Kašeľ

Kašeľ je obranným reflexom alebo varovným signálom. Vyvoláva ho podráždenie určitých buniek, ktoré sa nachádzajú na sliznici a pokrývajú celé dýchacie cesty.

Muž kašle Zdroj foto: Shutterstock.com

Definícia kašľu

Kašeľ je zmysluplný mechanizmus, ktorý však za normálnych okolností nie je na čistenie dýchacích ciest potrebný. Vo vzduchu sa však nenachádzajú iba neškodné čiastočky, ale aj nebezpečné choroboplodné zárodky, napr. vírusy spôsobujúce prechladnutie, ktoré môžu napadnúť náš dýchací systém. Ak takéto zárodky napadnú sliznicu v hrtane, priedušnici a pľúcach, začne organizmus pociťovať silné dráždenie na kašeľ.

Pri prechladnutí bývajú riasinky často zlepené hustým hlienom a nie sú preto schopné plniť svoju funkciu. Organizmus nedokáže odvádzať z tela cudzie telesá (vírusy, škodlivé látky). Dráždenie na kašeľ je stále intenzívnejšie. Ochranný povlak na sliznici priedušiek sa môže pri kašľaní odtrhnúť. Sliznica tak ostáva bez ochrany a riziko ďalšej infekcie sa zvyšuje.

Cigaretový dym, chemické výpary, peľ, choroboplodné zárodky alebo iné cudzie čiastočky vyvolajú aktivizáciu nasledovného mechanizmu - kašeľ. Nervy ohlásia podráždenie v centre kašľa (kašeľ). Z tohto centra vyjde impulz na stiahnutie brušného a hrudníkového svalstva, svalov tváre a hrtanu. Hlasivková štrbina sa uzatvorí a vdýchnutý vzduch tak už nemôže uniknúť. Svalstvo sa pripraví na akt vydýchnutia. Vznikne tak vysoký pretlak, ktorý unikne cez náhle otvorený hrtan. Pri rýchlosti 250 až 900 km za hodinu takto človek zo seba vytlačí vzduch spolu s cudzími čiastočkami a hlienom - kašle (kašeľ).

Za normálnych okolností je náš dýchací systém veľmi odolný a má dobre vyvinutú schopnosť samočistenia. Najdôležitejšiu úlohu v tomto procese zohráva špeciálna vrstva hlienu, na ktorej sa zachytávajú cudzie častice (prach, cigaretový dym, peľ a choroboplodné zárodky). Tento hlien sa neustále obnovuje. Pomocou riasiniek (cílií) sa hlien pohybuje ako na pohyblivých schodoch neustále smerom k hrtanu, kde ho človek prehĺta, alebo - ak je ho priveľa - vykašliava (kašeľ). V oblasti pľúcnych mechúrikov, nachádzajúcich sa v poslednej časti dýchacích ciest, už nie sú žiadne riasinky. V tejto časti preberá čistiacu funkciu surfaktant. Surfaktant sa stará o to, aby sa na sliznici neusadzovali žiadne cudzie čiastočky, ako napríklad vírusy alebo baktérie.

Ak k tomu však dôjde, čo sa stáva pri prechladnutí, telo sa začne brániť záchvatmi kašľa (kašeľ). V takomto prípade treba telu pomôcť. Usadený hlien je potrebné uvoľniť. Ak sa však nakopí choroboplodný sekrét v oblasti priedušiek, môže byť aj nekomplikovaný kašeľ pri takomto prechladnutí predzvesťou akútneho zápalu priedušiek.

Anatómia dýchacích ciest

Nádych a výdych

Ako pracuje dýchací systém

Priedušky fungujú ako trubice, ktoré umožňujú, aby vzduch vnikal do pľúc a opúšťal ich. Vzduch cestuje prieduškami, kým sa nedostane do dychových vačkov. Dychové vačky sú strategicky významné miesto! Vzduch sa dostáva do dychových vačkov a dochádza tu k výmene kyslíka a oxidu uhličitého. (U ľudí s CHOCHP sú priedušky aj dychové vačky poškodené.)

