Zdravé maslo - ghee

Maslo je jedným z najobľúbenejších druhov potravín, ktoré ľudia často používajú a nedajú naňho dopustiť. Existuje však zdravšia alternatíva s názvom ghee (ghí). Môžu ju jesť aj tí, ktorí trpia potravinovými intoleranciami, keďže neobsahuje laktózu.

Maslo ghee Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to maslo ghee?

Ghee (ghí) je druh „čistého“ masla, ktoré je zložené takmer len z nasýtených tukov (bez zvyškov mlieka) a je bohatým zdrojom vitamínu E, A, D a minerálnych látok ako sú sodík, draslík, fosfor a horčík. Hoci sa niektorí ľudia vyhýbajú akejkoľvek forme tuku, naše telo potrebuje zdravý tuk v podobe omega-3 mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú aj v masle ghee. Okrem toho sú v ňom obsiahnuté aj kyselina linolová a kyselina maslová, ktoré majú taktiež pozitívny dopad na naše zdravie.

Toto zdravé maslo má pôvod v Indií, ale je veľmi známe a používané aj v iných krajinách – predovšetkým v Ázií a aj v niektorých častiach Afriky.


Prečítajte si aj:

Vedeli ste, že vaše srdce miluje arašidové maslo?

Benefity masla ghee

1. Dodáva energiu

Maslo ghee obsahuje širokú škálu zdravých tukov (mastných kyselín), ktoré sú veľmi užitočné pre naše telo a spracovávajú sa do formy energie. Na rozdiel od nezdravých tukov neprechádzajú do tukového tkaniva, takže ani neprispievajú k nárastu telesnej hmotnosti. Toto maslo je preto vhodné pre športovcov alebo iné fyzicky aktívne osoby, ktoré potrebujú dostatočný príjem energie.

2. Posilňuje imunitný systém

Kyselina maslová, nachádzajúca sa v masle ghee, podporuje stimuláciu tzv. T-buniek (T-lymfocyty) – bielych krviniek, ktoré sú súčasťou imunitného systému. Vďaka tomu tak konzumácia masla ghee môže napomáhať aj posilňovaniu imunity. Kyselina maslová tiež podporuje absorpciu minerálnych zložiek a priaznivo ovplyvňuje metabolizmus lipidov a glukózy v pečeni.

3. Podporuje zdravie srdca

Omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté v masle ghee pomáhajú znižovať hladinu nezdravého cholesterolu a poskytujú energetickú rovnováhu. Vďaka tomu pomáhajú zabezpečovať zdravé fungovanie srdca.

4. Znižuje zápaly

Maslo ghee obsahuje kyselinu maslovú, u ktorej bolo preukázané, že má pozitívny vplyv na zdravotný stav. Jeden nedávno vykonaný výskum ukázal, že dokáže znižovať zápaly v niektorých častiach tela – najmä v gastrointestinálnom trakte (ústa, hltan, pažerák a žalúdok).

5. Zlepšuje zdravie očí

Maslo ghee obsahuje aj ­vitamín A, ktorý je dôležitý pre ochranu zdravia a pre správnu funkciu očí. Dostatočný príjem vitamínu A pomáha predchádzať rôznym ochoreniam a zdravotným problémom súvisiacich so zrakom.


Prečítajte si aj:

Vedeli ste, že vaše srdce miluje arašidové maslo?