Vitamín E

Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant. Je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a tráviaceho systému. Dôležitým zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, celozrnné produkty a listová zelenina.

Definícia:

Synonymum: tokoferoly
Skupina v tukoch rozpustných vitamínov, ktoré môžu byť v malých množstvách skladované vo svaloch, tukovom tkanive a pečeni. Deriváty tokolu a tokotrienolu s aktivitou ekvivalentnou RRR - tokoferolu.

Biochemická funkcia vitamínu E:

  • najdôležitejší antioxidant v tele, zabraňujúci voľným radikálom v poškodzovaní buniek
  • priama ochrana membrán, najmä nenasýtených mastných kyselín
  • regenerácia vitamínu E prostredníctvom vitamínu C
  • inaktivácia voľných radikálov zo znečisťujúcich látok, toxických peroxidov a ďalších voľných radikálov, vytváraných pri bežnom metabolickom odstraňovaní organických zlúčenín
  • prirodzené antikoagulans (prostriedok proti nadmernému zrážaniu krvi)
  • vplyv na obranyschopnosť
  • dôležitá úloha pri syntéze bielkovín a funkcii nervosvalového systému
  • podpora normálneho rastu a schopnosti tela odpovedať na stres
  • stimulácia normálneho vývoja a primeraného napätia (tonus) kostrového svalstva, srdečného svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev

Potrebný pre normálne trávenie a metabolizmus polynenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje), ktoré chráni pred oxidáciou a umožňuje ich integráciu do bunkových a tkanivových membrán. Pre lepšie vstrebávanie vyžaduje žlčové kyseliny (len 40 % príjmu potravy sa vstrebáva z tenkého čreva)


Prečítajte si tiež:

Toto sú najväčšie antioxidanty


Výskyt vitamínu E v potrave

Nájdeme ho najmä v potravinách rastlinného pôvodu - olejoch, orechoch (lieskovce, mandle, arašidy), fazuliach, cereáliách, pšeničných klíčkoch, slnečnicových semienkach, vajciach, tmavej listovej zelenine (borkolica, kel, špenát) i paradajkách, ovocí (avokádo, kivi, mango), v tučnom mäse a rybách.

Potreba vitamínu E

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami zodpovedá 10 mg/deň.

Fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo.

Bezpečnosť

Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých je 1 g/deň. Vysoké dávky môžu zvyšovať antikoagulačné účinky antagonistov fylochinónov a sú teda kontraindikované v priebehu antikoagulačnej liečby.

Rizikové skupiny:

  • v prípade vysokého príjmu nenasýtených mastných kyselín
  • patologické zmeny zažívania a vstrebávania
  • celková parenterálna výživa
  • vzhľadom k účasti na ochrane membrán červených krviniek je vitamín E súčasťou prevencie rôznych typov anémie
  • lieky: cholestyramín
  • diabetes mellitus (cukrovka)
  • oxidatívny stres (fajčenie, vysoký fyzický výkon)
  • nedostatok vitamínu C a selénu

Príznaky nedostatku vitamínu E:

Vyskytujú sa zriedkavo, predovšetkým u dojčiat a malých detí, kŕmených doma pripravovanou mliečnou stravou. Patria sem poruchy fungovania svalov (svalová slabosť), nervového systému, mozgu, kardiovaskulárneho systému, postihnutie červených krviniek (anémia), zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni.

Príznaky hypervitaminózy:

Nie sú známe.


Literatúra:

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
  • Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
  • RDA. National Academy Press, 1989
  • Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
  • Combs G G. The Vitamins, 1992

Prečítajte si aj tento článok

Toto sú najväčšie antioxidanty