Čistenie dýchacích ciest

Systém čistenia dýchacích ciest je u ľudí veľmi efektívny. Čiastočky, ktoré prejdú cez prvú bariéru - nos, sa zachytávajú v hlienových sekrétoch predtým, ako sa dostanú do malých priedušiek a dychových vačkov. Ak sa škodlivé látky zachytia v sekrétoch, povrch výstelky dýchacích ciest, ktorý ma tvar jemných štetôčok, transportuje sekrét smerom von. Sekréty sú potom odstránené prehltnutím alebo vykašľaním. Takto sa zabraňuje poškodeniu priedušiek a dychových vačkov.

Vzduch sa dostáva do pľúc. Vzduch sa dostáva do pľúc a prechádza pritom nosom, ústami, priedušnicou a prieduškami, aby sa dostal do dychových vačkov. Keď sa pľúca naplnia vzduchom, kyslýk (O2) prechádza cez stenu dychových vačkov a je transportovaný krvou, cievami - artériami do tela.

Výdych

Vzduch opúšťa pľúca. Vzduch, ktorý opúšťa pľúca, je nasýtený oxidom uhličitým (CO2). Oxid uhličitý je produktom metabolizmu organizmu. Krv transportuje oxid uhličitý cievami - vénami do dychových vačkov. V dychových vačkoch sa oxid uhličitý vymieňa za kyslík. Oxid uhličitý opúšťa telo cez priedušky, priedušnicu, ústa a nos.

Príznaky kašľu

Nie je kašeľ ako kašeľ

Každý kašeľ si zaslúži vašu pozornosť. V prvom rade je záťažou pre vaše telo a vo väčšine prípadov vám nedopraje riadny spánok. V druhom rade môže byť akýkoľvek kašľový záchvat príznakom vážneho ochorenia. Lekári rozlišujú suchý dráždivý kašeľ a produktívny kašeľ.

Suchý kašeľ

Suchý dráždivý kašeľ sa vyznačuje drsnými a kŕčovitými záchvatmi kašľa. Telo nevykašliava žiadny hlien. Dráždivý kašeľ môže vyvolávať napríklad cigaretový dym, prach, plynové alebo chemické výpary. Spravidla sa vyskytuje spontánne a netrvá dlho. Každý kašľový záchvat poškodzuje už aj tak napadnutú sliznicu priedušiek, pričom nemá žiadny pozitívny vplyv na liečebný proces. Ak sa dráždivý kašeľ vyskytuje po dlhšiu dobu, mali by ste vyhľadať svojho lekára. Suchý dráždivý kašeľ sa vyskytuje aj v prvých dňoch prechladnutia. Keď zistíte príčinu kašľa, pomôže vám, ak podporíte samoliečebné schopnosti svojich dýchacích ciest.

Produktívny kašeľ

Produktívny kašeľ je charakteristický hojnou tvorbou hlienu a veľmi silným dráždením na kašeľ. Pri tomto druhu kašľa ide o obranný reflex tela, ktorý má pomôcť pri odstraňovaní choroboplodných zárodkov a ich odpadov z dýchacích ciest. Kašeľ pomáha až vtedy, keď dôjde k preťaženiu riasiniek pri ich činnosti. Riasinky bývajú pri ochoreniach dýchacích ciest často zlepené tuhým hlienom. Preto nie sú schopné sami odvádzať vrstvu hlienu, na ktorej sú usadené cudzie čiastočky, smerom k hltanu. Ak však ani kašeľ neodstráni hlien s choroboplodnými zárodkami, vytvorí sa ideálne prostredie pre škodlivé baktérie. Produktívny kašeľ napomáha prirodzenej obranyschopnosti organizmu. Tak ako každý kašeľ, aj tento druh kašľa je záťažou pre celý organizmus. Podporte preto samočistiacu schopnosť svojich dýchacích ciest prostriedkom, ktorý uvoľní hlien usadený v prieduškách a zaktivizuje riasinky.

