Chrípková sezóna sa začala, ochorenie treba vyležať v posteli

Chrípka, ktorej sezóna sa začína s príchodom októbra, potrápi každý rok mnohých ľudí. Chrípková sezóna sa začína v októbri a trvá až do apríla nasledujúceho roka.

Chorých začína pribúdať v decembri a následne na prelome januára a februára. Výskyt chrípky totiž býva prerušený vianočnými prázdninami. Chorobnosť tak začne opäť rásť v januári, pričom začiatkom februára chrípka prerastá do epidémie.

Nie každé prechladnutie či kašeľ automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia zostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmeniebolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov.

Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR poukazujú na to, že najúčinnejšou formou prevencie proti chrípke je očkovanie. To v chrípkovej sezóne 2014/2015 uhrádzajú pre všetkých svojich poistencov Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera aj Union ZP.

Prečítajte si tiež:

Počas chrípkovej sezóny 2012/2013 potrápila chrípka a jej podobné ochorenia na Slovensku vyše 226.000 ľudí, čo predstavuje 13,3 % zo všetkých akútnych respiračných ochorení. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov.

Najvyššia chorobnosť je do 15. roku života. Dôvodom je aj fakt, že školské kolektívy sú ideálnym miestom šírenia ochorenia. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašlaní a kýchaní.

- - - - - -
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.