Vitamín C: Čo dokáže v ľudskom tele jeden z najsilnejších prírodných antioxidantov?

Vitamín C, známy tiež pod názvom kyselina askorbová, sa podieľa na mnohých procesoch v ľudskom organizme. Je potrebný pre normálnu funkciu všetkých orgánov ľudského tela, kostí, zubov. Ak ho telo nedostáva v dostatočnom množstve, dochádza k prejavom jeho nedostatku.

Pôsobenie vitamínu C v ľudskom tele

Jednou z najdôležitejších vlastností vitamínu C je jeho schopnosť eliminovať tzv. voľné radikály, ktoré sa v tele vytvárajú. Stopové prvky zinok, selén a mangán fungujú spolu s vitamínom C ako „ochrana pred koróziou“, čo znamená, že chránia bunky ľudského tela pred oxidačným účinkom voľných radikálov.

Imunitný systém

Vitamín C je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému, resp. pre posilnenie imunity organizmu. Zvyšuje odolnosť organizmu proti infekciám tým, že posilňuje účinnosť bielych krviniek. Biele krvinky, alebo aj leukocyty, sa tvoria v kostnej dreni a predstaviť si ich môžete ako agentov imunitného systému, ktorí nastupujú do akcie vždy, keď ochoriete. Za predpokladu, že je organizmus zdravý, má telo dostatok bielych krviniek na to, aby dokázali bojovať s akoukoľvek chorobou. Keď však počet leukocytov, teda bielych krviniek klesne, niečo s vaším telom nie je v poriadku. Tento stav sa nazýva leukopénia. Medzi príčiny jej vzniku radíme akútne vírusové infekcie, ako je napríklad nádcha alebo chrípka. Ohrození sú však aj ľudia trpiaci rakovinou kostí, pri ktorej dochádza k poškodeniu kostnej drene a teda aj obmedzeniu produkcie bielych krviniek. Chemoterapia a rádioterapia rovnako narúšajú aktivitu kostnej drene, preto sú onkologickí pacienti náchylnejší na rôzne choroby, keďže touto liečbou je ich imunitný systém poškodený. Nedostatok bielych krviniek oslabuje imunitný systém, takže organizmus sa tažšie bráni rôznym baktériám a vírusom. Ak nedostatok leukocytov nie je včas liečený, dochádza k posilneniu symptómov chorôb, s ktorými neskôr už telo nedokáže adekvátne bojovať.

Príčiny nedostatku vitamínu C

Jednou z najdôležitejších príčin nedostatku vitamínu C je nedostatočný príjem čerstvého ovocia a zeleniny. Jeho nedostatok však môžu spôsobiť aj chronické zápaly v tele, ale aj iné ochorenia.

Prejavy nedostatku vitamínu C

U ľudí, ktorí dlhodobo prijímajú príliš málo vitamínu C, dochádza k rozvoju skorbutu. Keďže toto ochorenie bolo až do 18. storočia najčastejšou príčinou úmrtí počas plavby na mori, označuje sa tiež ako choroba námorníkov. Dochádza pri nej k zápalu ďasien a podnebia, k uvoľňovaniu a vypadávaniu zubov a tiež k opuchom veľkých kĺbov. Začínajúci nedostatok vitamínu C sa prejavuje nešpecifickými príznakmi, ako sú únava, vyčerpanosť a oslabenie imunitného systému. Každý, kto na sebe spozoruje tieto príznaky, by si mal nechať u svojho lekára vyšetriť hladinu vitamínu C v krvi.

Potraviny s vysokým obsahom vitamínu C

Vitamín C sa nachádza najmä v čerstvom ovocí a zelenine. V minulosti sa za ovocie bohaté na vitamín C považovalo najmä citrusové ovocie, v súčasnosti však vieme, že niektoré iné druhy ovocia majú podstatne vyšší obsah vitamínu C než citrusy. Medzi takéto superovocie patrí napríklad čerešňa acerola alebo rakytník rešetliakový . Citrusy však aj naďalej ostávajú dôležitým zdrojom vitamínu C, pretože obsahujú aj flavonoidy, ktoré posilňujú obranyschopnosť organizmu.