Kašeľ pri prechladnutí

Kašeľ pri prechladnutí je jedným z najčastejších symptómov pri chrípkových infekciách. Jeho priebeh sa dá rozdeliť na dve fázy. Onedlho po tom, ako sa vírusy usadia v prieduškách, sa z dôvodu dráždenia sliznice vyskytne suchý dráždivý kašeľ. Spravidla netrvá dlhšie ako tri dni. Následne sa premení na produktívny kašeľ, ktorým sa uvoľňuje hlien. V tejto fáze by sa nemalo dráždenie na kašeľ potláčať. Tento kašeľ pomáha odvádzať z dýchacích ciest hlien obsahujúci choroboplodné zárodky. Ak sa tak nestane, začne sa v prieduškách hromadiť sekrét, v ktorom sú zárodky usadené. Takto vzniká úrodná pôda pre usadzovanie ďalších choroboplodných zárodkov, napríklad baktérií, ktoré môžu ešte viac zhoršiť akútny zápal priedušiek. Množstvo hlienu sa zväčší, jeho konzistencia je hustejšia a hlien je žlto-bielej farby. Ak sa farba vykašliavaného sekrétu zmení na žltú, zelenú alebo hnedastú, či krvavú, je potrebné bezodkladne navštíviť lekára. Pri každom prechladnutí je dobré podporiť samočistiacu schopnosť dýchacích ciest.

Fajčiarsky kašeľ

Fajčiarsky kašeľ býva najčastejšie následkom dlhoročného fajčenia cigariet. Tento kašeľ je symptómom chronickej bronchitídy. V 90 % prípadoch je chronická bronchitída vyvolaná fajčením. Dym z každej cigarety dráždi priedušky. Dlhodobé dráždenie vedie k častým zápalom, ktorých dôsledkom je dlhodobé poškodenie dýchacích ciest. Riasinky odumierajú. Zvýšená produkcia hlienu a silné dráždenie na kašeľ vystriedajú prirodzenú schopnosť samočistenia. Vykašliavaný sekrét býva** hlienovitý, hustý, sklovitý alebo belavý.** Ak je žltastý, zelenkastý alebo hnedastý, je to príznak bakteriálnej infekcie. Fajčiarsky kašeľ je možné liečiť v počiatočnom štádiu.

Diagnostika kašľu

Kedy kašleme? (kašeľ)

Kašleme vtedy, keď podráždenie našich dýchacích ciest presiahne bežnú hodnotu. Pri kašli (kašeľ) ide buď o obranný reflex alebo o príznak choroby, ktorý by sme nemali podceniť. Už aj ľahké vykašliavanie je pre telo záťažou. Stlačený vzduch zrazu opúšťa dýchacie cesty rýchlosťou až do 900 kilometrov za hodinu - teda rýchlejšie ako uragán. Pri kašlaní (kašeľ) sa odtrhávajú ochranné vrstvy sliznice. Dochádza tak k zraneniu dýchacích ciest, ktoré sa stávajú náchylnejšie na ochorenie.

Aj keď je kašeľ najčastejším príznakom ochorenia dýchacích ciest (bronchitída, tuberkulóza, nádor,...), často sa s ním stretávame aj u pacientov so srdcovým ochorením (najmä v staršom veku). Pri diagnostike kašľa (kašeľ) sa hodnotí najmä charakter, časové závislosti a priebeh kašľa (kašeľ), expektorácia, vzhľad a množstvo spúta a údaje o vykašliavaní krvi.

