Úprava výživy pri chrípke

Chrípka je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie s náhlym začiatkom, vysokou horúčkou a postihnutím dýchacích ciest. Pravidelne bývajú prítomné bolesti kĺbov a svalov, prípadne bolesti hlavy. Prenos ochorenia sa uskutočňuje kvapôčkovou nákazou a inkubačná doba je 1-3 dni.

Čo to je?

Chrípka je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie s náhlym začiatkom, vysokou horúčkou a postihnutím dýchacích ciest. Pravidelne bývajú prítomné bolesti kĺbov a svalov, prípadne bolesti hlavy. Prenos ochorenia sa uskutočňuje kvapôčkovou nákazou a inkubačná doba je 1-3 dni. Toto ochorenie sa od iných infekcií dýchacieho systému líši tým, že na začiatku prevládajú celkové príznaky a príznaky zo strany dýchacieho systému sa pridružia až neskôr. Chrípka je riziková najmä svojimi komplikáciami ako je napríklad zápal pľúc, postihnutie srdca alebo nervového systému.

Prečo vznikne chrípka?

Ochorenie spôsobuje orthomyxovírus, ktorého typickou vlastnosťou je veľká variabilita antigénnych vlastností. Táto spôsobuje opakované epidémie v 1 – 3-ročných intervaloch (menšie zmeny v antigénnych vlastnostiach = drift) alebo pandémie v asi 10-ročných intervaloch (zásadné zmeny antigénnej štruktúry = shift). Prenáša sa slinami, dýchaním, kýchaním, kašľaním, dotykmi špinavých rúk, materským mliekom.

Chrípka a úprava výživy

  • ak to dokážete, prvý deň – dva neprijímajte žiadnu potravu, prípadne jedzte len ovocie, zeleninu a pite čerstvé zeleninové šťavy a veľa tekutín – má to výrazný imunostimulačný účinok
  • ak nedokážete držať tento terapeutický pôst, dodržiavajte výživové odporúčania na posilnenie imunity
  • pitný režim je veľmi dôležitý – jeden z najlepších nápojov počas angíny je čaj lapacho a čaj z kvetu bazy (môžete ich aj kloktať, ale po kloktaní tekutinu neprehĺtajte)
  • naturálna ryža, ovsené vločky, hliva ustricovitá, banány, šošovica, kukurica – to sú potraviny, ktoré obsahujú prírodné beta-glukány s imunostimulačným účinkom vo veľkom množstve
  • jedzte čo najviac sezónneho ovocia (v zime, samozrejme, aj citrusy), ktoré obsahuje veľa flavonoidov a vitamínu C – podľa prílohy
  • jedzte potraviny bohaté na karotenoidy– podporujú hojenie a imunitu slizníc
  • 1 – 2-krát denne si pridávajte do jedla alebo čaju štipku čili (mletej pálivej papriky) – podporuje očisťovanie dýchacích ciest
  • počas infekcie chrípkovým vírusom neužívajte žiadne doplnky a lieky s obsahom železa – podporuje tvorbu voľných radikálov a môže výrazne zhoršiť priebeh ochorenia
  • nekonzumujte žiadny alkohol – je to hypertonický roztok, ktorý poškodzuje sliznicu a zhoršuje jej hojenie

Chrípka - špeciálna podpora liečby

  • zinok: počas prvých troch dní infekcie cmúľajte pastilky s obsahom zinku 5 – 15 mg v jednej pastilke každé 3 – 4 hodiny (napr. Zinc lozenges od fy Jamieson)

  • alebo užívajte zinok v tabletkách: 50 – 100 mg denne prvých 7 dní, potom 30 mg/deň

  • zinok neužívajte spolu s citrusmi alebo šťavami z citrusov – oslabujú jeho účinok

  • v zahraničí už existuje aj úspešne odskúšaný zinok vo forme gélového spreju do nosa - veľmi účinne podporuje liečbu infekcií horných dýchacích ciest

  • pri týchto zvýšených dávkach je osobitne dôležité, aby ste uprednostnili pikolinát alebo glukanát zinku, pretože síran železnatý dráždi žalúdok

  • baza čierna: podľa kapitoly Baza čierna – užívajte najmä extrakt (už ste si ho pripravili do zásoby?)

