Chorobné zhromažďovanie vecí

Chorobné hromadenie vecí (CHV) je pretrvávajúca ťažkosť zbavovať sa alebo lúčiť sa s rôznymi vecami, bez ohľadu na ich aktuálnu hodnotu. Správanie má zvyčajne škodlivý efekt – či už emocionálny, fyzický, sociálny, finančný a dokonca zákonný – pre zhromažďovateľa ako aj pre členov jeho/jej rodiny.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Množstvo zhromaždených vecí zároveň chorého izoluje od iných ľudí. Zvyčajnými zhromažďovanými vecami sú noviny, časopisy, papierové či plastové tašky, krabice, fotografie, domáce doplnky, jedlo, ošatenie a iné. Postihnutí sa často cítia bezpečne obkolesení zhromaždenými vecami.

Zhromažďovanie vecí možno priradiť buď ku kompulzívnemu (nutkavému) nakupovaniu, nutkavému získavaniu vecí zdarma (zhromažďovanie letákov) alebo nutkavé hľadanie dokonalých či jedinečných vecí. Choroba postihuje 2-5 % populácie.

Príznaky choroby začínajú už v nižšom veku- počas puberty. Priemerný vek nástupu prvých príznakov je vek 13 rokov.  CHV zvykne byť chronickou chorobou. Často pretrváva aj desaťročia a čím viac vecí je zhromaždených, tých sa choroba zhoršuje. Preto, samozrejme, je najlepšie skoré rozpoznanie poruchy, jej diagnostikovanie a následná liečba.

Typické príznaky chorobného zhromažďovateľa vecí

  • neschopnosť odhodiť/ zbaviť sa vecí;
  • silná úzkosť pri snahe zbaviť sa vecí;
  • ťažkosti pri organizovaní a kategorizovaní vecí;
  • neschopnosť rozhodnúť sa, čo ponechať a kde veci položiť;
  • prežívanie stresu v zmysle pocitov zaplavenosti až premoženosti vecami, pocity rozpačitosti/ trápnosti z vecí;
  • podozrenie, že iní by sa mohli ich vecí dotýkať;
  • obsesívne myšlienky a konanie – strach z minutia sa danej veci alebo jej potreba v budúcnosti;
  • prekontrolovávanie košov či tam nie sú náhodou vyhodené nejaké „dobré“ veci;
  • “funkčné poškodenie“: strata životného priestoru, sociálna izolácia, rozpad manželstva, rozchod s rodinou, finančné ťažkosti, zdravotné riziká;
  • pracovné problémy;
  • izolácia- nikto nemôže dovnútra vstúpiť;
  • neschopnosť vykonávať bežné denné činnosti, napr. varenie, osobná hygiena, spanie a pod.

Mohlo by vás zaujímať:

Definícia stresu a jeho príčiny

Prokrastinácia

Psychická pohoda vďaka autogénnemu tréningu


Príčiny a rizikové faktory zhromažďovania vecí

Ľudia zhromažďujú veci z dôvodu presvedčenia, napr. že daná vec sa ešte zíde alebo bude mať svoju hodnotu v budúcnosti. Alebo cítia, že vec má sentimentálnu (citovú) hodnotu, je jedinečná a nenahraditeľná alebo príliš veľká na vyhodenie. Vec môže byť považovaná aj za pamiatku na niekoho, niečo, a bez danej položky by nebolo možné pamätať si na dôležitú osobu a či udalosť. Tiež môže byť príčinou neschopnosť rozhodnúť sa, kde určitá vec patrí, preto je lepšie ju len tak nechať.

Avšak samotné príčiny CHV nie sú známe. Identifikované boli viaceré rizikové faktory: časté je CHV u ľudí, ktorých člen rodiny trpí touto poruchou. Hľadajú sa aj potenciálne genetické faktory, CHV sú uvádzané aj ako dôsledok mozgového poškodenia alebo sú spájané aj s abnormalitami fungovania mozgu. Takto postihnutí ľudia môžu prežívať psychický stres, ako depresiu, úzkosť, ADHD alebo problémy s alkoholom. Zhoršujúcimi faktormi sú často  smrť blízkej osoby a pod.

Chorobné zhromažďovanie vecí môže byť prítomné ako samostatná porucha alebo príznak inej poruchy. Najčastejšie býva spojená s tzv. obsesívno-kompulzívnou poruchou (OCD), hyperaktivitou a poruchami pozornosti (ADHD) a depresiou. Hoci menej často, môže byť CHV spojené s poruchami príjmu potravy, Preader-Williho syndrómom (chorobná “žravosť“), s psychózou alebo demenciou.

Zníženie úrovne kvality života

Typické pre chorobných zhromažďovateľov je zmenšenie životného priestoru, čím môžu žiť takto chorí ľudia v nezdravých alebo nebezpečných podmienkach. Často žijú bez dôležitých funkčných spotrebičov, bez tepla alebo ďalšieho potrebného komfortu života. Radšej žijú v podmienkach s pokazenými a nefunkčnými vecami ako keby mali požiadať a vpustiť k sebe kvalifikované osoby, ktoré by im to opravili.

