Dukanova diéta

Je Dukanova diéta konečne tou zázračnou diétou, pri ktorej dodržiavaní nepociťujeme hlad a jej efekt trvá naveky? Jej priaznivci tvrdia, že áno. "Zázračná" diéta francúzskeho lekára Pierra Dukana je vraj efektívna a ľahko sa dodržiava.

dukanova_dieta_main Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako funguje Dukanova diéta

Dukanova diéta je založená na presnom časovom striedaní príjmu bielkovín a presne určenou kombináciou bielkovinovej potravy s ďalšími zložkami stravy, akou je zelenina, uhľohydráty. Dokonca v určitom časovom intervale je možné do jedálneho lístka zaradiť jedlo podľa vlastnej chuti. Podmienkou úspechu tejto diéty je zavedenie 1 čisto bielkovinového dňa aj po skončení prvých 4 fáz diéty.

Koľko sa schudne pri Dukanovej diéte?

Chudnúť sa začína v prvej fáze diéty, tzv. "útočnej fáze", keď sa prijímajú výlučne bielkoviny. Koľko sa stratí na váhe priamo súvisí s dĺžkou trvania tejto fázy. Pretože časový interval "útočnej fázy" je 1 až 10 dní, je možné schudnúť 3 kg alebo 5 kíl, dokonca v niektorých prípadoch 10 kíl a viac. K tomu dôjde vtedy, keď pôvod obezity bol v prijímaní nezdravej a neplnohodnotnej sacharidovo - tukovej stravy.

Informácie, že za 10 dní umožní táto diéta schudnúť 20 kíl sú vysoko nepravdepodobné a zavádzajúce. Možnosť straty 20 kilogramov touto diétou za 10 dní je nereálna, pričom akékoľvek nárazové schudnutie aj inými prostriedkami je najmä zdraviu nebezpečné.

Po prvých 10 dňoch nastupuje ďalšie obdobie, druhá fáza, keď sa prijíma potrava podľa diéty tak dlho, kým úbytok na váhe nie je dostatočne uspokojujúci, čo je značne individuálne. Táto časť nie je časovo obmedzená, a tak si človek, ktorý sa na Dukanovu diétu dal, určuje koľko schudne. Pre stanovenie konečného cieľa – výslednej redukovanej váhy je vhodné vypočítať si BMI, aby ciele schudnúť korelovali so zachovaním reálneho zdravia a udržaním štíhlej postavy.

Najdôležitejší prínos tejto diéty sa javí reálne, trvalé schudnutie a zachovanie si štíhlosti do konca života. Princíp úspechu trvalej štíhlosti je logický. Bielkovinovo orientovaná diéta predpokladá časovo dlhý úsek a doživotnú zmenu stravovania.


Prečítajte si tiež:

90-dňová rozlišovacia diéta

Postup Dukanovej diéty

Prvá fáza

Prvá fáza trvá od 2 do 10 dní a nazýva sa "útočná". Počet dní, keď sa prijíma len bielkovinová strava záleží na predsavzatí. Ak máte cieľ schudnúť viac, trvá dlhšie a je bližšie ku 10 dňom, ale dá sa držať aj kratšie a potom sa v tejto fáze schudne menej.

Ako pri iných diétach aj táto vyžaduje pitný režim, keď je dôležité vypiť najmenej 2 litre vody, aby nedošlo k poškodeniu obličiek. Každý deň sa odporúča zjesť najmenej 1,5 lyžice ovsených otrúb na vychytávanie tukov a cukrov. Pričom ovsené otruby tlmia pocit hladu. Odporúča sa pohyb, vhodná je rýchla chôdza aspoň 20 minút.

Povolená potrava:

  • chudé mäso (hovädzina, kuracie, králičie, morčacie mäso, šunka, pečeň)
  • ryby bez oleja
  • vajcia (max. 2 denne)
  • nízkotučné mliečne výrobky (nízkotučné biele jogurty, nízkotučný syr a nízkotučné mlieko)
  • korenie, bylinky, cibuľa, cesnak, citrón, horčica, kečup bez cukru, umelé sladidlo

Prvá fáza sa môže spestriť receptami z rôznych kombinácií povolených bielkovín a otrúb.