  • zázvor: užívajte ho podľa informácií v kapitole Zázvor – je to skutočne jedna z najlepších vecí, aké môžete pre seba počas chrípky urobiť (aj preventívne, keď niekto z rodiny bez ohlásenia chrípku domov donesie)

  • cesnak:

  • 2 na jemno pokrájané strúčiky zapite pohárom vody – dávku zopakujte 2 – 3-krát denne

  • v žiadnom prípade neužívajte surový cesnak nalačno

  • alternatíva: cesnakové tobolky alebo kapsle – podrobnosti v kapitole Cesna

  • cesnak neužívajte spolu s probiotikami – dramaticky zhorší ich vyhliadky na prežitie

  • selén: 100 – 200 mikrogramov denne prvých 5 – 7 dní, potom ešte týždeň 100 mikrogramov/deň

  • probiotiká: 4 – 10 miliárd baktérií v jednej dávke 3-krát denne s jedlom (podrobnosti v kapitole Probiotiká)

  • echinacea: podľa informácií v kapitole Echinacea

  • cmúľajte skorocelové pastilky s materinou dúškou bez cukru (fa dr.Müller): každé 3 – 4 hodiny

  • vitamín C: 200 – 500 mg s každým denným jedlom – len ak nemôžete prijímať prirodzené zdroje vitamínu

Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?

  • buďte etickí – nešírte chorobu ďalej!
  • umývajte si čo najčastejšie ruky – chránite iných, ale aj seba (predstavte si, ako si prstami, v ktorých ste práve držali vreckovku alebo do ktorých ste si práve kýchli, šúchate oči, ktoré vás bolia a slzia – vírusy sa vám dostávajú do očí a vy stále a dookola infikujete sami seba, váš imunitný systém sa nestačí čudovať odkiaľ to stále prichádza)
  • aspoň počas prvých dní infekcie používajte svoj vlastný, oddelený uterák, pohár a príbor, spite sami (ak je to možné), žiadna práca, žiadne návštevy – najmä rodičov a starých rodičov pokojne nechajte pár dní bez seba a svojho vírusu – to je to najmenej, čo môžete urobiť pre tých, ktorých máte radi
  • po každom použití si zubnú kefku dezinfikujte v roztoku peroxidu vodíka alebo v ústnej vode, držte ju oddelenú od ostatných a po vyliečení ju vymeňte za novú
  • ak fajčíte, prestaňte – medzi nefajčiarmi je chrípka o 20 % menej častá ako medzi fajčiarmi, ktorí fajčia 20 a viac cigariet denne
  • aj pasívne fajčenie vám škodí
  • neznižujte si teplotu, ak neprekročí 40 °C – zvýšená teplota je spôsob boja organizmu s vírusmi (vy prežijete vyššie teploty ako chrípkový vírus, spoľahnite sa)
  • zvýšte vlhkosť v miestnosti, kde sa liečite – najmä v zimných mesiacoch je vzduch v bytoch príliš suchý
  • liečte sa v dobre vyvetranej miestnosti, ale nie v prievane
  • nhalujte: do vriacej vody v hrnci alebo do inhalátora pridajte pár kvapiek tea tree oil (olej z čajovníka austrálskeho), tinktúry šalvie alebo bergamotového oleja
  • počas liečby odpočívajte – ani chrípka nie je ďalší ,,level“ hry, v ktorej treba stihnúť ešte viac povinností
  • spánok podporuje aktivitu vašich bielych krviniek
  • tymiánový, lipový, zázvorový a pepermintový čaj potláčajú zápal, majú dezinfekčné účinky, znižujú teplotu a podporujú imunitu
  • pripravte si aspoň pol litra silného zeleninového vývaru (môže byť aj zo sušeného polievkového základu bez glutamátu sodného), pridajte do neho čili, či tabasco alebo wasabi omáčku a popíjajte počas dňa – pálivý kapsaicín podporuje prekrvenie a očisťovanie dýchacích ciest, má protizápalový účinok a podporuje odpúchanie slizníc
  • na bolestivé kĺby si môžete prikladať teplé zábaly
  • použite nahrievacie termovrecko (nájdete ho v kapitole Reumatoidná artritída a v lekárňach)
  • prípadne si dobre namočte hrubší uterák, vyžmýkajte ho, vložte na 2 – 3 minúty do mikrovlnnej rúry a potom priložte na krk alebo kĺby, ktoré vás bolia a ľahnite si na 10 – 20 minút – počas dňa môžete niekoľkokrát opakovať
  • skúste aj veľmi užitočný nočný zábal nôh
  • pred spaním si dajte horúci kúpeľ nôh
  • potom tenké bavlnené ponožky namočte do studenej vody a vyžmýkajte ich
  • pred spaním si ich natiahnite a navrch si dajte ešte hrubé suché vlnené ponožky
  • ráno sú mokré ponožky teplé, tie suché trochu mokré a vy sa cítite oveľa lepšie, pretože vám určite aspoň trochu odpuchli sliznice
  • masáže chrbta môžu byť povzbudzujúce a podporujú imunitný systém
  • smejte sa, hrajte sa, stretávajte sa s kamarátmi (ak nie sú chorí!) – smiech a pozitívne hodnotenie svojho života výrazne posilňuje imunitu: keď nainfikovali chrípkovým vírusom ľudí, viac a dlhšie chorí boli mrzutí a negativistickí samotári
  • teraz vás konečne niečím poteším: bezpečný, monogamný, heterosexuálny sex aspoň jedenkrát týždenne je výbornou prevenciou chrípky – podobne ako smiech zvyšuje hladinu imunoglobulínov A, ktoré sú strážcom zdravia slizníc
  • ak vám horúčka a bolesť kĺbov alebo iné príznaky nezačnú ustupovať o pár dní, vyhľadajte pomoc lekára

