Maliny sú plné vlákniny, čaj z nich pomáha pri menštruačných a tráviacich ťažkostiach

Drobné a mimoriadne chutné maliny mnohí odborníci na zdravú výživu zaraďujú k najzdravším druhom ovocia na svete. Bojujú za naše zdravie a ľudia pritom ani nevedia, ako. Využívajme tento dar prírody správne a vezmime si z neho všetko, čo ponúka.

malinova_zmrzlina Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo všetko ukrývajú?

Maliny si svoje miesto medzi najzdravšími potravinami na svete zaslúžia už len pre vysoký obsah vlákniny. Popri 64 kalóriách v jednej šálke poskytujú osem gramov vlákniny a vďaka tomu patria medzi potraviny s najvyšším obsahom vlákniny na tejto planéte.

Ukrývajú v sebe však aj vápnik, horčík, fosfor, draslík, vitamín C a pre kosti dôležitý vitamín K. Pri konzervovaných malinách, napríklad v sirupe, sa tieto pozitívne vlastnosti značne znižujú.

TIP Redakcie:
Upečte si bublaninu z malín podľa tohto receptu: Jogurtová bublanina.

Ničia rakovinové bunky

Maliny sú spolu s čerešňami jedným z najlepších zdrojov kyseliny elagovej na svete. Podľa výsledkov viacerých štúdií potláčala v laboratórnych podmienkach rast nádorov v dôsledku pôsobenia niektorých karcinogénov. Ide o veľmi sľubnú prírodnú látku, ktorá usmrcuje rakovinové bunky bez akýchkoľvek zmien na zdravých bunkách

Maliny liečia

Malinová šťava a čaje významne prečisťujú a detoxikujú tráviaci systém a zmierňujú niektoré detské choroby a zápaly močového mechúra.

Prospešné sú aj pri:

  • horúčke
  • hnačke a zápche
  • poruchách trávenia
  • reumatizme

Čaj z malinových listov - pomáha pri menštruácii, môže zľahčiť pôrod, zlepší trávenie

malinovy_caj2 Zdroj foto: Shutterstock.com

Čaj z malinových listov sa už celé stáročia užíva ako všeobecné tonikum ženských pohlavných orgánov. Ak sa užíva niekoľko dní pred menštruáciou, môže zmierniť menštruačné bolesti. Predpokladá sa, že posilňuje a tonizuje svalstvo maternice a podporuje popôrodné sťahy.

Ak sa pravidelne užíva v poslednom trimestri tehotenstva, môže znížiť riziko závažného krvácania počas pôrodu, skrátiť čas pôrodných bolestí a celkovo pôrod zľahčiť. Neodporúča sa však užívať v prvých mesiacoch tehotenstva.

Čaj z malinových listov je tiež vhodný na liečbu miernych porúch trávenia, vrátane dyspepsie, hnačky či zápchy a je ideálny pre batoľatá a deti. Možno ho tiež používať na vyplachovanie úst.


Pozrite si, ako si vyrobiť obľúbenú letnú pochúťku doma. A tú najzdravšiu variantu!

Pripravte si najzdravšiu zmrzlinu na svete! A len za pár sekúnd!

Zdroje:

  • publikácia Jedlo ako jed, jedlo ako liek (Reader’s Digest Výber)
  • publikácia 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)