Liečba kašľu

Akútny a chronický kašeľ

Každý kašeľ znamená obranu organizmu, ale zároveň aj útok na Vaše dýchacie cesty. Preto treba kašeľ začať liečiť čo možno najskôr - a to prostredníctvom domácich prostriedkov, liekov z lekárne alebo od lekára. Vo všeobecnosti platí, že ak Váš kašeľ trvá dlhšie ako päť dní, alebo ak má jeho priebeh zhoršujúcu sa tendenciu aj napriek užívaniu liekov, mali by ste vyhľadať lekára. Ak trvá kašeľ niekoľko týždňov a nepodarí sa ho poriadne vyliečiť, treba rátať s komplikáciami. V takomto prípade musí diagnózu stanoviť lekár.

Zápal priedušiek možno označiť za chronický vtedy, ak sa kašeľ a vykašliavaný hlien vyskytne vo väčšine dní počas najmenej troch mesiacov v dvoch po sebe nasledujúcich rokoch. Dochádza k zmene štruktúry sliznice. Telo začína produkovať väčšie množstvo hlienu, ktorý musí byť kvôli zhoršenej samočistiacej schopnosti priedušiek odvádzaný z tela kašľom (kašeľ), čo znamená dlhodobý stres pre celý organizmus. Dlhodobý kašeľ nemusí však byť len príznakom zápalu pľúc. Jeho príčinu zistíte najlepšie na základe diagnózy, stanovenej lekárom.

Suchý kašeľ

Suchý kašeľ indikuje pôsobenie škodlivého podráždenia na dýchacie cesty alebo príchod ochorenia spôsobeného prechladnutím. Každý záchvat kašľa (kašeľ) dráždi sliznicu, preto je pri suchom kašli dôležité nutkanie na kašeľ potlačiť. Podráždené priedušky treba šetriť. Suchý kašeľ, najmä nočný alebo ponámahový môže byť aj prejavom prieduškovej astmy.

Ako môžete postupovať: Vyhýbajte sa zaťaženiu dýchacích ciest dymom, prachom, výparmi, suchým a príliš chladným vzduchom. Spomedzi domáckych prostriedkov sa osvedčilo naparovanie kamilkovým alebo šalviovým odvarom. Ak suchý kašeľ narúša Váš nočný odpočinok, dráždenie zmierni prostriedok na utíšenie kašľa (kašeľ). Bez inštrukcie od lekára by sa nemali tieto antitusiká (lieky na zastavenie kašľa-kašeľ) užívať či používať dlhšie ako päť až sedem dní.

Produktívny kašeľ

Produktívny kašeľ je známkou toho, že samočistiaci mechanizmus Vašich dýchacích ciest je preťažený. Mali by ste preto podporovať vykašliavanie a skvapalniť hlien.

Ako môžete postupovať: Vyhýbajte sa vdychovaniu vzduchu, ktorý obsahuje škodlivé látky. Pite veľa tekutín. Osvedčilo sa taktiež naparovanie a teplý kúpeľ nôh. V ľahších prípadoch pomôže aj prieduškový čaj, čaj proti kašľu (kašeľ) alebo teplé mlieko s medom. Na podporu liečebného procesu užívajte lieky, ktoré stimulujú samočistiaci mechanizmus.

Dobrý liek na uvoľňovanie hlienu (expektorancium) normalizuje prieduškový sekrét a zabraňuje kašľu. Liek spoľahlivo uvoľní usadený hlien a uľahčí tak bolestivé vykašliavanie. Prirodzený ochranný povlak na pľúcach sa zregeneruje. Riasinky v prieduškách sa zaktivizujú, čo pomôže zabrániť ďalšiemu šíreniu zápalov a kašľu (kašeľ).

Kašeľ pri prechladnutí

Keďže neškodný kašeľ z prechladnutia sa môže neskôr vyvinúť do chronického zápalu pľúc, nemali by ste ho brať na ľahkú váhu.