Prečítajte si tiež:

Prečo treba chrípku vyležať?

Užitočné informácie o chrípke

Prevencia proti chrípke


Dobré vedieť

  • „Črevná chrípka“ nemusí byť spôsobená len vírusmi, ale aj baktériami, alkoholom, pokazenými potravinami, precitlivenosťou na potraviny alebo chemikálie. Ide o zápal sliznice žalúdka (môže sa prejaviť zvracaním), ktorý sa následne často komplikuje aj postihnutím sliznice tenkého čreva (pridružia sa hnačky a človek nevie, čo skôr) – klasická gastroenteritída.
  • Za predpokladu, že nedošlo k pridruženej bakteriálnej infekcii so zhnisaním, nemá užívanie antibiotík žiadny zmysel. Mali by ste oceniť, ak vám ich lekár nepredpíše. Nezmyselné užívanie antibiotík je nebezpečné. Vedie ku vzniku baktérií, ktoré sú odolné voči týmto našim liekom. Každý rok zomierajú na Slovensku desiatky ľudí na infekcie, na ktoré už nezaberajú žiadne antibiotiká.
  • Ľudia nad 65 rokov by mali byť počas chrípky sledovaní lekárom. Toto ochorenie môže byť pre nich osobitne nebezpečné z hľadiska dôsledkov nedostatočnej liečby.
  • Liek Tamiflu má veľmi vážne vedľajšie účinky. Prečítajte si informáciu v príbalovom letáku.
  • Deti, ktoré majú chrípku často, by mali byť vyšetrené nielen imunologicky, ale aj endokrinologicky.

(tento článok je z knihy I. Bukovského "Nová miniencyklopédia prírodnej liečby" z roku 2009.)

- - - - - -
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.