Ako zvýšiť príjem vitamínu C?

Pre niektorých ľudí je dôležité prijímať kyselinu askorbovú dodatočne vo forme vitamínových tabliet a vo výživových doplnkoch. Je to najmä vtedy, ak v dôsledku nesprávnej výživy neprijímajú dostatok vitamínu C v strave. Dobrými zdrojmi prirodzeného vitamínu C sú napríklad vitamínové preparáty z čerešne acerola, zo šťavy rakytníka rešetliakového a zo šťavy kyslej kapusty.

Nedostatok vitamínu C, ktorý sa stravou nedá upraviť, je možné taktiež doplniť podávaním vitamínu C infúznou cestou. Infúzie s vitamínom C predstavujú jednu z možností, ako telu dodať vitamín C vo vysokých dávkach a tým vyrovnať jeho nedostatok.

Reaktívne formy kyslíka, označované aj ako voľné kyslíkové radikály, spôsobujú multifokálne poškodenia organizmu. Pomocou vysokodávkového intravenózne (infúzne) podaného vitamínu C možno s poškodením efektívne bojovať.

Vitamín C patrí k najsilnejším fyziologickým antioxidantom v ľudskom tele a plní v organizme rad funkcií. Najdôležitejšia je jeho schopnosť neutralizovať reaktívne formy kyslíka, označované aj ako voľné kyslíkové radikály.

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi pri perorálnom a parenterálnom (infúznom) spôsobe užitia | Zdroj: súkr.archív

Môže strava dostatočne pokryť potrebu vitamínu C?

Sama o sebe áno. Avšak v niektorých situáciách a záťažových stavoch, akými sú napríklad stres a choroba, potrebujeme viac vitamínu C. V takých prípadoch môže dôjsť k nedostatku vitamínu C, ktorý sa bežnou potravou nedá doplniť.

Oxidačný stres - pokles hladiny vitamínu C

Oxidačný stres vedie k nedostatku vitamínu C, čím dochádza k oslabeniu imunitného systému a zvýšeniu chronických zápalových procesov. Pomocou vysokodávkovej parenterálnej (infúznej) substitúcie je možné tento deficit účinne vyrovnať a neutralizovať škodlivé, voľné kyslíkové radikály. Zvýšené ukazovatele oxidačného stresu sa dajú preukázať pri zvýšenej telesnej a psychickej záťaži, pri dlhodobom strese a vyčerpaní, ktoré môžu prerásť až do syndrómu vyhorenia.

Zdraví ľudia obvykle dosiahnu vďaka vyváženej strave fyziologické koncentrácie vitamínu C v krvnej plazme. V dôsledku oxidačného stresu však rýchlo hrozí jeho minimálne subklinický nedostatok. Oxidačný stres vzniká predovšetkým počas zápalových procesov so zvýšeným uvoľňovaním reaktívnych formiem kyslíka, ktoré samotné pôsobia protizápalovo. Pokiaľ je antioxidačná kapacita vyčerpaná, zápal sa potencuje a môže sa stať chronickým. Súčasne dochádza k oslabeniu funkcií imunitného systému. Jednou z možností vyrovnania hladiny vitamínu C v organizme je aj vysokodávkový parenterálne (infúzne) aplikovaný vitamín C.

Protizápalový účinok bez potlačenia imunitného systému

Vitamín C zlepšuje obranyschopnosť organizmu a zvyšuje energiu. Je dôležitým kofaktorom mnohých enzymatických reakcií, ktoré súvisia predovšetkým s hojením rán, energiou, imunitou a činnosťou nervov. Mechanizmus účinku sa zakladá na antioxidačnom potenciáli. Vysoký antioxidačný potenciál vitamínu C tvorí hlavnú podstatu jeho terapeutického účinku. V porovnaní so všetkými ostatnými telu vlastnými antioxidantmi ponúka vitamín C najrýchlejšiu a najrozsiahlejšiu ochranu pred oxidačným stresom.