5 tipov pre zrýchlenie metabolizmu a ľahšie chudnutie

Ak je metabolizmus rýchly, je to fajn a človek nemá problémy s kilogramami navyše. Ale keď sa jeho tempo blíži slimačiemu a tukové vankúše sa lepia na boky i brucho takmer rýchlosťou svetla, je načase začať s tým niečo robiť.

zrýchlenie metabolizmu

Zdroj foto: Shutterstock.com

Pojem metabolizmus označuje súbor všetkých enzýmových reakcií v našom tele, pri ktorých dochádza k premene látok a energií. Podľa toho, či dochádza k procesu výstavby alebo naopak k rozkladu, delíme metabolické pochody na anabolické a katabolické.

Bazálny metabolizmus je kľúčový

Pri chudnutí hrá kľúčovú úlohu bazálny metabolizmus - to je látková premena, ktorá prebieha v kľude. To znamená, že ak máte napríklad bazálny metabolizmus s energetickou spotrebou 1500 kcal na deň, využijete tých 1500 kcal na prevádzku základných životných funkcií, ako je dýchanie, spracovanie potravy, udržiavanie stabilnej telesnej teploty, premýšľanie a podobne, bez toho, aby ste odišli z gauča.

Rýchlosť bazálneho metabolizmu je daná jednak genetikou, ale tiež sa odvíja od podielu svalovej a tukovej hmoty v tele, od výšky, telesnej hmotnosti i veku.


Prečítajte si tiež:

Máte spomalený metabolizmus? Takto ho rozhýbete.

Ak chcete, aby vaše telo pálilo viac kalórií, zapracujte na zrýchlení bazálneho metabolizmu. Tu je niekoľko tipov, ako to docieliť:

Raňajkujte

Ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú, nepriberajú toľko ako tí neraňajkujúci. Ak si ráno nedáte nič na jedenie, organizmus nebude mať odkiaľ čerpať energiu, siahne po vlastnej svalovej hmote a rýchlosť metabolizmu naopak klesne. Skombinujte komplexné sacharidy s kvalitnými, chudými proteínmi a vlákninou - dajte si napríklad celozrnný ražný chlieb so šunkou a zeleninou alebo ovsenú kašu s proteínom (proteínovým práškom, tvarohom, jogurtom, cottage) a semienkami a nažhavte spaľovanie na celý deň.

Pite

Všetky metabolické pochody v tele prebiehajú za prítomnosti vody, preto pite a pite. Najlepšia je obyčajná voda, avšak pekne popohnať metabolizmus vie tiež káva, čierny čaj, zelený čaj alebo ten so strúhaným čerstvým zázvorom.

Jedzte proteíny

Na spracovanie čistej bielkoviny telo údajne spotrebuje viac energie, než koľko jej je v nej obsiahnuté. Sú nevyhnutné k výstavbe svalovej hmoty a ako je známe, svaly majú schopnosť páliť viac kalórií ako tuk, aj keď sa človek nehýbe.

Korenie

Vylepšite si kurací steak chilli papričkami, korením alebo feferónkou. Korenie zrýchľuje metabolizmus, a preto sa po zjedení ostrého jedla ľudia potia. Škorica je zase dobrým urýchľovačom do sladkých pokrmov.

Cvičte

Intenzívny intervalový tréning sa javí ako najvhodnejší druh záťaže pre redukovanie tukových zásob, teda aj pre zrýchlenie látkovej výmeny. Striedajte preto vytrvalostný beh so silovým cvičením a intervalovým tréningom a telo bude fungovať ako stroj.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Máte spomalený metabolizmus? Takto ho rozhýbete.