Anémia (chudokrvnosť)

Anémia je chorobný stav, ktorý charakterizuje zníženie hladinu hemoglobínu pod fyziologickú hodnotu pre daný vek a pohlavie - u mužov je to pod 130 gramu na liter, u žien pod 120 gramu na liter.

Anémia Zdroj foto: Shutterstock.com

Anémie môžeme deliť z viacerých hladísk:

podľa hodnoty stredného objemu červenej krvinky (erytrocytu) na:

  • normocytové - stredný objem 80-95 fl
  • makrocytové - nad 95 fl
  • mikrocytové - pod 80 fl

podľa obsahu hemoglobínu v červenej krvinke (erytrocyte):

  • normochrómne - obsah hemoglobínu v erytrocyte 27-32 pg
  • hypochrómne- pod 27 pg
  • hyperchrómne - nad 32 pg

Prečítajte si aj:

Anémia

Červená krvinka (erytrocyt) je bezjadrová bunka, schopná viazať a prenášať kyslík. Zrelá krvinka má životnosť 120 dní. Obsahuje červené krvné farbivo hemoglobín a práve na tento hemoglobín sa viaže kyslík alebo kysličník uhličitý.

Vznik a vývoj krviniek sa nazýva erytropoéza. Erytrocyty vznikajú v červenej kostnej dreni zo základnej kmeňovej bunky. Vznik nových erytrocytov riadi erytropoetín - rastový faktor , ktorý produkujú obličky. Pre erytropoézu je dôležité železo, vitamín B12, kyselina listová, vitamín C.

Kyselina listová a vitamín B12 sú nevyhnutné pre správne delenie buniek v kostnej dreni. Erytrocyty cirkulujú krvou medzi plúcami a bunkami všetkých tkanív tela. Bunkám prinášajú kyslík, odvádzajú kysličník uhličitý,ktorý bunky produkujú ako odpad a transportujú ho do plúc.

Príznaky anémie

Medzi časté subjektívne príznaky patrí celková slabosť, únava, znížená výkonnosť, hučanie v ušiach, pocity búšenia srdca a podobne. Objavuje sa bledosť kože a slizníc, nechtových lôžok, spojiviek alebo tachykardia (zrýchlená srdcová frekvencia).

Pri sideropenickej anémii (anémii z nedostatku železa) môže byť prítomné vypadávanie vlasov, sklon k infekciám, lámavosť nechtov, pocit pálenia v ústach, potreba konzumovať nepotravinové predmety. Tento stav sa nazýva pika - môže ho doprevádzať potreba jesť hlinu, ľad a podobne.

Pri makrocytovej anémii ( anémii so zvýšeným stredným objemom erytrocytov) môže byť prítomná podráždenosť, strata pamäte, depresia, mravčanie v rukách, apatia, emočná nestálosť, zápcha, hnačka, dezorientácia.

Príznaky anémií sú pestré, preto by malo byť vyšetrenie krvného obrazu jedným zo základných vyšetrení, realizovaných praktickým lekárom pri akejkoľvek z vyššie uvedených ťažkostí.

Netreba podceňovať ani účasť na preventívnych prehliadkach. Právo na preventívne prehliadky má každý občan Slovenskej republiky starší ako 18 rokov raz za dva roky, pričom súčasťou každej takejto preventívnej prehliadky by malo byť aj vyšetrenie krvi a moču.

Sideropenická anémia (anémia z nedostatku železa)

Železo sa rezorbuje v dvanástorníku, po resorbcii sa ukladá do zásobnej formy feritínu alebo hemosiderínu. Feritín sa nachádza v pečeni, intestinálnych bunkách,hemosiderín v retikuloendotelovom systéme (makrofágoch). Železo je aj v plazme, kde sa viaže do transportnej formy transferínu. Viazané je aj v hemoglobíne a myoglobíne.

Dôležitú úlohu pri uvolňovaní železa zo zásobnej formy, pri regulácii jeho resorbcie z dvanástorníka zohráva hepcitín, ktorý sa syntetizuje v pečeni.

Pri nedostatku železa je znížená syntéza hemoglobínu, preto sú erytrocyty menšie (majú znížený stredný objem - MCV) a menej farbiteľné železom (majú znížený obsah hemoglobínu MCH).

Máme takisto zníženú hodnotu železa v sére (s-Fe) a zvýšenú hodnotu transferínu (transportnej formy železa). Keďže je málo železa, znižuje sa aj hodnota feritínu (zásobnej formy železa).