Ako môžete postupovať:

Čo možno najskôr začnite s posilňovaním samočistiacej schopnosti dýchacích ciest prostredníctvom lieku na uvoľňovanie hlienu (expektorancium). Prechladnutie trvá vo väčšine prípadov sedem až desať dní. Ak nezačnú Vaše ťažkosti doznievať po uplynutí štyroch až piatich dní, navštívte lekára. Aj v nasledovných prípadoch by ste mali vyhľadať radu lekára:

  • záchvaty kašľa (kašeľ), sprevádzané horúčkou;
  • vykašliavanie žlto-zeleného, hnisavého alebo krvavého sekrétu;
  • rýchle a ťažké dýchanie;
  • bolesti pri dýchaní a kašľaní (kašeľ);
  • kašeľ, ktorý sa vyskytuje hlavne v noci medzi druhou a štvrtou hodinou;
  • kašeľ, ktorého intenzita sa nezmení počas viac ako piatich dní.

Tehotné ženy, dojčiace matky, dojčatá, malé deti, ako aj osoby, ktoré užívajú lieky na zníženie vysokého krvného tlaku, by pri výskyte kašľa (kašeľ) mali bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc.

Fajčiarsky kašeľ

Fajčiarsky kašeľ býva príznakom poškodenia priedušiek, ktoré by sa nemalo brať na ľahkú váhu. Vyskytuje sa spravidla v ranných hodinách. V takomto prípade musí byť sekrét, ktorý samočistiaci mechanizmus nedokázal počas noci svojpomocne odviesť, odstránený prostredníctvom kašľa (kašeľ). Fajčiarsky kašeľ je možné liečiť tak, že sa podporia samočistiace schopnosti dýchacích ciest prostredníctvom liekov. Dlhodobo je však tento druh kašľa (kašeľ) možné liečiť iba prostredníctvom odstránenia chronického dráždenia.

Čo sú expektoranciá?

Takýmto pojmom označujeme látky uľahčujúce vykašliavanie. Často sa používajú pri prechladnutí.

Rozlišujeme dve skupiny látok:

  • Mukolytiká- zasahujú do molekulovej štruktúry hlienu, znižujú viskozitu (väzkosť) hlienu, ale nevedú k zväčšeniu objemu vykašlaného spúta.
  • Sekretomotoriká- zvyšujú tvorbu riedkeho hlienu a tým vedú k zväčšeniu objemu vylučovaného hlienu.

Čo sú antitusiká?

Látky potláčajúce kašeľ. Použitie:

  • pri neúčelnom kašli (kašeľ) (nevedie k odstráneniu hlienu)
  • pri kašli (kašeľ) vyčerpávajúcom organizmus

Rozlišujeme dve skupiny antitusík:

  • Antitusiká kodeínového typu- znižujú dráždivosť centra pre kašeľ, pôsobia proti bolesti. Majú euforizujúci účinok, môžu viesť k liekovej závislosti.
  • Antitusiká nekodeínového typu- tlmia podnety ku kašľu (kašeľ), ktoré by stimulovali centrum pre kašeľ v mozgu. Nepôsobia proti bolesti, nemajú euforizujúci účinok.

Životný štýl a kašeľ

Posilnite obranyschopnosť svojho organizmu

Vo väčšine prípadov je kašeľ prejavom prechladnutia. Kašľu z prechladnutia je však možné predchádzať preventívnymi opatreniami. Posilnite prirodzenú obranyschopnosť svojho tela. Pokožka a sliznice tvoria prvú líniu obrany proti choroboplodným zárodkom, pretože vytvárajú hranicu medzi našim telom a vonkajším svetom. Od ich zdravého povrchu sa odrážajú škodlivé látky a choroboplodné zárodky. Druhou líniou ochrany organizmu sú riasinky, nachádzajúce sa na sliznici dýchacích ciest.

Riasinky zachytávajú cudzie čiastočky a zárodky a posúvajú ich smerom k hltanu, kde ich človek môže prehltnúť alebo vykašľať. Tento obranný systém však funguje iba vtedy, ak sme v dobrej fyzickej kondícii. Predpokladom dobrej fyzickej kondície je plnohodnotná strava, fyzická aktivita, dostatočné množstvo spánku a adekvátne správanie sa v prípade epidémie.

