Tento článok je pravdivý a dosť poučný, sama som v detstve ako mladšia trpela nedostatkom červených krviniek a vitamínu B čo sa začala prejavovať najprv len akomierne závraty a lekárka tvrdila že mi nič nie je, až na žiadosť rodičov mi odobrala krv a na základe toho mi to zistili okrem stravy som potrebovala daný vitamín doplniť a dosť mi pomohol B-komplex forte tento vitamín používam doteraz má niekoľko výhod keďže ide o niekoľko vitamínov B v jednej tabletke ja osobne ho rada kupujem cez pilulka.sk
okrem bežného doplnenia vitamínu tieto tabletky využívam tiež najmä v lete ked je všade plno komárov a keď svoj orzanizmum naplním vitamínom B tak po mne až tak neidu ako som vravela tak si ho kupujem cez pilulka.sk a každému pomôže ak ušetrí nejakú tu korunku tak rada využívam zľavy aako napríklad teraz maju -odkaz odstránený- ak to niekomu pomôže tak budem rada ;) :)
Vitamín B12
Zdroj foto: Shutterstock.com
Definícia:
Synonymum: kobalamín
Vitamín B12 je vo vode rozpustný vitamín, ktorý vo veľkej miere podlieha deštrukcii pri výrobe potravín a príprave pokrmov. Vzhľadom k opätovnému vstrebávaniu z enterohepatálneho obehu má telo veľkú zásobovaciu kapacitu pre vitamín B12.
Biochemická funkcia:
- početné funkcie pri metabolizme aminokyselín
- pomáha pri syntéze nukleových kyselín (deoxyribonukleovej a ribonukleovej kyseliny)
- pôsobí na bunkový rast a v procesoch bunkového delenia
- ako koenzým metylkobalamín funguje ako prenášač metylovej skupiny pri syntéze metionínu z homocysteínu (viď kyselina listová a Pharmaton tobolky)
- funkcia pri transformácii kyseliny listovej do aktívnej formy
- udržiava v poriadku membrány nervových a ďalších buniek, je nevyhnutný pre črevný trakt, kostnú dreň a rastové hormóny
Výskyt v potrave:
- syntetizovaný výhradne mikroorganizmami
- len v živočíšnych potravinách (napr. pečienka, ľadviny, červené mäso, ryby, vajcia, mlieko a mliečne výrobky)
- v malých množstvách vo fermentovaných rastlinných produktoch (napr. kvasenej kapuste, pive) a koreňoch rastlín, do ktorých sa vitamín B12 dostáva z baktérií
Prečítajte si tiež:
Potreba:
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 4 μg
Bezpečnosť:
Tolerovaná horná hranica príjmu: 30 μg
Rizikové skupiny:
- Viac vitamínu B12 je potrebné v tehotenstve a v období dojčenia, pri prísnom vegetariánstve, zlej výžive, poruchách vstrebávania a alkoholizme.
Príznaky nedostatku:
- nedostatok sa vyskytuje len veľmi zriedkavo a príznaky sa objavujú po 5 až 10 rokoch úplného nedostatku vitamínu B12 vo výžive
- poruchy rastu, perniciózna anémia, porucha metabolizmu sacharidov, degenerácia nervov a kostnej drene
- dermatitída, zápaly v oblasti úst, nervové poruchy, poruchy slizníc v tráviacom trakte
Príznaky hypervitaminózy:
- Nie sú známe.
Literatúra:
- Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
- Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
- Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
- Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
- RDA. National Academy Press, 1989
- Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
- Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
- Combs G G. The Vitamins, 1992
Prečítajte si aj o tomto vitamíne:
Vitamín B12 60 tabliet - www.zelenyzivot.sk
Vitamín B12 - iherb.co Mne pomohlo toto.