Patrí medzi mliečne výrobky a vyrába sa z koncentrovanej smotany. Klasické maslo obsahuje 80 percent mliečneho tuku, vody maximálne do 16 percent, zvyšok tvoria bielkoviny a laktóza.
Ešte donedávna platilo, že čím menej tuku potraviny obsahujú, tým sú lepšie, a tak začali byť populárne odtučnené a nízkotučné výrobky. Avšak, nízkotučné výrobky vám v skutočnosti nepomôžu schudnúť, pretože odstránený tuk v nich je nahradený cukrom.
Určite vidíte každý rok na Vianoce reklamu s kamiónmi, privážajúcimi Coca-Colu. Tá nám vsugeruje, že bez tohto kolového nápoja by skoro nemohli byť ani Vianoce. Lenže okrem obrovského množstva cukru, obsahuje i kyselinu fosforečnú, ktorá vo väčšom množstve nemá príliš dobrý efekt na naše zdravie.
Aký vplyv na chudnutie a na reguláciu hmotnosti má zvýšenie príjmu proteínov? Vedci prišli k zaujímavým zisteniam.
Niekedy všetko nie je tak, ako to vyzerá. A tak je to i s telesným tukom. To, že ste chudí, nemusí znamenať, že pomer vášho tuku je v norme. Niekedy číha ukrytý pod kožou a to je ešte viac škodlivé. Naopak, atléti vážia často oveľa viac kilogramov a vyzerajú silnejší. Ako teda zmerať telesný tuk a zistiť, či je v norme?
Tuk má možno niekto rád na tanieri, ale už menej na sebe. Kazí nám postavu a poškodzuje naše zdravie. Je ťažké sa s ním pustiť do boja, ale ak sa tak už raz rozhodnete, buďte vytrvalí. Ak dodržíte zopár základných zásad, bude to oveľa jednoduchšie.
Pripravte si domáce pamlsky, z ktorých nepriberiete a budete sa po nich oblizovať nielen vy, ale aj vyši hostia.
Sacharidy sú prírodné zlúčeniny tvorené fotosyntetickou asimiláciou výlučne v zelených rastlinách. Skladajú sa z dusíka, vodíka a kyslíka. Sú definované ako aldehydy alebo ketóny vyšších viacsýtnych alkoholov – polyhydroxyalkoholy, polyhydroxyketóny, alebo sú to ich polykondenzáty.
Mnohí ľudia sú napohľad štíhli, nevidíme na nich kilo navyše, avšak ich koža je ovisnutejšia, svaly nevyvinuté a tuk sa ukladá v okolí orgánov. Áno, toto môžeme nazvať "štíhlou obezitou." Mali by sme si uvedomiť, že byť chudý nie je všetko. Ten, kto necvičí a nehýbe sa, tomu sa tuk ukladá, hoci to niekedy nie je vidieť.
Variť, dusiť, piecť alebo jednoducho chrúmať surové? Prinášame vám niekoľko spôsobov tepelnej úpravy, vďaka ktorým vytvoríte z potravín hotové kulinárske diela.