Nedostatok železa v organizme sa vyvíja postupne:

  1. znižovanie zásob železa v organizme - prejaví sa znížením feritínu , hodnota s-Fe a hemoglobínu je v norme,
  2. keď sú zásoby železa (feritínu) vyčerpané, znižuje sa hodnota s-Fe, ale hodnota hemoglobínu je ešte v norme,
  3. k naďalej pretrváva nedostatok železa v organizme, znižuje sa aj hodnota hemoglobínu a vzniká anémia.

Časté príčiny sideropenickej anémie:

  • nedostatočný príjem železa v potrave,
  • krvné straty z tráviaceho systému (hemoroidy, hiátová hernia, zápaly, erozie , ulcerácie , nádory a iné),
  • celiakia,
  • infekcia Helicobacter pylori - na túto infekciu treba myslieť aj vtedy, ak sa anémia výrazne nezlepšuje pri substitučnej liečbe preparátom železa. V takomto prípade je nutná eradikačná 7- dňová liečba Helicobacterovej infekcie,
  • u žien vo fertilnom veku môžu byť príčinou výrazné krvné straty pri menštruácii,
  • obdobie gravidity zvyšuje nároky na dodávku železa do organizmu.

V prípade zmeny farby stolice (čerstvá krv v stolici, výskyt čiernej zapáchajúcej stolice) je nutné nečakať a ihneď navštíviť lekára.

V rámci preventívnej prehliadky u pacientov nad 50 rokov je vyšetrenie stolice na prítomnosť krvi nutné.

Aj zvýšená konzumácia čierneho čaju môže viesť k vzniku chudokrvnosti, lebo spôsobuje zníženie resorbcie železa z čreva.

Liečba sideropenickej anémie

Vyžaduje si úpravu stravovania - treba zvýšiť príjem potravín s obsahom železa, kam patria:

  • zelenina a strukoviny : špenát, brokolica, zemiaky, šošovica , hrach, paradajky, repa, kapusta, fazula,
  • Ovocie: melon, jablká, figy, avokádo, ostružiny, kiwi, jahody, banány,
  • Sušené ovocie: sušené marhule, hrušky
  • Maso/Ryby/hydina: kura, hovädzie mäso, pečeň, pstruh, sardinky, tuniak, krevety, losos,
  • Ovsené vločky

Okrem úpravy stravovania môžete užívať aj preparáty s obsahom železa. Vhodné je užívať ich nalačno. Liečba by sa mala začať spolu s vitamínom C v dávke 200-500 mg denne, lebo tento vitamín zlepšuje vstrebávanie železa. Liečba preparátom železa by ideálne mala pokračovať ešte 3 až 6 mesiacov po normalizácii krvného obrazu a hodnôt hemoglobínu.

Makrocytová anémia

Charakterizuje ju zvýšenie stredného objemu erytrocytov. Najčastejšie býva spôsobená nedostatkom kyseliny listovej a vitamínu B12.

Treba si uvedomiť, že anémia sprevádza viaceré akútne, chronické, autoimunitné ochorenia. Môže byť prejavom malnutrície (podvýživy), no aj jedným z príznakov ešte nepoznaného nádorového ochorenia, ktorého oneskorenie v diagnostike môže mať závažné následky pre pacienta.

Diagnostické doriešenie každej zistenej anémie a zabezpečenie následnej liečby je nevyhnutné.


Prečítajte si aj tento článok:

Anémia

stastnablcha

moja lekarka povedala ze ma vyborne vysledky s klincami napichanymi v jablku. ze tolko lahko stravitelneho zeleza sa nak nedostane. a susim vela cviklu.. ako susena je skvela aj na vecernu vyzierku :)

Alien31

Klasické preparáty s obsahom železa 200-500mg majú priemernú vstrebateľnosť okolo 5% a zvyšok nevstrebaného anorganického železa pôsobí prooxidačne a môže spôsobovať problémy s trávením, zápchy atd. Na trhu je hémové železo kt. je prirodzenou súčasťou rýb a mäsa je telu prirodzené a nespôsobuje gastro ťažkosti. K dispozícii je preparát Globifer, kt. je kombináciou hémovej a nehémovej zložky, tým je vyššia vstrebateľnosť a nie sú nežiadúce účinky.

zuzka1982

Dobrý deň. S Globiferom má veľmi dobrú skúsenosť aj môj dedko.
Dedko má divertikuly v črevách, čo mu spôsobuje straty železa a tak mu jeho lekár odporučil Globifer tablety užívať 1 denne. Po doužívaní prvého balenia sa mu upravil krvný obraz /hodnoty si nepamätám/ a hlavne nemá krče v bruchu. Navyše sa nemusí ombedzovať pitím mlieka a kávy ako pri ostatných železách.