Chorobné zhromažďovanie tiež spúšťa hnev, odpor, nevôľu a depresiu u ostatných členov rodiny a môže negatívne ovplyvňovať sociálny vývin detí. Podmienky neobývateľných priestorov môžu viesť k rozvodu alebo rozpadu vzťahu, vysťahovaniu či strate možnosti starostlivosti o deti. Chorobné zhromažďovanie samozrejme môže viesť k vážnym finančným problémom. Nebezpečné dôsledky môžu byť aj riziko požiarov, slabá hygiena a ďalšie.

Rozdiel medzi chorobným zhromažďovaním vecí a zberateľstvom

Chorobné zhromažďovanie vecí je niečo iné ako zberateľstvo. Vo všeobecnosti, zberatelia sú hrdí na svoje zbierky a zažívajú radosť, ak ich môžu vystavovať a hovoriť o nich. Zvyčajne sú ich zbierky organizované, pociťujú radosť, keď im pribudne ďalšia vec do zbierky a investujú do zbierky zámerne čas a peniaze a to organizovaním/ plánovaním si rodinného rozpočtu.

Naopak, chorobne zhromažďujúci zvyčajne prežívajú rozpaky a pocit trápnosti ohľadom ich vecí a cítia sa nepríjemne, ak ich veci vidia iní. Namiesto obývateľného priestoru majú neporiadok, cítia sa smutní alebo zahanbení potom, čo získajú ďalšie veci do „zbierky“ a často žijú na dlh.

Existuje aj tzv. zhromažďovanie zvierat – ktoré sa ukazuje byť odlišné od zhromažďovania vecí. Týka sa zhromažďovania desiatok až stoviek zvierat. Väčšinou sú zvieratá chované v nevhodných a nezdravých podmienkach.

Pomoc a liečba

Liečba môže pomôcť znížiť potrebu uchovávať veci, získavať a zbierať ich, žiť bezpečnejšie a mať väčšiu radosť zo života. Zvyčajne sa využívajú dve hlavné formy liečby CHV: je  to psychoterapia a medikamentózna liečba (liečba liekmi). Počas psychoterapie (rôzne formy terapií, napr. KBT- kognitívno-behaviorálna terapia) sa klienti učia zbavovať sa nepotrebných vecí s menším stresom, znižovať svoju nadmernú potrebu alebo túžbu zberať veci. Učia sa ďalej veci organizovať, kategorizovať, rozhodovať sa a relaxovať. Pre niektorých klientov s touto poruchou môže pomôcť liečba antidepresívami a môže vyvolať rýchlejší postup v liečbe. 

Niektorí klienti dokážu mať náhľad na svoju chorobu, iní to ako problém vôbec nevidia. Spojené problémy s CHV sú – nerozhodnosť, odďalovanie vykonávania povinností (prokrastinácia), dizorganizovanosť, strata pozornosti. Tieto pridružené znaky môžu celkovú chorobu len zhoršovať.

Použitá literatúra

  • 1. Hoarding: The Basics. In ADAA [online]. Dostupné na internete: http://www.adaa.org/understanding-anxiety/obsessive-compulsive-disorder-ocd/hoarding-basics.
  • 2. Hoarding Disorder. In Psychiatry [online]. Dostupné na internete: http://www.psychiatry.org/hoarding-disorder

Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

Fomo-8

Máme v rodine taký problém so zberateľstvom nepotrebných vecí zo strany môjho brata ktorý sa ešte zhoršil po smrti nášho otca..Ja si osobne veci kupujem ale to ma stálo nemalé peniaze.. Ale zase pre brata má hodnotu každá " haraburda " a obaja sa tolerujeme.. Lenže máme v paneláku jednu susedku ktorá môjmu bratovi dohovára že spoločné priestory musia byť prázdne a ja s mamou to vieme ale nechceme ublížiť bratovi " šokom " .. Trvá to dlho a môj brat má argument že pre tie veci žije a vyhadzanie by " neprežil " okrem toho sa lieči na schizofréniu a ja si myslím že musí sa niečomu venovať aj keď je to pozeranie kontajnerov a hľadanie starého elektra. Napokon aj ja žijem pre svoje kúpené veci..Ako to riešiť aby " bola aj ovca celá aj vlk sýty ? Ďakujem za každú radu

dratha87

nekupovat nove veci, nekupovat to, co nepotrebujem. niekde som citala alebo pocula, ze si mas premysliet, ze ci by si radsej chcel tu danu vec, co planujes kupit alebo ten financny obnos, aka je cena danej veci. priklad, radsej kupis telku, ktoru nutne nepotrebujes za 500 eur alebo budes radsej mat 500 eur.