Prijímajte vyváženú stravu

Uprednostňujte stravu s nízkym obsahom tuku a bohatú na rastlinné bielkoviny. Ak chcete konzumovať mäso, dajte prednosť chudému mäsu, akým je hydina alebo ryba. Cukry - najme tzv. zložené cukry, ako sú škrob, maltodextrín a pod. - sú dôležitým zdrojom energie pre telo. Aby ste dopriali svojmu telu potrebné množstvo cukrov, rozhodnite sa pre celozrnné výrobky. Pri prevencii kašľu (kašeľ) a prechladnutia zohráva dôležitú úlohu aj dostatočné zásobovanie organizmu vitamínom C. Tento vitamín je bohato zastúpený v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, šípkach, plodoch kiwi, paprike, kapuste a paradajkách. Vyhnite sa pôžitkárskym jedom ako alkohol a nikotín.

Pestujte šport

Pohyb zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Dobrá regulácia tepla a chladu v našom tele závisí od zdravého prekrvenia pokožky a slizníc. Iba ak krvný obeh dostatočne zásobuje pokožku a sliznice, dokáže sa Váš organizmus prispôsobiť každému počasiu. Udržujte si preto krvný obeh v dobrom stave. Zdravý krvný obeh zabezpečí, aby sa k bunkám v celom organizme dostali všetky dôležité živiny a kyslík. Nie je nutné pestovať vrcholový šport. Aby ste boli fit, stačí pestovať vytrvalostný šport ako behanie, prechádzky alebo bicyklovanie približne tri krát do týždňa po tridsať minút.

Doprajte si dostatok spánku

V spánku sa naše telo nielen zotavuje, ale aj regeneruje. Zatiaľ čo spíme, imunitný systém má optimálne podmienky na svoju prácu. Až v spánku začína byť skutočne aktívny. Preto je práve pri kašli veľmi dôležité dopriať telu dostatočné množstvo spánku.

Vyhýbajte sa možnému nakazeniu

K prenosu vírusov pri prechladnutí dochádza najčastejšie kvapôčkovou infekciou, napríklad kašľom, kýchaním alebo bozkávaním. "Ruka na ústach" pri prechladnutí nie je len prejavom zdvorilosti, ale pomáha predovšetkým zabrániť rozšíreniu oblaku choroboplodných zárodkov v miestnosti. Vyhýbajte sa preto potriasaniu rúk. Používajte jednorazové papierové vreckovky a po použití ich zahoďte. Umytím rúk sa zbavíte vírusov, ktoré spôsobujú prechladnutie.

Súvisiace ochorenia kašľu

Kašeľ je významný obranný reflex, ktorý chráni dýchacie cesty pred nepriaznivým účinkom škodlivín vo vzduchu. Kašeľ býva najčastejšie prejavom ochorení dýchacieho systému - zápalu priedušiek, CHOCHP, tuberkulózy, nádorov a iných. Ale môžme sa s ním stretnúť aj u pacientov s ochorením srdca (kašeľ kardiálneho pôvodu). Ako ich odlíšiť?

Pre kašeľ kardiálneho pôvodu sú charakteristické nasledujúce body:

  • Chronické pokašliavanie
  • Nočný kašeľ
  • Bez expektorácie alebo spútum s prímesou krvi
  • Dýchavica po námahe
  • Bolesti na hrudníku

Slovník pojmov

Alveoly - pľúcne mechúriky
Antitusiká - látky zastavujúce kašeľ
Bronchitída - zápal priedušiek
Cílie - riasinky, pomáhajú čistiť dýchacie cesty
Expektorácia - vykašliavanie
Expektoranciá - látky uľahčujúce vykašliavanie
Mukociliárny aparát - hlien a riasinky pomáhajúce čistiť dýchacie cesty
Spútum - sekrét, ktorý vykašliavame
Surfaktant - tekutina tvorená pľúcnymi bunkami, jej úlohou je čistiť dýchacie cesty a brániť spľasnutiu pľúcnych mechúrikov pri výdychu