žial odporúčaná dávka je zastaralá informácia detoxtela.sk , aktuálne je to okolo 60 - 75 UI čiže asi 40-50 mg
Vitamín E
Zdroj: Shutterstock.com
Definícia:
Synonymum: tokoferoly
Skupina v tukoch rozpustných vitamínov, ktoré môžu byť v malých množstvách skladované vo svaloch, tukovom tkanive a pečeni. Deriváty tokolu a tokotrienolu s aktivitou ekvivalentnou RRR - tokoferolu.
Biochemická funkcia vitamínu E:
- najdôležitejší antioxidant v tele, zabraňujúci voľným radikálom v poškodzovaní buniek
- priama ochrana membrán, najmä nenasýtených mastných kyselín
- regenerácia vitamínu E prostredníctvom vitamínu C
- inaktivácia voľných radikálov zo znečisťujúcich látok, toxických peroxidov a ďalších voľných radikálov, vytváraných pri bežnom metabolickom odstraňovaní organických zlúčenín
- prirodzené antikoagulans (prostriedok proti nadmernému zrážaniu krvi)
- vplyv na obranyschopnosť
- dôležitá úloha pri syntéze bielkovín a funkcii nervosvalového systému
- podpora normálneho rastu a schopnosti tela odpovedať na stres
- stimulácia normálneho vývoja a primeraného napätia (tonus) kostrového svalstva, srdečného svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev
Potrebný pre normálne trávenie a metabolizmus polynenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje), ktoré chráni pred oxidáciou a umožňuje ich integráciu do bunkových a tkanivových membrán. Pre lepšie vstrebávanie vyžaduje žlčové kyseliny (len 40 % príjmu potravy sa vstrebáva z tenkého čreva)
Prečítajte si tiež:
Toto sú najväčšie antioxidanty
Výskyt vitamínu E v potrave
Nájdeme ho najmä v potravinách rastlinného pôvodu - olejoch, orechoch (lieskovce, mandle, arašidy), fazuliach, cereáliách, pšeničných klíčkoch, slnečnicových semienkach, vajciach, tmavej listovej zelenine (borkolica, kel, špenát) i paradajkách, ovocí (avokádo, kivi, mango), v tučnom mäse a rybách.
Zdroj: Shutterstock.com
Potreba vitamínu E
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami zodpovedá 10 mg/deň.
Fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo.
Bezpečnosť
Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých je 1 g/deň. Vysoké dávky môžu zvyšovať antikoagulačné účinky antagonistov fylochinónov a sú teda kontraindikované v priebehu antikoagulačnej liečby.
Rizikové skupiny:
- v prípade vysokého príjmu nenasýtených mastných kyselín
- patologické zmeny zažívania a vstrebávania
- celková parenterálna výživa
- vzhľadom k účasti na ochrane membrán červených krviniek je vitamín E súčasťou prevencie rôznych typov anémie
- lieky: cholestyramín
- diabetes mellitus (cukrovka)
- oxidatívny stres (fajčenie, vysoký fyzický výkon)
- nedostatok vitamínu C a selénu
Príznaky nedostatku vitamínu E:
Vyskytujú sa zriedkavo, predovšetkým u dojčiat a malých detí, kŕmených doma pripravovanou mliečnou stravou. Patria sem poruchy fungovania svalov (svalová slabosť), nervového systému, mozgu, kardiovaskulárneho systému, postihnutie červených krviniek (anémia), zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni.
Príznaky hypervitaminózy:
Nie sú známe.
Literatúra:
- Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
- Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
- Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
- Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
- RDA. National Academy Press, 1989
- Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
- Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
- Combs G G. The Vitamins, 1992
Prečítajte si aj tento článok