a tým pádom sa nebude cítiť dobre ani fyzicky. Pravidelný pohyb mnohým ľuďom pomáha psychicky sa vyrovnávať s rôznymi situáciami v živote, či zvládať stres. Takisto môže pomôcť aj prežiť pokojné tehotenstvo, zmierniť často sa vyskytujúce bolesti chrbta či tehotenskú nevoľnosť, udržať sa v kondícií a predísť nadmernému priberaniu.

Cvičenie pomôže prekonať únavu a celkovo prospieva zdraviu nielen budúcej mamičky, ale aj dieťaťa. Aj ženám, ktoré sa cvičeniu doteraz veľmi nevenovali, sa preto odporúča zaradiť pohyb medzi svoje aktivity. Všetko samozrejme s rozumom. Treba mať na pamäti, že toto nie je vhodný čas skúšať extrémne ťažké aktivity, alebo sa snažiť zvyšovať svoju kondíciu a dosahovať ciele, ktoré sme doteraz nedosiahli.


Prečítajte si aj tento článok:

Je bezpečné sa v tehotenstve opaľovať?

Aký druh pohybu zvoliť?

Ženám, ktoré neboli pred tehotenstvom zvyknuté na fyzickú aktivitu, sa odporúča začať chôdzou, po čase prejsť k rýchlej chôdzi, alebo vyskúšať cvičenia špeciálne určené pre tehotné. Skvelou voľbou je aj plávanie, prípadne cvičenie vo vode. Okrem špeciálnych cvičení určených pre tehotné ženy sú vhodné aj pomalšie cvičenia ako pilates alebo joga.

Vždy je však odporúčané upozorniť inštruktora na váš stav a riadiť sa svojím telom, ak vám hovorí, že určitý cvik alebo póza nie je pre vás vhodná. S rastúcim bruškom sa zväčšuje aj záťaž na chrbticu. Aby sme sa vyhli bolesti, treba venovať špeciálnu pozornosť spevňovaniu svalov chrbta. Takisto je vhodné zaradiť cviky na posilňovanie panvového dna, ktoré môžu pomôcť pri pôrode.

Na čo si dať pozor:

  • na prehriatie organizmu. Vysoká teplota škodí plodu, preto dbajte na to, aby ste počas cvičenia pravidelne pili.

  • na cvičenie vo veľmi vysokej intenzite. Vhodnejšie je mierne či ľahšie tempo, kedy nelapáte po dychu a srdce vám nebije o preteky. Takéto cvičenie si nechajte na neskôr, keď sa budete potrebovať po pôrode znova dostať do formy.

  • na presilenie. Nie každý deň sa budete cítiť rovnako, preto počúvajte svoje telo a v prípade, že ste príliš vyčerpaná, cvičenie radšej vynechajte. Necvičte do úplného vyčerpania a nesnažte sa posúvať svoje hranice.

  • na cvičenia, pri ktorých dochádza k veľkým otrasom. Cvičenia na trampolínach a cviky, ktorých súčasťou sú rôzne výskoky radšej vynechajte.

  • na prudké pohyby. Vyhýbajte sa rýchlym, prudkým pohybom so švihom. Polohy a smer meňte tiež radšej v miernom tempe.


Prečítajte si aj tento článok:

Je bezpečné sa v tehotenstve opaľovať?

Jovanka

určite áno :) a ak neviete baby ako na zdravé cvičenie s bruškom, tak sa mrknite na lekciu "Špecifiká pohybovej aktivity počas tehotenstva" cez chattyclass .sk my s kamoškou sme to skúsili a veľmi sa nám zapáčilo že sme sa mohli pýtať keď sme niečomu nerozumeli a dali sme sa tak do pohybu zdarvo a štýlovo

ahjajjaj

okrem samotného cvičenia som počula, že je veľmi užitočné v tehotenstve veľa čupieť a tým pripravovať svaly. Ženy v južných krajinách, kde majú tie iné záchody, na ktorých sa nesedí, ale čupí rodia rýchlejšie.