Druhá fáza

Druhá fáza tzv. "striedavá alebo výletná" trvá tak dlho, pokiaľ nie je dosiahnutý požadovaný úbytok na váhe. Každý druhý deň sa môže jesť okrem bielkovín aj takmer všetka zelenina. Pravidelne sa striedajú bielkovinovo - zeleninové dni s čisto bielkovinovými. Nesmie sa zabudnúť na pitný režim a pohyb, odporúča sa aspoň 30 minút. Dávka prijímania ovsených otrúb sa zvýši na 2 lyžice. dukanova_dieta_zelenina Zdroj foto: Shutterstock.com

Povolená zelenina:

  • brokolica
  • hlávkový šalát
  • zeler
  • cukina
  • uhorky
  • huby
  • paradajky
  • paprika
  • cibuľa
  • dyňa
  • reďkovky
  • špenát
  • občas mrkva

Tretia fáza

Tretia fáza je "konsolidačná - upevňujúca" - v nej sa už redukovaná váha stabilizuje. Dobre zvládnutá Dukanova diéta má nezvratné výsledky bez jojo efektu, čo súvisí s touto upevňujúcou fázou. Dĺžka trvania tretej fázy súvisí s počtom stratených kíl, každý schudnutý kilogram predstavuje 10 dní na potvrdenie schudnutia a jeho nevratnej konsolidácie.

Napríklad úbytok váhy 10 kíl predstavuje 100 dní prijímania potravín podľa návodu pre 3 fázu Dukanovej diéty. Pri strate hmotnosti 20 kíl tretia fáza bude trvať 200 dní. Alebo sa používa nasledovný presnejší výpočet: tretia fáza trvá podľa toho, koľko ste schudli v predchádzajúcich fázach, pričom každých 750 g, ktoré ste zhodili, vynásobte piatimi dňami.

Povolené potraviny:

V tretej fáze je strava pestrejšia. Je povolené dvakrát za týždeň jedlo podľa vlastného výberu. Ide tu o akúsi podmienenú slobodu v pestrosti stravy. Bielkoviny a zelenina sa môžu jesť kedykoľvek. Ďalej sa môžu jesť menšie porcie ovocia, 2 kúsky celozrnného chleba na deň, jedno cestovinové jedlo alebo ryža 1-krát týždenne, zemiaky alebo strukoviny, ale bez oleja. Povolené je aj 40 g netučného syra, jahňacie, bravčové. Šunka sa môže jesť maximálne 2-krát do týždňa.

Raz do týždňa sa odporúča dodržiavať iba bielkovinový deň a každodenné jedenie 2 lyžíc ovsených otrúb a príjem tekutín cca 2 litre denne.

Štvrtá fáza

Štvrtá stabilizačná fáza je "stabilizačná" a pre úspešnosť Dukanovej diéty by mala trvať po zvyšok vášho života. Záverečná fáza už povoľuje všetko, jedinou podmienkou je, že raz týždenne musíte dodržať čisto bielkovinový deň. Dávku ovsených otrúb treba zvýšiť na 3 porcie, Povolené potraviny sú rovnaké ako v tretej fáze, pričom sa raz do týždňa dodržiava bielkovinový deň. V pitnom režime je odporúčané vypiť aspoň 3 litre vody. Pri všetkých fázach Dukanovej diéty dôležitý pohyb, nakoľko urýchľuje výdaj energie.

Užitočnosť Dukanovej diéty

Diéta je vhodná najmä pre zdravých ľudí, ktorí podľa objektívnych príčin chcú stratiť na váhe. Výnimku tvoria diabetici, pretože táto diéta rešpektuje náležitosti, ktoré ľudia trpiaci cukrovkou majú dodržiavať pri ich chorobe.

Diéta umožňuje v prvej fáze nahradiť deficit chýbania vlákniny a vitamínov komplexnými vitamínovými prípravkami a ovsenými otrubami. Tým sa predchádza možným zdravotným problémom z jednostrannej, výlučne vysoko proteínovej stravy. Veľmi dôležitý je aj pitný režim. V Dukanovej diéte treba piť aspoň 2 litre vody denne, aby organizmus dobre spracoval bielkovinovú potravu.

Diétu nesmú použiť ľudia s ľadvinovou nedostatočnosťou (insuficienciou), respektíve s rôznymi poruchami zdravia či inými chronickými ochoreniami, ktoré vyžadujú špeciálnu stravu. Preto, pokiaľ sú akékoľvek pochybnosti pred začatím Dukanovej diéty, je vhodné poradiť sa s lekárom.

Literatúra:

  • Pierre Dukan - Dukan Diet, ISBN: 9781444710335; Hodder & Stoughton, 2010.

Prečítajte si tiež:

90-dňová rozlišovacia diéta