Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Vitamín A

Vitamín A je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu, dôležitého pre zrak. Dôležitým zdrojom tohto vitamínu je pečienka, mlieko a vaječný žĺtok. Nedostatok môže viesť k degenerácii očných tkanív a retardácii rastu.

Definícia

Všeobecný názov pre látky s aktivitou vitamínu A, rozpustné v tuku, napríklad retinol a jeho deriváty. Charakteristická je vysoká citlivosť na svetlo, teplo, kyslík.

Vitamín A môže byť chránený vitamínom E.

Biochemické funkcie

Vitamín A je schopný dlhodobého skladovania v pečeni, pľúcach a ľadvinách. Spolupôsobí na rast, vývoj a dozrievanie epitelových tkanív, reprodukciu (vznik spermií, vývoj placenty a plodu) a produkciu testosterónu. Špeciálnou funkciou v oblasti zraku je tvorba rodopsínu, spoločne s opsínom, z 11-cis-retinalu alebo all-trans-retinalu. Chráni proti poškodeniu slizničnej výstelky, napríklad tráviaceho traktu, dýchacích orgánov a slinných žliaz. Tento vitamín je potrebný pre rast a obnovu bunečnej membrány. Pomáha pri neutralizácii toxických látok.


Prečítajte si tiež:

Vitamín E je dôležitý pre rast, vývin i nervy


Výskyt v potravinách

  1. Ako retinol v potravinách živočíšneho pôvodu (napríklad olej z rybej pečene, pečienka, mlieko a mliečne výrobky).

  2. Ako 3,4-dihydroretinol (vitamín A2) v morských rybách (napríklad žralok, platýz, makrela).

  3. Ako provitamín (karotenoídy) v zelenine a ovocí (napríklad mrkva, brokolica, melón, šalát, špenát, marhuľa), v črevách sa mení na vitamín A len v množstve potrebnom pre telo.

Potreba

Odporúčané denné množstvo (RDA) je podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami 800 mcg.

Bezpečnosť

Tehotným ženám sa neodporúča užívať viac než 2,4 mg retinolu denne (8000 I.U.), aby nedochádzalo k malformáciám plodu.

Rizikové skupiny:

  • novorodenci

  • mladé ženy

  • tehotné a dojčiace ženy

  • muži starší než 65 rokov

  • pri dlhodobo slabej výžive, poruchách trávenia alebo vstrebávaní (napríklad regionálna enteritída, Crohnova choroba, sprue), výhradne parenterálnej výžive, chorobách slinivky brušnej, alkoholizme, užívaní niektorých liekov (napríklad antibiotiká, cholestyramín, glukokortikoidy, diuretiká (zvyšujú stratu zinku cez ľadviny), infekčných ochoreniach

  • nedostatok zinku, ktorý je nutný pre metabolizmus vitamínu A (prostredníctvom enzýmu alkohol-dehydrogenázy je zinok priamo zapojený do zrakového procesu; potrebný tiež pre uvolňovanie vitamínu A z pečene)

Poznámka

Nedostatok vitamínu A je najrozšírenejším vitamínovým deficitom v celosvetovom merítku. V rozvojových krajinách patrí nedostatok vitamínu A k najčastejším deficitom, postihujúcim obzvlášť deti, ktorých skladovacia kapacita pečene je príliš malá.

Podľa odhadu Svetovej zdravotníckej organizácie je 250 miliónov detí v predškolskom veku na svete ohrozených vyššou úmrtnosťou alebo slepotou z dôvodu nedostatku vitamínu A.

Príznaky nedostatku

Podľa WHO je deficit vitamínu A definovaný poklesom hladiny vitamínu A pod 100 mg/l plazmy.

  • narušenie adaptácie na šero, poruchy rastu a dozrievanie epitelových tkanív, kože a žliaz

  • poruchy slizníc

  • poruchy vzniku spermií a rozmnožovania

  • narušený rast kostí

  • anémia (chudokrvnosť)

  • malformácia plodu, napríklad poruchy sluchového ústrojenstva, zažívacieho a močopohlavného systému

Príznaky hypervitaminózy

V prípade dlhodobého príjmu nad 30 mg/deň môže dôjsť ku chronickému výskytu nevoľnosti, zvracaniu, bolestiam hlavy, sčervenaniu kože, vysychaniu kože a slizníc, strate vlasov, podráždenosti a spontánnym kostným zlomeninám.

Môžu sa prejaviť teratogénne účinky, malformácia, napríklad anomália srdca a ciev, týmu, centrálneho nervového systému a zrakového nervu.

Ojedinele sa vyskytuje poškodenie pečene, obzvlášť v kombinácii so zníženou funkciou ľadvín.


Literatúra:

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997.

  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000.

  • Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000.

  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999.

  • RDA. National Academy Press, 1989.

  • Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000.

  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993.

  • Combs G G. The Vitamins, 1992.


Prečítajte si aj o tomto vitamíne:

Vitamín E je dôležitý pre rast, vývin i nervy